S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 26  septembrie 2007

 

 

Şedinţa a început la ora 10,40 .

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Eugen Nicolicea (de la 11,12), Valer Dorneanu, Lucian Augustin Bolcaş, Ioan Oltean– vicepreşedinţi; Ioan Munteanu, Dan Radu Ruşanu – secretari; Gheorghe Albu, Gelil Eserghep,  Miron Ignat – chestori; Aurelia Vasile  – PSD, Ilie Merce  –  PRM, Nicolae Titu Gheorghiof – PNL, Cristian Rădulescu – PD, Ioan Ţundrea – PC,  Sereş Deneş – UDMR, Ibram  Iuseim– Grupul minorităţilor naţionale; Cornel Ştirbeţ – Grup deputaţi independenţi  şi doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: domnii Kovacs Carol Emil, secretar de stat Relaţia cu Parlamentul, Nicolae Sfăcăreanu - secretar general adjunct;  doamnele Bogdana Balmuş şi Laura Riteş - Cancelaria Preşedintelui Camerei Deputaţilor; domnii Cristian Ionescu – şef Departament Legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea - Direcţia pentru relaţii publice.

 

*

Domnul Bogdan Olteanu:    

Stimaţi colegi, vă propun să începem.

Dacă în ceea ce priveşte ordinea de zi, cu documentele propuse pe lista suplimentară există obiecţii, observaţii, comentarii?

Nu sunt, considerăm aprobată ordinea de zi.

 

 

 

 

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:   

În ceea ce priveşte programul de lucru pentru săptămâna viitoare.

Pentru săptămâna aceasta, aveam, dacă ne amintim, o observaţie a domnului vicepreşedinte Oltean, dar ea a rămas, oarecum fără obiect, pentru că joi avem citirea moţiunii.

Pentru săptămâna viitoare, dacă există intervenţii?

Domnul Cristian Rădulescu.

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Liderii de grup s-au întâlnit o dată ieri, o să îi rog pe colegi, cum am convenit, să rămânem şi după această şedinţă, pentru a bate în cuie cele pe care am început să le convenim ieri, să vedem împreună ce facem cu situaţia de la CNVM. Dacă în săptămâna următoare nu avem o şedinţă pentru voturi, în cel mai bun caz se va ajunge să desemnăm persoanele la CNVM pe data de 10 şi este un hiatus destul de mare având în vedere hotărârea noastră privind mandatul conducerii CNVM şi celor care sunt cu mandate expirate, care este până pe 30 septembrie.

O soluţie, sigur, mai puţin simpatică, ar fi să facem dimineaţă Camerele reunite cu votul şi ce mai avem noi pe acolo, în săptămâna următoare, deci pe 3 şi atunci, hiatusul ar fi doar de două zile şi, după amiază să facem moţiune. Dar vă pun în temă această discuţie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Stimaţi colegi, eu vă consult, dacă se ajunge la o înţelegere între liderii de grupuri, eu nu cred că este o risipă foarte mare de timp să facem votarea la CNVM pe trei, dimineaţa, nu cred că trebuie să avem şedinţe dimineaţă şi după masă, bănuiesc că mai mult de o oră, o oră şi un pic nu ia. E vot pe buletine, va fi un apel nominal, eu cred că este un efort meritat, pentru că este vorba de asigurarea funcţionării unor instituţii.

Domnul Gheorghiof.

 

 

Domnul Nicolae Titu Gheorghiof:   

Sigur, este benefică ideea ca într-o singură şedinţă a plenului celor două Camere să fie introdusă pe ordinea de zi şi CNVM-ul, dar în aceeaşi zi, cred că dumneavoastră aţi primit modificarea Legii nr.96 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, v-am transmis.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

M-am consultat şi cu domnul Tărăcilă, care ţine locul domnului Văcăroiu, o să vă propun ca mâine, înainte de citirea moţiunii să adoptăm şi acest amendament.

 

Domnul Nicolae Titu Gheorghiof:   

Este obligatoriu ca, până în 30 septembrie, să modificăm limita de pensionare pentru egalitate de şanse, să le dăm doamnelor posibilitatea să se pensioneze şi dânsele la 63 de ani.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Aici, cred că nu vor fi nici un fel de controverse, este o aliniere la legislaţia europeană, presupun că ne va lua, mâine, cinci minute ca să adoptăm proiectul de lege de modificare, avem şi acordul Senatului. Deci din punctul acesta de vedere nu este o problemă şi nu o să mai încărcăm agenda de săptămâna viitoare.

Înţeleg că doamna Aura Vasile nu este de acord.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Legat de această problemă cu 63 de ani, egalitatea femeie-bărbat, în momentul în care primul bărbat va naşte, atunci vom fi şi noi de acord cu egalitatea pe toate planurile, deci nu cred că este un lucru care este de luat în discuţie acum!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnul deputat Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Eu aş fi revenit la prima idee, cea cu CNVM-ul, s-a mai procedat, nu e nici o problemă, când votăm cu bile să introducem, într-o altă urnă şi buletinele de vot pentru CNVM, deci cu o singură strigare, nu este nici un efort în plus, se poate realiza.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Vom vedea cum putem administra, vom hotărî, o să vedem, facem un birou reunit înainte şi stabilim procedura, o să găsim o formulă, astfel încât să punem instituţiile în funcţiune.

Oricum, CNVM-ul, după câte cunosc, după numirea unei persoane, acum o săptămână, va funcţiona în cvorum chiar şi în cele trei zile, deci va putea, dacă apare o situaţie specială, să funcţioneze şi luni şi marţi, înainte de numirea ultimilor doi membri. Şi sigur că asta ar însemna ca miercuri să publicăm hotărârea şi CNVM-ul să se poată întruni în cvorum.

Dacă nu mai sunt alte observaţii pentru programul de lucru de săptămâna viitoare, supun programul aprobării Comitetului liderilor.

Cine este pentru? Mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? S-a aprobat.

Doar observaţia pe care o reiterez că, mâine, în deschiderea şedinţei Camerelor reunite vom supune dezbaterii şi votului Raportul Comisiei de statut al parlamentarului privitor  la modificarea legii referitoare la Statutul parlamentarului.

 

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Ordinea de zi, dacă există intervenţii.

Am introdus la primele puncte de pe ordinea de zi ordonanţele referitoare la alegerile europene, pentru că deja am intrat în calendarul de alegeri şi poate că ar fi bine să avem trecute şi prin Parlament, cu toate observaţiile de rigoare, aceste proiecte.

Rugămintea ar fi ca, marţi, să începem cu acestea, o să încercăm, marţi, după cum aţi văzut, să avem şi vot final la cinci şi jumătate, ca să putem să finalizăm procesul legislativ în ce priveşte sistemul electoral pentru alegerile europene.

Domnul deputat Rădulescu, doriţi să interveniţi?

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Stimaţi colegi, aici aş avea două chestiuni de ridicat.

Prima este cea pe care aţi introdus-o dumneavoastră în discuţie, cea referitoare la unele aspecte referitoare la alegerile care vor avea loc. Şi eu consider că ar fi bine să avem raport şi să ne pronunţăm şi noi că respingem sau aprobăm diversele ordonanţe care se referă la acest subiect.

Eu cred că, corect, din punct de vedere al abordării general politice, ar fi ca să se pronunţe Parlamentul asupra lor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Raportul a fost elaborat ieri şi va fi distribuit, astfel că îl vom avea la dispoziţie chiar în termenul regulamentar.

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Bun, nu mai este nevoie să vă cer să le cereţi, că asta vroiam să fac.

Şi, doi, cred că materialul a fost elaborat ceva mai înainte şi nu a mai fost modificat, că sunt unele propuneri legislative la care au mai fost parcurse etape, între timp, ieri, de exemplu, şi care sunt trecute, aici, cu formularea de procedură de săptămâna trecută. De exemplu, la punctul 7, unde este vorba de PLx 457, aici se spune că ...s-a hotărât dezbaterea pe articole într-o şedinţă ulterioară... şi asta chiar s-a făcut ieri, am făcut acest lucru, s-a făcut dezbaterea, a căzut titlul, a căzut textul, nu despre asta este vorba?

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Şi a căzut respingerea, ca atare, s-a adoptat.

 

Domnul Ioan Munteanu:     

Nu, asta se întoarce în sesiunea cealaltă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Nu, pentru că noi suntem primă Cameră sesizată şi nu este ordonanţă. Merge la Senat cu adoptare tacită.

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Deci dacă este strict să reproduc acest material, ceea ce s-a întâmplat, ieri, în Cameră, că a fost pe regulament sau nu a fost, vroiam să avem, aici, un insert în care să se spună că a fost dezbătută şi ieri, a fost supusă la vot iarăşi propunerea de respingere şi a căzut respingerea, da? Şi mai departe, bun, e adevărat că s-a depăşit termenul! Sau a doua discuţie, dumneavoastră Biroul, puteţi să revenim şi să ne repliem pe regulament şi să spunem că, de fapt, ar fi trebuit să fie votul pe lege, strict pe lege? Pentru că, ne aflăm, printr-o conjugare de nereguli, în faţa situaţiei că nu s-a aprobat respingerea o dată, nu s-a aprobat respingerea a doua oară, voinţa majoritară este evidentă pe această lege şi, cu toate astea, ne trezim că am depăşit termenul şi ea se consideră adoptată.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnule deputat, noi suntem în situaţia senzaţională că există proiecte de legi pe care nu le-am adoptat a opta oară şi le-am trimis înapoi, la comisie şi vă reamintesc celebrul Cod de procedură, la care avem modificarea aceea cu asistenţa obligatorie, care a fost, până acum, de opt ori propus spre respingere şi de opt ori nu a fost respins şi s-a retrimis la comisie, dar nu este nici o problemă, că aprofundăm.

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Deci asta vroiam, ca să termin, dincolo de chestiunea de ieri, cu procedura, pentru că şi părerea mea este că trebuia supusă la vot legea, în ansamblu, aş vrea să fie reactualizate, când avem în faţă tot istoricul procedural al acestor iniţiative legislative şi, ca să ne aducem aminte, să scrie peste tot, s-a procedat aşa, a mai fost dezbătută o dată, votul s-a dat în felul următor şi toate aceste chestiuni să fie pe site, pentru că, după aceea, se duce la Senat şi senatorii vor şi ei să vadă care a fost atitudinea Camerei şi, dacă se uită numai la ce a fost acolo, scrie că a fost adoptată tacit, prin depăşirea termenului, ceea ce este o nuanţă. Iar dacă a fost de două ori supusă la vot şi nu a trecut respingerea, este o altă nuanţă pentru edificarea colegilor senatori.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Sigur că, aici, din câte îmi amintesc eu, în regulament scrie că se trimite împreună cu toate documentele, dezbaterile ş.a.m.d., deci inclusiv cu raportul de respingere şi putem adăuga şi stenograma discuţiilor din plen, cel puţin concluziile, ca să se vadă de fapt care a fost punctul de vedere în plen.

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

 

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Pentru că eu am fost confruntat cu această dezbatere şi cu această dilemă, aş vrea să vă spun că ar trebui, după părerea mea, să trimitem Comisiei pentru regulament şi Comisiei juridice această chestiune, pentru a încerca să ne dea un punct de vedere mai abilitat, pentru că, aici, aveam cel puţin două dileme. Prima, în raport de faptul că a căzut propunerea de respingere şi, potrivit regulamentului, în această situaţie se trimite comisiei, comisia trimite înapoi raportul şi se face o dezbatere pe text. Acest text intră într-o mică contradicţie cu alt text care spune că, dacă nu ai amendamente, nu mai faci dezbaterea pe texte şi treci direct la vot.

Acum, era absurd, cel puţin după părerea mea, să nu fac dezbateri pe text, câtă vreme mă obliga şi logica lucrurilor.

Pe de altă parte, iar este adevărat că nu se făcuseră nici un fel de amendamente în comisie, deci aş fi putut să spun să trecem direct la vot final. Unii aşa au şi solicitat.

Şi aveam de luat o decizie în acest răstimp foarte mic, puşi într-o situaţie care nu a mai fost, dar acum, avem timp şi să cerem Comisiei pentru regulament şi Comisiei juridice, să se pronunţe cu privire la o astfel de situaţie, inclusiv la situaţia în care se poate ajunge în alt fel, nu numai prin retrimitere la comisie. Se resping şi titlul legii şi celelalte texte, ce faci, o supui votului final cu propunere de respingere sau cu propunere de adoptare.

Pentru că explicaţia este aceasta, respingerea textelor se face printr-un cvorum obişnuit, votul final se dă în raport de categoria legii. Deci asta v-aş propune, să cerem comisiilor să analizeze cele două texte ale regulamentului şi să se pronunţe.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Vă mulţumesc.

Stimaţi colegi, am fost chiar în situaţii mai glorioase, în care am votat o lege cu un singur articol, care spunea că prevederile celorlalte articole, nu ştiu ce se întâmplă cu ele, aşa că, se poate mai rău!

Domnul deputat Marton, vă rog!

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Ştim cu toţii că această ultimă modificare a regulamentului a intervenit într-un moment în care alte articole erau mai importante, ca atare, acest regulament modificat are multe hibe.

 

Doamna Aura Vasile:

Era important doar un singur articol!

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Era important un singur articol, aşa cum spune doamna deputat.

Aşa că, pică moţiunea de cenzură săptămâna viitoare şi vom avea o perioadă de linişte parlamentară şi, în această perioadă, trebuie să modificăm, că nu există interese punctuale, să încercăm să facem un regulament ca lumea.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Eu cred că la asta s-a gândit domnul Meleşcanu când a propus moratoriul, să avem timp să medităm asupra regulamentului.

Domnul Gheorghiof.

 

Domnul Nicolae Titu Gheorghiof:   

Mulţumesc, domnule preşedinte.

E adevărat, suntem într-o situaţie tot datorită nouă şi eu, aici, mă dezic de ideea că am vrut să modificăm sau să schimbăm un articol, nu era vorba de un articol.

Şi atunci, în continuare, domnule preşedinte, eu cred că Biroul permanent al Camerei poate să iniţiez procedura modificării regulamentului Camerei Deputaţilor, solicitând tuturor grupurilor parlamentare să vină cu propuneri de modificare a regulamentului, pe articolele care sunt deficitare. Şi, practic, avem suficient timp la dispoziţie, aşa cum a spus şi domnul deputat Marton, vor veni cu modificările pe care fiecare grup parlamentar le va susţine şi prin asta evităm ca raportul sau proiectul de modificare, dat de Comisia de regulament să se reîntoarcă la grupuri, să vină cu amendamente, să vină iar la Biroul permanent, e pierdere de timp. Dar dacă se transmite grupurilor parlamentare ideea asta de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor de acum, cu un termen până la care se pot depune amendamentele de modificare, care se transmit Comisiei de regulament, Comisia de regulament va avea un termen normal, ca să poată veni cu o modificare pe articolele care sunt, într-adevăr, deficitare. Pentru că, aşa cum a spus şi domnul vicepreşedinte Dorneanu, s-a aflat într-o situaţie în care nu ştiu cine ar putea sau ar fi putut să.....   Cred că greşeala a fost atunci când s-a dat votul împotriva respingerii, că a căzut respingerea. Potrivit lui 104, sigur, se reîntoarce la comisie. Dar eu cred că raportul de respingere a fost votat cu 10 voturi pentru şi 5 contra, ori cei cinci deputaţi contra de ce nu şi-au spus punctul de vedere, care să amendeze ca atare, pentru că eu cred că din această cauză au fost contra şi, atunci, nu s-a mai putea lua....

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Iertaţi-mă, e foarte interesant, dar noi facem discuţii de fond în Biroul permanent! Eu vă rog foarte mult, haideţi să sistăm aceste discuţii extrem de interesante şi să le mutăm la comisiile juridice.

Eu vreau să vă reamintesc, cu toată simpatia pentru propunerea care s-a făcut aici, că de nouă luni suntem în procedură de modificare a regulamentului, că am transmis tuturor grupurilor parlamentare solicitarea de a veni cu propuneri, dar poate nu ne amintim!

Eu o să vă rog, pentru marţi, să scoateţi stenograma Biroului, că s-a decis chestiunea aceasta de foarte multă vreme, că au fost mai multe puncte la care s-au ridicat. Grupurile nu au venit cu propuneri, până în acest moment.

Solicităm încă o dată, mai dăm un termen de o lună grupurilor parlamentare, să facă propuneri de amendare a regulamentului. Dar senzaţia mea este că o să ne amintim de ele, iarăşi, când ne vom confrunta cu o asemenea situaţie.

Eu propun, vizavi de această chestiune, să cerem aceste propuneri de la grupuri, cu care să sesizăm Comisia de regulament, să ceară un aviz şi Comisiei juridice, vă propun, de asemenea, să completăm nota explicativă de la punctul 7 cu ceea ce s-a întâmplat ieri, deci că s-a supus din nou votului şi s-a respins respingerea, după care, pe articole s-a întâmplat ce s-o fi întâmplat şi, după aceea, bineînţeles, să constatăm că termenul s-a depăşit şi, ca atare, să trimitem Senatului toate aceste explicaţii, astfel încât, colegii noştri senatori, cu discernământul dumnealor, să poată să constate şi să analizeze situaţia de fapt.

Dacă mai sunt alte chestiuni la ordinea de zi?

Supun aprobării dumneavoastră ordinea de zi, aşa cum a fost propusă şi cu observaţiile acceptate de toată lumea. Comitetul liderilor? Mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? Nu sunt, s-a adoptat.

 

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Avem o cerere de procedură de urgenţă privind modificarea Legii învăţământului, domnul senator Marius Marinescu. Fiind primă Cameră sesizată, e cam tot aia!

Se susţine? Nu se susţine. Nu s-a aprobat.

Luăm act de celelalte proiecte, le trimitem după caz.

 

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport privind prelungirea termenului de depunere a rapoartelor la: PLx nr.562/2007, PLx nr.564/2007 şi PLx nr.565/2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Solicitare din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă tineret şi sport, doresc să prelungească termenul de raport la înfiinţarea unor universităţi, în vederea analizelor ce urmează a se desfăşura, cer termen 15 noiembrie. Dacă nu există obiecţii? Se aprobă.

 

 

PUNCTUL 5

Cerere din partea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Cerere din partea Grupului minorităţilor, motivarea absenţelor de marţi, 25 septembrie, au participat la Plenara Consiliului Minorităţilor.

Dacă sunteţi de acord? Mulţumesc. S-a aprobat.

 

 

 

PUNCTUL 6

Vizita în România a domnului Hans-Gert Pottering, preşedintele Parlamentului European (15-17 octombrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Vizita în România a domnului Hans-Gert Pottering, preşedintele Parlamentului European, dacă sunteţi de acord cu toată această desfăşurare. Domnul Pottering doreşte să se adreseze plenului Camerelor reunite, bineînţeles, cred că îi vom acorda găzduirea ce i se cuvine funcţiei domniei sale.

 

PUNCTUL 7

Participarea la reuniunea Comisiei pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European (Bruxelles, Belgia 1-2 octombrie 2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Obiecţii, observaţii? Nu sunt, aprobat.

 

PUNCTUL 8

Participarea la Reuniunea parlamentară privind schimbările climatice cu tema „Rising to the challenge” (Bruxelles-Belgia, 1-2 octombrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Obiecţii, observaţii? Aprobat.

 

PUNCTUL 9

Cererea domnului deputat Cristian Valeriu Buzea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Cererea domnului deputat Cristian Valeriu Buzea de a accepta sugestia Adunării parlamentare NATO de a organiza o vizită în România, în 2008.

Dacă nu sunt obiecţii, acceptăm, de principiu, urmează să discutăm detaliile, obiectul, conţinutul vizitei, calendar ş.a.m.d.

 

 

 

PUNCTUL 10

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Participarea la Conferinţa Interparlamentară europeană privind spaţiul (Roma, 8-9 octombrie 2007)

Se aprobă.

 

2. Participarea la Conferinţa internaţională SLOBIOM cu tema „Energia regenerabilă şi eficienţa energetică: domenii cheie ale strategiei energetice în Sud-Estul Europei” (Ljublijana – Slovenia, 8-9 octombrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Nu are caracter parlamentar. Se susţine? Nu se susţine, nu o mai punem în discuţie.

 

3. Participarea la reuniunea Comisiei ad-hoc pentru drepturile femeii din ţările Euro-Mediteraneene din cadrul Adunării Parlamentare Euro-Mediteraneene (Bruxelles, 17 octombrie 2007)

Se aprobă.

 

4. Participarea la reuniunea Comisiei pentru ameliorarea calităţii vieţii, pentru schimburile între societăţile civile şi pentru cultură din cadrul Adunării Parlamentare Euro-Mediteraneene (Roma, 29-30 octombrie 2007)

Se aprobă.

 

5. Participarea la reuniunile Adunării Executive şi Congresului Mondial al energiei – CME )Roma, 9-15 noiembrie 2007)

Domnul Bogdan Olteanu:    

Toate cheltuielile sunt suportate de alţii, deci cred că trebuie să îi aplicăm domnului Iancu numai aprobarea plecării, nu cred că sunt obiecţii.

 

6. Participarea la cea de-a 30-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, (APCEMN), (Georgia, 19-21 noiembrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Eu nu pot să particip, dacă doreşte cineva din Biroul permanent să-mi ţină locul, 19-21 noiembrie, nu cred că trebuie să luăm o decizie acum!

Stimaţi colegi, eu vă consult, dacă vreunul dintre colegii din Biroul permanent doreşte să participe acolo, mai discutăm.

Vă rugăm să transmiteţi membrilor Biroului permanent documentul, ca să-l studieze, să vedem dacă cineva doreşte să participe.

 

7. Vizita oficială în România a unei delegaţii a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor Republicii Cehe, (8-11 octombrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Se aprobă.

Un membru al Biroului permanent care să-i primească. Domnul Munteanu, îi primiţi dumneavoastră.

Şi domnul Ignat? Vă rog.

 

Domnul Miron Ignat:

Domnule preşedinte, este o cutumă, atunci când vine o delegaţie dintr-o ţară corespondentă unui deputat din Grupul minorităţilor naţionale, aş ruga ca colegul nostru Adrian  Merka să participe din partea noastră, a grupului, la aceste discuţii.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Cu mare plăcere îi transmitem domnului Munteanu această solicitare.

 

8. Informare privind participarea la reuniunea Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

S-a luat act.

 

 

 

 

PUNCTUL 11

Punct de vedere al Consiliului Legislativ referitor la solicitarea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Cu titlu neoficial ni se comunică acest punct de vedere, care ne-a fost solicitat cu titlu neoficial şi vă propun, cu titlu neoficial, să-l trimitem Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

 

PUNCTUL 12

Solicitarea Asociaţiei Pro Democraţia

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Doresc să organizeze, în parteneriat cu noi, întrunirea CES-ului european.

Părerea mea este că e o chestiune extrem de onorantă că se întruneşte CES-ul european la Bucureşti şi să-i invităm să vină, e vorba de o instituţie a Uniunii Europene, eu cred că este o activitate importantă a Parlamentului României să găzduiască această întâlnire.

Este echivalentul CES-ului din România în plan european şi este instituţie publică, nu este instituţie privată.

Vă rog, domnule Munteanu.

 

Domnul Ioan Munteanu:     

Corect, dar nu ştim, totuşi, câţi oameni vin, nu scrie nicăieri, nici în adresă, nicăieri.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Ştim că vine preşedintele CES-ului european, dar ne vor da mai multe detalii pe parcurs şi sunt convins că cei care sunt interesaţi vor fi invitaţi să participe.

O să am o mare rugăminte, îl rog pe domnul vicepreşedinte Dorneanu să preia conducerea şedinţei.

O singură chestiune tehnică, pentru şedinţa de mâine, conduc eu de la Cameră, de la Senat, domnul Văcăroiu nu va putea să fie, cine este secretar de şedinţă în această săptămână? Domnul Munteanu, este în regulă.

Pentru săptămâna viitoare vom discuta marţi.

(Şedinţa este condusă, în continuare, de domnul vicepreşedinte Valer Dorneanu)

 

PUNCTUL 13

Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2008

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Bugetul urmează, stimaţi colegi.

 

Domnul Ioan Munteanu:     

Problema este că, data trecută, nu era însuşit de către chestori şi asta era problema.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Data trecută a fost prezentat tuturor membrilor Biroului şi noi am stat şi am studiat şi am făcut nişte mici modificări dar ne-am încadrat în banii care sunt aici.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Alţi colegi doresc să intervină? Admitem, în mod special, şi intervenţii ale liderilor grupurilor parlamentare.

 

Domnul Gheorghe Albu:

Dovadă că am studiat este şi faptul că aş fi vrut să ridic o problemă legată de sumele la deplasări, cazări ş.a.m.d. Ştiu că sunt economii, anul acesta, ele sunt la nivelul anului trecut şi una dintre explicaţii ar fi că se fac economii, anul acesta.

Trebuie să fim atenţi, mai bine facem economii, decât să nu avem bani!

 

Domnul Gelil Eserghep:

Am ţinut cont de faptul că anul viitor este an electoral şi nu va mai avea nimeni chef de multe plecări, acesta a fost singurul criteriu.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Stimaţi colegi, dar anul electoral presupune o mulţime de cheltuieli de deplasare internă.

Vorbiţi de deplasările externe?

 

Domnul Gheorghe Albu:

Vorbesc de deplasările interne, cazare, transport.

 

Doamna Georgeta Ionescu:    

La deplasări interne, creşterea este de 12% faţă de anul acesta. Dacă se consideră nesatisfăcătoare, se mai poate corecta.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Dacă este nevoie, se poate lua din alte părţi, ne putem încadra în suma care este.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

În aceste condiţii, adoptăm în Biroul permanent proiectul? Cine este pentru? Voturi împotrivă? Abţineri? Nu sunt.

Deci urmează să îl trimitem în plen.

 

 

 

Materiale suplimentare

 

Punctul de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi

 imunităţi cu privire la cererea Institutului Român pentru

 Drepturile Omului

 

Domnul Valer Dorneanu:     

La materiale suplimentare este un punct de vedere al Comisiei juridice cu privire la o cerere a Institutului Român pentru Drepturile Omului

Aţi văzut acest punct de vedere?

 

Domnul Ioan Munteanu:     

Este corect răspunsul, trebuie să îl transmitem celor care au solicitat.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Din câte îmi amintesc, a fost şi un punct de vedere al staff-ului tehnic.

 

Doamna Georgeta Ionescu:    

Noi nu am dat, propriu-zis, o interpretare dar este clar cele două statute sunt diferite. Nu putem asimila o categorie care lucrează în cercetare cu funcţionarii parlamentari, doar pe motiv că şi aici se elaborează sinteze şi documentări, pentru că aceasta a fost justificarea.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:    

Eu o să vă rog – şi mie mi se pare corect răspunsul, nu pot să obiectez – dar făcând parte din Consiliul de conducere al IRDO aş dori să mă întâlnesc cu colegii de acolo şi să mă lămuresc ce vor, pentru că asemenea aliniere nu se poate. Ei vor o mărire de salarii pentru acest personal, poate găsesc o altă soluţie, ca să se încadreze.

V-aş solicita o amânare pentru dezbaterea acestui material, cu precizarea că sunt corecte aceste răspunsuri.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

V-aş propune să fiţi de acord cu această amânare, ca să permit colegului nostru să aibă o discuţie cu membrii Consiliului de administraţie. De acord? Vă mulţumesc.

Mai sunt două materiale, unul al Grupului parlamentar al minorităţilor, în legătură cu constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru repartizarea timpilor de antenă în campania pentru alegerile europarlamentare şi propun repartizarea conform Legii nr.373.

Vă rog, doamna secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu:    

Propunem să fie trimisă la Birourile reunite, pentru că vizează un domeniu de competenţă al acestora.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Dar v-aş propune să faceţi o notă mai detaliată, nu numai acest demers al minorităţilor, un comentariu şi ceva pentru această comisie specială. Se apropie alegerile şi noi nu am pregătit aceste elemente destul de importante pentru derularea lor.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

În primul rând, competenţa revine în mod clar Birourilor permanente reunite, în al doilea rând, momentul până la care se face stabilirea orarului, dacă mergem pe Legea 373, conform detalierii din Monitorul Oficial, este 17 octombrie, deci mai avem aproape trei săptămâni, deci la următorul Birou permanent reunit să discutăm şi, într-adevăr, să avem un material mai clar, dar putem lua această decizie atunci, deci nu este mare grabă.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Doamna Aurelia Vasile.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Din câte îmi aduc aminte, această comisie a fost aprobată de către plenul reunit, deci Comisia pentru stabilirea timpilor de antenă pentru campania europarlamentară, singura problemă pe care cred că trebuie să o facem este ca, comisia, în funcţie de modificările pe ordonanţe şi hotărârea guvernului privind scadenţarul cu desfăşurarea activităţilor, să prezinte Birourilor permanente un plan de lucru şi un desfăşurător, pentru că nu noi o să fim cei care dăm fişa postului, ci ei trebuie să-şi facă programul de activitate.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Stimaţi colegi, momentul la care trebuie să ne raportăm este cel spus de domnul Marton şi cel care reduce din lege.

Eu v-aş propune ca pentru proxima şedinţă comună a Birourilor permanente să avem un material complex, să vă consultaţi cu secretarul general de la Senat şi cu membrii Comisiei, pentru a avea un material complet, gata de desfăşurarea şi calendarul acţiunilor care trebuie derulate, pentru că 17 octombrie este destul de aproape.

De acord, da? Vă mulţumesc.

 

 

Referitor la solicitările posturilor de televiziune Realitatea şi

Antena 3

 

Domnul Ioan Munteanu:     

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, vă pot informa eu.

Noi, în precedenta şedinţă, am stabilit că îşi vor muta studioul de transmitere în direct în aripa care merge spre Senat. Vreau să vă spun că, atunci când le-am transmis decizia Biroului permanent, m-au rugat şi au insistat că, din punct de vedere tehnic, le vine foarte greu, se pierde semnalul pe cablu, de la lungimea aceea şi promit că nu vor deranja lucrările plenului etc., etc., etc.

Eu am fost obligat să vă transmit ceea ce mi s-a spus, iar de aici încolo nu fac comentarii.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Domnule preşedinte, îmi permiteţi să intervin?

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Vă rog!

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Eu cred că, în funcţie de decizia dumneavoastră, a Biroului permanent, celor două posturi de televiziune trebuie să le acordăm tratament egal.

Şi accentuez acest lucru, pentru că, în mod interesat, probabil, sper că, măcar în stenogramă este scris corect, din acest birou a ieşit informaţia cum că, data trecută, eu aş fi propus ca să nu le dăm dreptul să instaureze acest studio. Ori eu, şi data trecută, am avut aceeaşi intervenţie, că, dacă le-am aprobat celor de la Realitatea trebuie să le aprobăm şi celor de la Antena 3.

Deci din acest birou, a reieşit, către presă, o informaţie contrară celor spuse de mine! Şi vă rog să notaţi acest lucru! Presa a aflat că eu m-aş fi opus instalării acestui studio, ori, din contră, eu am spus că trebuie să le dăm aceeaşi şansă celor de la Antena 3 dar şi celor de la Realitatea TV.

Eu mă voi retrage, dar punctul meu de vedere este identic. Indiferent ce decizie luaţi, din punct de vedere tehnic pare să fie justificată solicitarea celor două posturi, dar trebuie să aibă acelaşi tratament, deci ceea ce acordăm pentru unii trebuie acordat şi celorlalţi.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:    

Dacă-mi permiteţi să intervin, pentru stenogramă, noi am luat o hotărâre, nu cred că sunt argumente ca să revenim la hotărârea noastră.

Vă mulţumesc.

 

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Stimaţi colegi, vă consult dacă schimbăm locul pe care l-a adoptat anterior Biroul permanent cu privire la instalarea unor mini-studiouri pentru transmitere.

Cine este pentru schimbarea amplasamentului, să revenim la decizia anterioară şi să le permitem să instaleze mini-studiourile în faţa sălii de şedinţe? Nici un vot pentru.

Deci rămânem cu hotărârea pe care am luat-o, cu precizarea că aceste mini-studiouri pot fi instalate, în aceleaşi condiţii, de către orice alt post de televiziune.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:    

Mi se pare precizarea cuviincioasă, că nu există argumente care să infirme hotărârea luată anterior, asta este precizarea.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Exact!

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:    

Adică, suntem consecvenţi hotărârii noastre.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Dar, dacă aţi fi de acord să solicităm  - au mai fost discuţii pe această temă – staff-ului tehnic posibilitatea amenajării unui studio unic, care să asigure transmisii egale tuturor televiziunilor, pentru că, acum avem două solicitări, de la Realitatea şi de la Antena3, TVR1 nu ne mai cere pentru că se socoteşte îndreptăţită oficial să transmită, s-ar putea ca toate celelalte posturi să ne ceară instalarea unor mini-studiouri şi vă întreb ce motive am avea să nu admitem, în condiţiile în care la două posturi am admis deja şi postul naţional transmite.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Dacă-mi permiteţi, TVR-ul este post public, deci nu se poate compara cu celelalte, care sunt comerciale. Este post public şi are obligaţia de a transmite în direct lucrările.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Nu am pus în discuţie treaba aceasta, am zis că, oficial, s-ar putea ca, în perspectivă, să fim confruntaţi cu încă două, trei, patru sau cinci televiziuni care să vină şi s-ar putea să vină şi din ţară, televiziunile locale.

 

Doamna Georgeta Ionescu:    

Dacă-mi daţi voie, sigur că se poate amenaja un spaţiu în care ei să-şi organizeze locul, pentru că vor să îl personalizeze, dacă avem un studio unic, nu va putea face pe toată lumea fericită, deoarece fiecare dintre aceste televiziuni vrea să aibă propriul format al transmisiunii.

Dacă veţi conveni că este o prioritate, noi putem introduce, eventual, pe lista de investiţii de anul viitor, amenajarea a ceea ce, în momentul de faţă, se numeşte „Salonul multifuncţional”, care nu a fost niciodată finalizat şi care se află în zona cea mai apropiată de Biroul permanent ca spaţiu care încă nu este utilizat. Suprafaţa este corespunzătoare, acolo s-ar putea amenaja, eventual, un studio TV propriu pentru Camera Deputaţilor şi pentru a fi utilizat de televiziuni, dar, probabil, nu vor fi foarte fericiţi, având în vedere distanţa care există între cele două spaţii, sala de plen şi acel salon multifuncţional care se află pe nivelul S1.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Nici noi nu am fost foarte fericiţi când am aprobat toată legislaţia europeană, nu toţi dintre noi! Vă spun sincer, sunt aspecte din legislaţia europeană pe care am avizat-o toţi cu care mulţi nu au fost de acord, dar aşa este, la ora actuală, în toate parlamentele europene. Noi suntem în urmă cu acest punct şi este deja prinsă în buget şi amenajarea acestei săli, ca să scăpăm de această problemă, pentru că, slavă Domnului, datorită democraţiei şi datorită creşterii nivelului economic al României avem foarte, foarte multe posturi de televiziune şi acesta este un lucru bun şi vor fi din ce în ce mai multe. Post de ştiri mai este şi Naţional 24, dar ei încă nu au venit, dar vor veni şi ei, Kanal D ş.a.m.d.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Doamna secretar general, sper că vor fi de acord colegii mei cu mine, să vă solicităm ca, într-un termen rezonabil, să ne prezentaţi un material, din care să rezulte cum este rezolvată această problemă la Parlamentul European şi în principalele ţări europene, pentru că aţi fost toţi, în ultimii ani, şi aţi văzut că nicăieri nu este ceea ce este la noi.

Sigur că, fiecare vrea să-şi personalizeze transmisia, dar Parlamentului trebuie să i se asigure, totuşi, condiţii normale de lucru.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Dacă nu le acordăm tuturor am putea fi acuzaţi de partizanat, că favorizăm un post în detrimentul altuia şi nu putem fi acuzaţi de partizanat, exceptând cazul televiziunii publice.

 

Domnul Valer Dorneanu:     

Deci sunteţi de acord să ni se prezinte o notă dezvoltată cu privire la ceea ce se întâmplă în celelalte parlamente, făcând referire, eventual, şi la unele reglementări, dacă există, recomandări.

Şi, în final, revedeţi propunerea care s-a făcut aici, care rezultă din această discuţie. Dar rugămintea ar fi să fie o notă, un memorandum detaliat, în care să se spună cum este reglementat în Parlamentul European, dacă există o reglementare sau vreo recomandare în această privinţă, cum este reglementată situaţia în celelalte parlamente din Europa.

Mai sunt alte materiale? Nu mai sunt.

Ne vedem marţi. Deci marţi este zi de lucru obişnuită potrivit programului de luni.

Vă mulţumesc.

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 11,25.