S T E N O G R A M A

şedinţei comune a Birourilor permanente

ale Senatului şi Camerei Deputaţilor

din data de 6 februarie 2017

 

 

Şedinţa a început la ora 11.10.

Lucrările au fost conduse de domnul senator Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului.

 

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: domnul deputat Petru Gabriel Vlase, doamna deputat Rovana Plumb, domnul deputat Marian-Cătălin Predoiu – vicepreşedinţi; doamna deputat Ioana Bran, domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc şi domnul deputat Cristian Ghinea – secretari; domnul deputat Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul deputat Andrei Dominic Gerea şi domnul deputat Valeriu-Andrei Steriu – chestori; domnul deputat Georgian Pop – Grupul parlamentar al PSD; doamna deputat Raluca Turcan – Grupul parlamentar al PNL; domnul deputat Márton Arpád Francisc – Grupul parlamentar al UDMR; domnul deputat Marian Gheorghe Cucşa – Grupul parlamentar ALDE; domnul deputat Nicuşor Daniel Dan – Grupul parlamentar al USR; domnul deputat Eugen Tomac – Grupul parlamentar al PMP.

 

De la Senat: domnul senator Niculae Bădălău, domnul senator Iulian-Claudiu Manda, doamna senator Laura-Iuliana Scântei şi  domnul senator Remus Mihai Goţiu – vicepreşedinţi; domnul senator Adrian Ţuţuianu, domnul senator Marian Pavel, domnul senator Ion-Marcel Vela şi domnul senator Ioan-Iustin Talpoş – secretari; doamna  senator  Doina-Elena Federovici, domnul senator Paul Stănescu, domnul senator Alexandru Pereş – chestori; domnul senator Şerban Nicolae – Grupul parlamentar al PSD; domnul senator Mario-Ovidiu Oprea – Grupul parlamentar al PNL; domnul senator Radu Mihail – Grupul parlamentar al USR; domnul senator Viorel Ilie – Grupul parlamentar al ALDE.

 

Invitaţi:

Din partea Guvernului: doamna Diana Severin – secretar de stat  pentru relaţia cu Parlamentul.

 

De la Camera Deputaţilor: domnul Cristian Adrian Panciu – secretar general, doamna Silvia-Claudia Mihalcea și domnul George Ionuț Dumitrică – secretari generali adjuncți, domnul Georgică Tobă - șeful Departamentului legislativ, domnul Gabriel Stecoza - șeful Departamentului Secretariatului Tehnic, domnul Ştefan Lagunovschi - director Direcţia pentru organizarea şi evidenţa lucrărilor Biroului Permanent, doamna Adriana Diaconescu – director Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – director Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, doamna Anca Mihaela Spiridon – director general la Cancelaria preşedintelui şi doamna Alexandra Iordănescu – director general la Cabinetul secretarului general.

 

De la Senat: domnul Ion Vărgău – secretarul general al Senatului, doamna Cristina Ionescu – secretar general adjunct, doamna Roxana Truinea – directorul general al Direcţiei generale legislative, domnul Gabriel Sterea – directorul Direcţiei secretariat general, doamna Claudia Pencea – directorul Direcţiei pentru organizarea lucrărilor plenului şi comisiilor, doamna Mariana Carabin – director la Cabinetul secretarului general, doamna Elena Diaconu – şeful Serviciului pentru lucrările Biroului permanent, doamna Ionela Mihăilă - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent şi doamna Hermina-Nicoleta Uţă – director la Cabinetul preşedintelui Senatului.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnilor secretari generali, vreau să vă întreb: un program pe ore al zilei de mâine avem în mapă, că nu l-am văzut?

 

Domnul Ion Vărgău:

Nu avem.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu avem. Şi nu ar fi bine să avem?

 

Domnul Niculae Bădălău:

Nu, că nu ştiam când aprobăm asta…

Programul începe la ora 10.00 şi, în funcţie de ce hotărâţi dumneavoastră cu domnul preşedinte ca timp alocat, continuăm programul.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Stimaţi colegi senatori şi deputaţi, vă propun să începem şedinţa.

Aveţi ordinea de zi în mapă. Dacă sunteţi de acord cu ordinea de zi sau aveţi completări de făcut.

Domnule vicepreşedinte al Senatului Goţiu, vă rog, aveţi cuvântul.

 

Domnul Remus Mihai Goţiu:

De fapt, am două propuneri de făcut. Una este pentru ordinea de zi. Ţinând cont de situaţia care este la ora actuală în ţară, de o sesiune de declaraţii politice legate de sesiunea de citire a moţiunii, de câte trei minute pentru fiecare grup. Este propunerea.

Considerăm că e un moment în care nu ar fi cazul să aşteptăm sesiunea normală.

A doua propunere… Cer atenţie şi vă rog să nu vă inflamaţi de la început. Această propunere vizează luarea în considerare a retragerii proiectului Legii privind graţierea, pentru a o aduce şi a o organiza sub egida Parlamentului.

De ce susţin acest lucru? Pentru că nu ştiu dacă, indiferent dacă va trece prin procedură normală, prin Parlament, va avea susţinere publică la final.

În condiţiile în care retragem acest proiect de lege, facem un proiect de lege care se bazează pe un studiu de impact, pe consultarea societăţii civile din domeniu, pe un program de recalificare şi de reintegrare socială a celor care vor beneficia de graţiere. Cred că un astfel de program ar ieşi din această tensiune actuală şi ar face posibilă şi aplicabilă legea în forma în care va avea… Puterea are în continuare… va avea majoritatea şi va putea decide asupra acestei legi, dar cred că ar fi un moment foarte bun pentru a detensiona ceea ce este la ora actuală în România.

Deci, asta este o propunere de meditaţie, pentru că Guvernul, până la urmă, are puterea, dar puteţi discuta cu membrii Guvernului de a lua în considerare o astfel de soluţie de detensionare a situaţiei. Iar cealaltă propunere era, reamintesc, pe ordinea de zi: introducerea unei secţiuni de declaraţii politice legată de citirea moţiunii de cenzură.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulţumesc.

Alte propuneri, dacă mai sunt.

Domnul deputat Dan.

 

Domnul Nicuşor Daniel Dan:

Aş dori… Nu ştiu dacă e… La punctul 2 sau la un punct suplimentar să discutăm puţin cu Serviciul tehnic dacă putem să avem vot electronic în sala de plen. Acesta ar fi un punct.

A doua propunere: tot la punctul 2 să adăugăm posibilitatea ca colegul nostru Manuel Costescu să depună jurământul în calitate de membru în Comisia SRI, pentru că nu a apucat să o facă.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul Goţiu propune o sesiune de declaraţii.

Vreau să vă aduc la cunoştinţă că, după această şedinţă de la ora 12.00 noi avem programat aşa: moţiunea de cenzură şi, după aceea… Prezentarea, scuzaţi-mă, a moţiunii de cenzură şi, de la ora 13.00, dezbaterea şi adoptarea proiectului Legii bugetului.

Nu avem cum să facem decât în sesiune comună acest lucru, că intrăm pe acest program începând, practic, de peste 45 de minute.

Supun propunerea dumneavoastră plenului reunit al celor două Birouri permanente.

Cine este pentru introducerea unei sesiuni de declaraţii, în care fiecare grup să vorbească trei minute?

 

(Discuţii în sală.)

 

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Domnule preşedinte, noi supunem ceva la vot care este împotriva Regulamentului.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu, este adăugare la ordinea de zi.

4 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 11 voturi împotrivă.

Abţineri? 6 abţineri.

Nu s-a aprobat.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, o singură precizare. O asemenea propunere – n-am comentat-o înainte de vot, ca să nu influenţez votul – presupune o modificare a Regulamentului şedinţelor comune. De aceea, Birourile permanente, chiar să fi vrut, nu puteau vota o asemenea propunere. Doar dacă ea ar fi acceptată de plenul reunit al celor două Camere ca o derogare de la Regulament.

De aceea, aş fi recomandat ca pe viitor asemenea propuneri care presupun modificări de Regulament sau derogări de la regulamentele deja existente să se facă întâi sub forma unor propuneri de modificare a acestor regulamente.

Mulţumesc.

 

Domnul Cristian Ghinea:

La ordinea de zi se poate?

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da, vă rog.

 

Domnul Cristian Ghinea:

Dată fiind situaţia tensionată din ţară, am dori să propunem discutarea în regim de urgenţă a Legii de aprobare a Ordonanţei nr. 14, care a fost dată afară de Guvern, ordonanţa de urgenţă, astfel încât să putem să avem legea de aprobare trecută prin Parlament, în interiorul celor 10 zile.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Să ştiţi că ordonanţa deja îşi produce efectul. Deci nu ştiu…

 

Domnul Cristian Ghinea:

Ştiu. Dar, ca o dovadă de bună credinţă, vrem să fim siguri că trece şi legea de…

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Dar nu este de resortul Birourilor permanente reunite acest lucru. Este un traseu legislativ care înseamnă că, întâi, ordonanţa vine la Senat şi, după aceea, la Cameră.

Vorbiţi cu colegii dumneavoastră de la Senat ca, în momentul în care facem Birou permanent, să solicite acest lucru.

A doua propunere pe care a făcut-o domnul vicepreşedinte Goţiu este de retragere a Legii graţierii.

Noi nu putem să retragem legea. Iniţiatorul este Guvernul.

 

Domnul Remus Mihai Goţiu:

Nu, am spus… Era o propunere de reflecţie şi de discutat cu membrii Guvernului. Nu era o propunere efectivă.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Am înţeles.

E o propunere de reflecţie de care sigur că putem să ţinem cont. Eu cred că e utilă orice discuţie care este menită să detensioneze situaţia actuală, cu toate că am rezerve că tensiunea este generată de aceste decizii care au fost luate, având în vedere că ordonanţa a fost abrogată ieri, dar văd că mitingurile continuă.

Domnule deputat Dan, vot electronic nu, pentru că votul electronic se bazează pe cartele pe care le au deputaţii şi la şedinţa plenului comun vin şi senatorii. Sistemele electronice sau sistemul electronic nu este prevăzut pentru votul în şedinţe comune.

Domnul Costescu, cu jurământul, dacă sunteţi de acord, nu ştiu unde avem loc. După ce terminăm, miercuri, aprobarea bugetului – şi cred că este şi votul la moţiune –, după aceea, putem să organizăm jurământul pentru domnul Costescu, dacă am înţeles bine că aşa îl cheamă.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, dacă-mi îngăduiţi.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da, domnul senator Şerban.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, doar o chestiune tot de reflecţie, nu trebuie să supuneţi la vot. Eu aş vrea ca, în spirit colegial, să modificăm un lucru sau să inventăm un lucru care trebuia inventat de foarte multă vreme, cam din 1997. Chiar dacă şedinţele comune ale Camerei şi Senatului se ţin în sala care, de obicei, este sala de plen a Camerei, aş vrea ca, de la momentul când intrăm în şedinţă comună, aceea să fie sala de şedinţe a Parlamentului.

Faptul că Senatul este pus în situaţia de a fi invitat întotdeauna în sala Camerei, ne pune într-o situaţie de dificultate. De aceea, aş vrea să fiţi de acord şi să găsim soluţii tehnice, în aşa fel încât aşezarea în sală, procedura de vot, tot ce ţine de organizarea tehnică a şedinţelor să fie făcute în egală măsură între Cameră şi Senat.

Dacă vreţi, aşa, ca o notă de culoare, să fie cam cum se întâmplă când Preşedintele Statelor Unite se urcă într-un avion. Indiferent ce avion e, acela devine Air Force One.

Aş vrea ca şi atunci când avem şedinţe comune, să nu fie senatorii puşi în situaţia să-şi caute locuri pe undeva, prin spate, pe locuri pe care nu stau îndeobşte deputaţii. E o chestiune de colegialitate. Nu cred că se simte cineva jignit, dacă avem un statut de egalitate în ceea ce priveşte organizarea şedinţelor comune.

Vă mulţumesc.

Asta va permite, inclusiv în viitor, proceduri de vot simplificate electronice, cu toate celelalte aspecte tehnice rezolvate.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulţumesc pentru intervenţie.

Cred că este în asentimentul tuturor. Cel puţin eu sunt de părere că domnul senator Şerban a ridicat o problemă care trebuia, probabil, de multă vreme rezolvată.

Rog cei doi secretari generali ai Senatului şi Camerei să înceapă pregătirile tehnice pentru a rezolva această problemă, iar Comisia pentru regulament să încerce să analizeze ce modificări trebuie să facem în Regulamentul comun, în aşa fel încât aceste chestiuni ridicate de domnul senator Şerban să fie rezolvate.

Aşteptăm propunerile Comisiei pentru regulament.

 

Domnul Márton Arpád Francisc:

Domnule preşedinte, trebuie să…

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul deputat Márton.

 

Domnul Márton Arpád Francisc:

Mă scuzaţi că am intervenit, dar, deocamdată, noul Parlament nu a numit această comisie comună care, printre altele, se ocupă şi cu Regulamentul comun. Ca atare, n-are cine să se ocupe.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Secretarii generali, la prima şedinţă comună, haideţi să înscriem pe ordinea de zi, că, altfel, nu mai terminăm astăzi, vă spun cu sinceritate.

Notaţi-o şi la prima şedinţă comună să avem acest punct cu numirea Comisiei comune pentru Statut.

Domnul senator Vela.

 

Domnul Ionel-Marcel Vela:

Răspunsul dumneavoastră legat de votul electronic, am înţeles că ţine de soft şi organizarea tehnică. Dacă – vin în întâmpinarea propunerii domnului Şerban – se emit tichete şi se reorganizează aranjarea, amplasarea în sală, pentru că există scaune, şi la Camera Deputaţilor există soft şi se mai emit 136 de cartele, se poate vota electronic.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulţumesc foarte mult.

V-aş supune, aşadar, aprobării ordinea de zi pe care o aveţi în mapă.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abţineri? Nu sunt.

 

Domnul Remus Mihai Goţiu:

Scuzaţi-mă, depunerea jurământului va fi miercuri?

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

După miercuri, că nu ştiu când terminăm. Eu nu vreau să programez ceva când vedem că e un program destul de încărcat.

 

PUNCTUL 1:

Scrisoarea domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, prin care informează că doreşte să adreseze un mesaj Parlamentului

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

La primul punct avem scrisoarea domnului Iohannis, Preşedintele României, prin care informează Parlamentul că doreşte să adreseze un mesaj.

Propunerea Domniei Sale este de prezentare a mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere – 7 februarie, adică mâine, ora 12.00.

Dacă sunt comentarii, observaţii la acest punct de pe ordinea de zi.

Domnul senator Şerban Nicolae.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Mulţumesc.

Nicolae e numele de familie, ca să… Fiind mai nou, precizez şi eu lucrul acesta.

Noi manifestăm toată deschiderea şi tot respectul faţă de funcţia prezidenţială şi respectăm dorinţa domnului Iohannis de a se adresa Parlamentului, chiar dacă această situaţie nu este reciprocă.

Atunci, voiam să fac doar o singură precizare, mai ales că rămâne înregistrat. Preşedintele României se adresează Parlamentului.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Sper că domnul Iohannis ştie care este poporul român şi că nu va face distincţie, adresând un mesaj doar „poporului său”.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulţumesc.

Alte intervenţii? Dacă nu sunt intervenţii, vă propun să inserăm: mâine, la ora 12.00, când avem dezbaterea şi adoptarea proiectului Legii bugetului, facem o… Nu mai facem nicio pauză. Oprim dezbaterea Legii bugetului, dăm Preşedintelui cuvântul şi, după aceea, reluăm mai departe dezbaterea bugetului. Altă soluţie nu ştiu, nu văd.

Sunteţi de acord? Bine.

Atunci, o să-l informăm pe Preşedinte asupra deciziei.

 

PUNCTUL 2:

Rapoartele comune ale comisiilor pentru buget din Senat şi Camera Deputaţilor asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017 şi proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017;

·       Proiectul ordinii de zi şi al programului de lucru pentru şedinţele comune din 6 şi 7 februarie 2017;

·       Propuneri privind timpul maxim alocat dezbaterilor

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Punctul 2, rapoartele comune ale comisiilor pentru buget din Senat şi Cameră asupra proiectului Legii bugetului pe 2017 şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor de stat.

Avem în mapă propunerile de proiect de ordine de zi şi program de lucru.

Timpii afectaţi îi aveţi incluşi în mapă pentru dezbaterea celor două bugete, şi propunerea pentru dezbaterea pe articole.

De asemenea, trebuie să discutăm şi să luăm o hotărâre asupra programului din ziua de mâine, la ce oră închidem dezbaterile, pentru că nu este stabilit. Trebuie să convenim asupra orei de închidere.

 

Din sală: Astăzi sau mâine?

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Eu vorbesc de astăzi.

Ora 22.00? Da. Deci, luni, închiderea dezbaterilor de luni, ora 22.00.

Atunci, trebuie să aprobăm proiectul ordinii de zi şi programul de lucru pentru şedinţele din 6 şi 7 februarie.

Pe 7 avem, aşa cum am spus, şi intervenţia domnului Preşedinte Iohannis.

Supun votului dumneavoastră proiectul ordinii de zi şi programul de lucru pentru şedinţele comune din 6 şi 7.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abţineri? O abţinere.

Vă rog, domnule Goţiu.

 

(Intervenţie fără microfon a domnului senator Remus Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului.)

 

Da, aşa va fi. Da, da.

E o completare la punctul 2, pe care v-o supun atenţiei, şi anume situaţia amendamentelor depuse şi propunere de timpi pentru dezbatere.

Sunt 27 de amendamente admise, 944 respinse. Timp de dezbatere total, dacă-l consumăm: 1200 de minute (20 de ore).

Pentru bugetul asigurărilor de stat: 30 de minute.

 

PUNCTUL 3:

Stabilirea datei şi a orei şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naţionale. NU LEGALIZAŢI FURTUL ÎN ROMÂNIA!”

·       Propuneri privind timpul maxim alocat dezbaterilor

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

La punctul 3, stabilirea datei şi a orei şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naţionale. NU LEGALIZAŢI FURTUL ÎN ROMÂNIA!”

Avem propunerile de timp maxim alocat dezbaterilor.

Dacă sunt comentarii, observaţii.

Dacă nu, supun aprobării dumneavoastră alocarea timpului pentru dezbaterea pe moţiunea de cenzură.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abţineri? Nu sunt.

Programul este: prezentarea astăzi a moţiunii şi…

 

Domnul Márton Arpád Francisc:

Nu avem pentru dezbatere ordine de zi. Nu avem data şi ora.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Asta am observat şi eu.

Este miercuri? Miercuri. Stabilim de la ce oră începem. Ora 10.00?

Doamna Turcan.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, noi am aprobat în Biroul permanent al Senatului plen miercuri.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

La ce oră e aprobat plenul?

 

Domnul Şerban Nicolae:

Cred că la ora 10.00.

 

(Discuţii în sală.)

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Staţi puţin. Putem, de exemplu, la ora 12.00…

 

Domnul Şerban Nicolae:

Doar ca să-l aveţi în vedere, n-am o propunere. Din punctul meu de vedere, moţiunea poate să pice şi la 10.00, şi la 12.00.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul senator Şerban Nicolae, cam cât este… Nu mai ştiu ce este pe ordinea de zi… Terminăm într-o oră sau să punem două pentru siguranţă?

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, din punctul meu de vedere, terminăm într-o oră, dar putem să facem invers. Putem să facem plenul reunit sau…

 

(Discuţii în sală.)

 

Ora 12.00, atunci. Eu doar am atras atenţia, nu am o propunere la care…

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna Turcan voia să ia cuvântul. Vă rog.

 

Doamna Raluca Turcan:

Nu am un comentariu cu privire la ora şi ziua dezbaterii, însă am un comentariu de procedură. Vreau să menţionez că, în momentul de faţă, discutăm şi, probabil, decidem un subiect care nu este pe ordinea de zi. S-a creat un precedent care ar trebui să ne dea de gândit şi altă dată, când vom fi foarte riguroşi şi scrupuloşi, când vom avea solicitări de introducere pe ordinea de zi, să ne amintim acest precedent.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna Turcan, iertaţi-mă, aţi fost destul de puţin explicită. Aţi dori să fiţi mai clară cu referirea? La ce vă referiţi, că n-am înţeles?

 

Doamna Raluca Turcan:

Dezbaterea pe moţiune, de fiecare dată până acum, şi dacă vă uitaţi la stenogramele şedinţelor de Birou permanent reunit, existau ca propuneri înainte de discuţiile din BPR.

 

(Discuţii în sală.)

 

Văd că nu s-a înţeles. Pot să mai explic o dată.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da, aveţi cuvântul.

Doamna Raluca Turcan:

Încerc. Au fost momente în care am fost foarte scrupuloşi cu privire la momentul înregistrării unor subiecte pe ordinea de zi. De multe ori invocaţi, dumneavoastră, cei din conducerea şedinţei, acel termen de 24 de ore. Acest subiect nu a fost prezentat cu 24 de ore înainte şi aş vrea să ţinem minte acest moment în care sunt puse pe ordinea de zi decizii care nu sunt anunţate înainte, în termenul regulamentar.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, dacă-mi daţi voie, încerc eu. Dacă am înţeles greşit, vă rog să mă corectaţi, nu am pretenţia că am înţeles.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Faceţi o traducere, domnule senator?

 

Domnul Şerban Nicolae:

Nu, nu-mi permit.

Domnule preşedinte, eu înţeleg că doamna preşedinte Turcan ne atrage atenţia asupra faptului că punctul 3 de pe ordinea de zi prezentat în şedinţă, deci nu introdus acum, n-a fost prezentat cu 24 de ore înainte şi discutat, bănuiesc. Numai că această chestiune a rămas de la şedinţa Birourilor permanente reunite de data trecută, când am spus că fixăm încă de atunci ca zi de citire a moţiunii în plen ziua de luni, înainte de buget, în legătură cu data de dezbatere şi de vot urmând să ne pronunţăm după ce stabilim calendarul la buget. Sunt mai mult de 24 de ore. Adică eu cred că ar trebui…

Dacă aceasta este problema, atunci ar trebui să spunem că am făcut chiar mai mult.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Am înţeles. Mulţumesc foarte mult.

Îl rog pe domnul deputat Predoiu să propună, aşadar, având în vedere discuţiile pe care le-am făcut, ziua şi ora la care facem dezbaterea.

Vă dau această posibilitate, fiind printre… Mă rog, din partea partidului care a iniţiat moţiunea.

 

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule preşedinte, noi propunem miercuri, la ora 12.00, astfel încât să fie toţi parlamentarii în sală, să aveţi posibilitatea să faceţi şi plenul Senatului.

Deci, miercuri, 8 februarie, ora 12.00.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Miercuri, ora 12.00.

Supun votului dumneavoastră propunerea pentru ziua de miercuri, ora 12.00, de organizare a dezbaterii la moţiune.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă?

Abţineri? Nu sunt.

S-a aprobat.

 

PUNCTUL 4:

Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL din Senat şi Camera Deputaţilor privind revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mai avem ultimul punct, punctul 4, scrisoarea Grupurilor parlamentare PNL din Senat şi Cameră privind revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Potrivit dispoziţiilor din Legea nr. 35, revocarea din funcţie se face de către Senat şi Cameră în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

Aşadar, vă solicit să fiţi de acord să trimitem scrisoarea către comisiile juridice din Senat şi Cameră. Apoi, să stabilim să facă un raport comun şi, după aceea, vom vedea la proxima şedinţă de Birouri permanente ce decizie luăm.

Sunteţi de acord? Vă mulţumesc.

Domnule Tomac, vă rog.

 

Domnul Eugen Tomac:

Domnule preşedinte, având în vedere că acest subiect privind Avocatul Poporului este de maxim interes, aş ruga să daţi şi un termen pentru raportul pe care trebuie să-l prezinte comisiile.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

2 săptămâni? 2 săptămâni, începând de astăzi, suntem în 20 februarie.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, dacă îngăduiţi. Noi, la Senat cel puţin, avem şi în dezbatere toate aceste proiecte venite în ultima vreme…

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Care au termen 21.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Care au termen 21. Noi mai vrem să facem şi nişte dezbateri publice. Practic, suntem în situaţia… La Cameră e mai puţină încărcare pe aceste acte foarte urgente, dar la Senat, practic, se suprapun. Acum, bănuiesc că domnul Ciorbea a făcut şi ceva pe placul celor care-i cer revocarea, sesizând Curtea Constituţională în legătură cu dispoziţiile Ordonanţei nr. 13/2017, şi, dacă totuşi nu este foarte urgent şi putem să aşteptăm şi Curtea Constituţională să se pronunţe, ca să ne dăm seama dacă a fost o procedură exercitată abuziv sau nu, să fixăm un termen după 28 februarie sau 28 februarie cel mai devreme.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul deputat Predoiu.

 

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, nu doresc să intru într-o polemică. Doresc doar să precizez că această cerere n-a fost formulată pentru că cineva, respectiv Avocatul Poporului, a făcut pe placul cuiva sau altcuiva una sau alta, ci plecând de la observarea respectării unor prevederi legale.

De altfel, susţinerea cererii în continuare, inclusiv după ultimele evoluţii şi poziţii ale Avocatului Poporului, este – cred – dovada cea mai simplă şi clară că e vorba de o problemă şi o poziţie principială.

De aceea, susţinem cât mai devreme elaborarea acestui raport.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulţumesc.

Domnul Ghinea.

 

Domnul Cristian Ghinea:

Domnule preşedinte, după cum ştiţi, sunt mai nou aici şi v-aş ruga pe dumneavoastră, care aveţi experienţă, sau un coleg să-mi explice ce se întâmplă cu următoarea situaţie: există Ordonanţa nr. 13 în procedura parlamentară obişnuită şi avem Ordonanţa nr. 14 intrată în vigoare, publicată în Monitorul Oficial, care o abrogă pe prima. Asta legat de cererea mea de mai devreme de a pune şi Ordonanţa nr. 14 în regim de urgenţă.

Deci, dacă noi aprobăm o lege pentru Ordonanţa nr. 14, care este efectul juridic? Sunt uşor confuz.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Domnule preşedinte, eu înţeleg privirea dumneavoastră către mine, numai că, respectuos vă spun, nu suntem consultanţii juridici ai colegilor.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Cu toată consideraţia pentru interesul pe care-l aveţi şi-l înţeleg, justificat, nu pot să ţin tot Biroul permanent pentru această chestiune.

Vă rog să vă adresaţi colegilor jurişti din Comisia juridică din partea PNL-ului, din partea USR-ului sau a cui doriţi şi o să vă explice exact care este procedura.

O să trebuiască să definitivez o chestiune, şi anume termenul de depunere a raportului comun pentru solicitarea de revocare a domnului Ciorbea.

Da, domnul Tomac. V-aş ruga, haideţi să închidem întâi acest punct.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule preşedinte, la acest punct vreau să intervin. Am văzut că Grupul PSD a propus ca raportul să se prezinte după 28 februarie.

Noi venim cu o propunere: ca totuşi acest raport să se prezinte într-o săptămână. Vă rog să supuneţi votului această propunere.

Mulţumesc.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Am să supun întâi votului propunerea făcută de domnul Şerban Nicolae. Deci, 28 februarie.

Vă rog să votaţi.

Dacă nu se aprobă asta, supun propunerea dumneavoastră.

Cine este pentru 28 februarie termen de depunere a raportului? Vă rog să votaţi. 14 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 9 voturi împotrivă.

Abţineri?

S-a aprobat. Deci, 28 februarie, termenul de depunere a raportului comun.

Cu asta am încheiat şedinţa.

Vă mulţumesc.

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 11.45.