S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 8 noiembrie 2006

 

 

 

Şedinţa a început la ora 1010.

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Victor Viorel Ponta, Lucian Augustin Bolcaş, doamna Daniela Popa – vicepreşedinţi; Ioan Munteanu, Dan-Radu Ruşanu, Valeriu Zgonea, – secretari; Dan Ştefan Motreanu, Ioan Oltean, Kelemen Hunor, Miron Ignat – chestori; doamna Aurelia Vasile – PSD, Octavian-Mircea Purceld –  PRM, Cristian Rădulescu – PD, Dumitru Pardău – PNL, Márton Árpád-Francisc – UDMR, Constantin Tudor – Partidul Conservator  şi doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: doamna Cristina Pocora – secretar de stat la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul; Nicolae Sfăcăreanu, Mihai Unghianu - secretari generali adjuncţi; doamna Bogdana Balmuş - Cancelaria Preşedintelui Camerei Deputaţilor; Cristian Ionescu - şef Departament legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii; Traian Chebeleu - Direcţia Generală Afaceri Externe; doamna Gabriela Enea - Direcţia pentru relaţii publice.

 

*

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnule Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule preşedinte, înainte de a începe această şedinţă, trebuie să fac un anunţ şi ne scuzaţi, oricum aveţi cvorumul, domnul Kelemen Hunor şi cu mine ne vom retrage, pentru că avem o şedinţă destul de importantă de grup, pentru că ieri, ca şi în ultima lună, ori de câte ori s-a încercat să se realizeze un cvorum pentru dezbaterea Legii Statutului minorităţilor naţionale, iarăşi nu s-a putut realiza acest deziderat.

Totodată, trebuie să mulţumesc Partidelor Democrat şi România Mare, care, cu o prezenţă foarte mare, câteodată, în anumite momente, integrală, au încercat să contribuie la realizarea acestui cvorum, spre deosebire de celelalte partide, care, cel mult 50 la sută, au fost prezenţi, unii evident boicotând integral, alţii 10 la sută prezenţi la această şedinţă.

Am constatat, totodată, că înainte cu o oră, existând şedinţa altor comisii, de la doi la trei, acolo era cvorum. Deci, într-o oră, s-a dispersat acest cvorum.

Este un semnal, zicem noi, pentru noi, destul de important, că acest cvorum nu se poate realiza, drept pentru care trebuie să avem noi o şedinţă de grup, în care să vedem ce facem în această situaţie.

Vă rog să ne scuzaţi, să vă continuaţi şedinţa, pentru că aveţi cvorum. Vă mulţumesc.

 

Domnul Augustin Lucian Bolcaş:

Vă rog să-mi permiteţi să fac o declaraţie, pentru că suntem implicaţi.

Partidul România Mare este, fără nici o discuţie, adversarul tendinţelor UDMR-ului explicate în statut. Dar suntem adversari fermi şi loiali. Noi ştim întotdeauna să respectăm regulile democraţiei.

Aceasta a fost şi rămâne poziţia noastră.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Doamna vicepreşedintă Daniela Popa.

 

Doamna Daniela Popa:

Şi în ceea ce ne priveşte, vreau practic să motivez absenţa unui coleg al nostru, ieri - este vorba de domnul Bogdan Ciucă - în cadrul Comisiei juridice. A avut un deces în familie, i-a murit mama. Este, cred, prima dată când lipseşte de la comisie.

Am vorbit, aşa cum s-a şi anunţat acum două rânduri în Biroul permanent, m-aţi mandatat să vorbesc cu preşedintele Comisiei juridice, pentru a discuta, în fiecare marţi, la ora stabilită, Statutul minorităţilor. Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Sergiu Andon. Mi-a spus că şi dânsul întâmpină extrem de mari dificultăţi pentru ca cele trei comisii să se reunească.

Acum o săptămână, de exemplu, Comisia de învăţământ nu a fost prezentă, pentru că a fost, în plenul ei, plecată într-o excursie în Turcia, dacă nu mă înşel. Şi chiar Comisia juridică este pusă în imposibilitatea de a discuta toate celelalte proiecte de legi, pentru că se stă şi o oră până se realizează acest cvorum.

Este bine de spus că şi Comisia pentru drepturile omului trebuie să participe de fiecare dată când sunt asemenea şedinţe reunite, pentru că, de cele mai multe ori, membrii Comisiei pentru drepturile omului absentează de la aceste şedinţe.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnul Oltean şi domnul Marton.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, situaţia de la cele trei comisii eu cred că nu mai poate fi tolerată. Oricât de multă bunăvoinţă am avut, cred că se depăşeşte o limită.

Eu v-aş ruga, domnule preşedinte, ca pentru şedinţa de luni, cei trei preşedinţi de comisii să fie invitaţi la şedinţa Biroului permanent, să avem o discuţie cu dânşii, să clarificăm lucrurile.

Pe de altă parte, conform regulamentului, prezenţa la comisii este obligatorie. Acolo unde se constată această lipsă, absenţele trebuie să fie nemotivate. Şi propun să se aplice întrutotul regulamentul în ce priveşte absenţele nemotivate. Trebuie să încheiem acest capitol. Dacă suntem împotriva lui, ne prezentăm şi votăm împotrivă, dar nu punem în dificultate existenţa cvorumului şi adoptarea acestui statut.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumesc.

Domnul deputat Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Într-adevăr, ceea ce ne deranjează că nu se reuşeşte şi tocmai la aceste trei comisii realizarea cvorumului, pentru că, cu o oră înainte, toate aceste trei comisii au avut diferite activităţi în cvorum necontestat, normal; numai aici sunt probleme; pe de o parte.

Pe de altă parte, trebuie să vă informez, doamnă vicepreşedintă, unu este într-adevăr o cifră corectă. Era numărul membrilor prezenţi din partea Partidului Conservator, nu a celor lipsă. Un singur membru al Partidului Conservator era prezent în cele trei comisii.

 

Doamna Daniela Popa:

Domnul Călian s-a mutat la Comisia de buget-finanţe, este vicepreşedinte.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În total, era un singur reprezentant.

Domnul preşedinte Andon, tocmai în momentul în care a început şedinţa a plecat. Dacă măcar prezenţa domniei sale s-ar fi putut realiza, după cel puţin o jumătate de oră, atunci am fi avut cvorum, ne-a lipsit un singur om.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă mulţumesc.

Vă rog, doamnă vicepreşedintă.

 

Doamna Daniela Popa:

Personal, sunt de acord cu propunerea domnului chestor Ioan Oltean.

Propun şi eu, la rândul meu, ca cei trei preşedinţi de comisii să fie, data viitoare, prezenţi la şedinţa Biroului permanent şi atunci vom şti cu certitudine ce se întâmplă la şedinţele comune ale celor trei comisii pentru Statutul minorităţilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Mulţumesc, stimaţi colegi.

Vă propun atunci, luând act de această chestiune, ca după aprobarea ordinii de zi, dacă sunteţi de acord cu ea, la un prim punct introdus ad-hoc să fim de acord cu invitarea celor trei preşedinţi de comisii, luni, pentru şedinţa Biroului permanent.

Şi, de asemenea, vă propun să stabilim, ca o chestiune de principiu, că întrucât în această săptămână nu s-a ţinut şedinţa celor trei comisii, săptămâna viitoare, în perioadele care vor fi alocate lucrului în Camera Deputaţilor, să întrunim cele trei comisii pentru Statutul minorităţilor şi nu pentru proiectele lor individuale.

Dar vom discuta aceasta sigur atunci când vom discuta programul de lucru de săptămâna viitoare.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă există obiecţiuni, observaţii, comentarii?

 

Domnul Ioan Oltean:

Propun proiectul de pe nota suplimentară.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Concesionarea monumentelor istorice, în procedură de urgenţă, prioritate de integrare, nu? Deci, în ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Dacă sunteţi de acord, introducem în faţă, la priorităţi de integrare, şi acel proiect. Este în regulă.

Dacă sunteţi de acord, vă propun ca ordinea de zi de mâine să cuprindă proiectele de respingeri aflate pe ordinea de zi, astfel încât să putem să curăţăm un pic agenda.

Rog liderii de grup, conduc eu şedinţa, să vină la începutul şedinţei şi, dacă sunt anumite proiecte pe care doriţi să le retrimitem la comisii sau să le mai rediscutăm, le stabilim de la început şi, prin consensul grupurilor, le putem scoate de pe ordinea de zi.

O să vă propun să începem mâine la ora nouă fix. Ştiţi că eu încep la fix.

Dacă sunteţi de acord cu această modificare a ordinii de zi pentru mâine? Vă mulţumesc.

Comitetul liderilor? De acord.

 

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Înţeleg că cea mai mare parte a activităţilor va fi consacrată bugetului.

Eu v-aş propune doar ca, pentru miercuri după-amiază, la activitatea în comisiile parlamentare să prevedem şi întrunirea celor trei comisii pentru Statutul minorităţilor.

Dacă sunteţi de acord să o prevedem expres, aşa cum era prevăzut până acum şi, sigur, luni, să discutăm cu colegii preşedinţi de comisii pentru organizarea activităţii.

Domnul Cristian Rădulescu.

 

Domnul Cristian Rădulescu:

Eu aş mai avea o propunere.

Avem o temă pe care o amânăm deja de vreo lună şi jumătate şi anume aceea de a adopta în Camerele reunite candidatura pe postul vacant de la CNSAS. O putem face în finalul unei şedinţe, de exemplu, marţi, în cinci minute.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu vom putea în cinci minute, pentru că este apel nominal, dar o facem cât trebuie.

Eu vă propun să păstraţi acest subiect pentru mâine la Birourile permanente reunite. O s-o punem pe ordinea de zi a Birourilor, a primei sau celei de-a doua şedinţe a Camerelor reunite.

 

Domnul Cristian Rădulescu:

Am zis pentru a obţine solidaritatea colegilor din Biroul permanent.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Este deja adjudecat. Probabil va trebui să discutăm şi celelalte chestiuni pe care le mai avem pentru Birourile reunite, să vedem cum le vom acomoda în aceste multe dezbateri ale Camerelor reunite.

Dacă la programul de lucru, cu adăugirea pentru miercuri după-amiază a şedinţei celor trei comisii, mai există alte observaţii sau comentarii?

 

Domnul Dumitru Pardău:

Orele pentru programul de joi nu sunt trecute.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Presupun că joi va fi de dimineaţă de la ora 0900 la ora 1300, nu? Dar sigur că aceasta va trebui agreată definitiv în Birourile reunite de mâine, dar ca şi propunere. Şi discutăm mâine în Birourile reunite şi aprobăm acest program de lucru, pentru că este comun.

Comitetul liderilor? De acord.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

La cererea iniţiatorilor:

Proiect de lege privind aprobarea transferului pachetului de acţiuni de stat la Societatea comercială Horticola S.A. de la RAPPS la AVAS. Procedură de urgenţă solicitată de Guvern. Dacă sunteţi de acord, trece.

Propunere legislativă privind acordarea de sprijin pentru sinistraţi. A fost respinsă la Senat.

Se susţine? Nu se susţine din partea grupului. Atunci, nu se acordă.

Procedură de reexaminare.

Acestea sunt de drept aici, dacă nu greşesc eu, procedurile de urgenţă la reexaminări. Deci, nu avem o problemă. Este în regulă. Am finalizat.

Luăm act de celelalte iniţiative legislative.

 

 

 

 

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doresc să prelungească termenul de depunere a raportului cu două săptămâni la nişte proiecte, întrucât nu o să aibă timp să lucreze, dat fiind că este Legea bugetului.

Dacă sunteţi de acord? Da. Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dânşii doresc să publice contribuţiile prezentate de participanţi într-un volum bilingv.

Nu cred că este o problemă să le publicăm, problema este cine plăteşte.

Propun să ne prezinte un memorandum secretarul general cu ce ar presupune aceasta, care sunt resursele disponibile şi să vedem cum putem să organizăm.

 

PUNCTUL 6

Memorandum intern: Abonamente la fluxuri de ştiri şi buletine ale agenţiilor de presă

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamnă secretar general, ce trebuie să facem cu ele? Trebuie să decidem la ce ne abonăm - Mediafax, Rompres etc.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Permiteţi, domnule preşedinte, să o consultăm pe doamna Gabriela Enea?

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă rog.

 

Doamna Gabriela Enea:

În principiu, sunt aceleaşi solicitări care au fost şi pentru anul 2006. Este vorba de toate fluxurile de ştiri care pot fi consultate pe reţeaua Intranet de către toate compartimentele Camerei Deputaţilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu v-aş propune să ne prezentaţi, în şedinţa următoare, şi o listă cu clienţii pe care îi au deja fiecare dintre aceste structuri, ca să vedem unde ajung aceste informaţii, să ne dăm seama ce măsuri sunt relevante sau nu şi să le discutăm în şedinţa de luni, să vedem ce înseamnă fiecare dintre aceste servicii, cine beneficiază de ele. Dânşii, cu siguranţă, vă vor pune la dispoziţie o listă de clienţi, pentru că au tot interesul.

 

Domnul Augustin Lucian Bolcaş:

Acum, mai este o problemă. Au apărut aici câteva lucruri noi. Este vorba de Buletinul Integrare Europeană şi Buletinul Mondorama, care cred că ar fi foarte utile şi grupurilor parlamentare. Aşa că difuzarea lor spre grupurile parlamentare direct, în momentul în care apar, s-ar putea face.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu pot decât să bănuiască că chiar şi Agenţia Rompres va constata că Buletinul Integrare Europeană a rămas fără obiect. Poate face un Buletin Afaceri Europene.

 

Domnul Augustin Lucian Bolcaş:

Poate o să transforme, titulatura este cea veche.

Adică, ideea este pentru Direcţia de presă, ca o parte din ele să fie difuzate şi grupurilor parlamentare şi să discutăm direct.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Şi evident rugămintea este să ne daţi şi lista cu costuri, data viitoare.

 

 

 

 

 

PUNCTUL 7

Memorandum intern: Propunere de abonamente pentru anul 2007 la publicaţii periodice străine

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Acestea sunt destinate direct bibliotecii Camerei Deputaţilor. Vin într-un singur exemplar.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Avem aici toată situaţia, şi cu preţuri, şi cu tot, cred că sunt cunoscute.

Dacă există observaţii sau comentarii? Nu.

Vă propun să fim de acord cu ea aşa cum este şi dacă colegii mai au completări de făcut, se poate face o completare a acestei liste, fără nici un fel de problemă.

 

PUNCTUL 8

Memorandum intern: solicitări de abonamente la presa scrisă, pentru anul 2007

 

Domnul Constantin Tudor:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog.

 

Domnul Constantin Tudor:

Din viteză, la vremea respectivă, colegii mei nu au făcut decât la cotidiene. Am o solicitare şi pentru câteva săptămânale şi, dacă se poate, rog să fiţi de acord. Mulţumesc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Am înţeles.

Alte intervenţii?

Eu v-aş propune, dacă nu este foarte presant, să ne uităm fiecare dintre noi pe ea, până luni, să vedem dacă mai există observaţii sau completări de făcut, să le facem şi s-o aprobăm luni, pentru că aceasta chiar este dificil de citit acum.

 

PUNCTUL 9

Memorandum intern - Editarea unor broşuri privind activitatea Camerei Deputaţilor

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vom accentua importanţa proiectelor legislative votate, în conformitate cu legislaţia europeană.

 

Domnul Augustin Lucian Bolcaş:

Dacă-mi permiteţi, eu sunt împotriva acestei idei. Camera Deputaţilor şi activitatea sa nu este obiectiv turistic, ca să edităm broşuri şi pliante.

Eu v-aş propune, dacă doriţi să facem această popularizare, să se editeze un buletin informativ care poate să fie distribuit, nu broşuri şi pliante; scădem nivelul activităţii parlamentare.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

O să am o singură rugăminte. Dacă doamna secretar general vrea să ne prezinte un pic totuşi acest material, cine le face, cine beneficiază de ele ş.a.m.d.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Dacă-mi daţi voie, referitor la acest subiect.

În urma schimburilor de experienţă cu alte parlamente europene, am constatat că noi suntem cam singurii care nu avem nici un fel de prezentare atât a activităţii Parlamentului, deci a legislativului, cât şi a instituţiei legislative. În toate parlamentele, în special cele occidentale, există inclusiv pentru vizitatori în parlamente o scurtă prezentare a activităţii legislativului, a relaţiei sale cu cetăţeanul, a componenţei Biroului permanent care conduce activitatea legislativului, a componenţei legislativului. Sunt foarte multe paliere de informare.

Aceste materiale vor fi puse, în primul rând, la dispoziţia celor care vizitează Palatul Parlamentului, mă refer la broşurile şi  actele care au un număr redus de pagini, iar materialele mai ample, care reflectă activitatea acestui legislativ în cursul actualului mandat sunt destinate inclusiv delegaţiilor străine care ne vizitează şi pentru care, regret, iarăşi noi nu avem nici un fel de material care să prezinte componenţa legislativului, activitatea noastră şi, dacă vreţi, chiar şi această clădire care găzduieşte Camera Deputaţilor şi Senatul.

Ni s-au sugerat în repetate rânduri şi ni s-au solicitat astfel de materiale, inclusiv de către domni deputaţi de la fiecare dintre grupurile parlamentare atât cu ocazia plecării domniilor lor în străinătate, cât şi cu ocazia primirii de delegaţii din străinătate.

Pentru a veni în întâmpinarea acestor solicitări, am considerat că este nevoie ca şi Camera Deputaţilor să poată să prezinte un portofoliu de materiale, pe formate diferite, care toate vor reflecta activitatea instituţiei noastre şi care vor fi elaborate de un colectiv format din membri ai Secretariatului general, în special Direcţia de relaţii publice. Ele vor fi ulterior editate, sper, prin sprijinul Monitorului Oficial, noi aşa ne-am gândit, şi vor fi puse la dispoziţia grupurilor parlamentare, comisiilor, membrilor Biroului permanent şi tuturor deputaţilor, în măsura în care vom avea un tiraj corespunzător.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumesc. Domnul Zgonea şi domnul Ponta.

 

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule preşedinte,

Este poate dintre puţinele momente în care îl „critic” pe domnul vicepreşedinte Bolcaş, în ghilimele – dacă pot să zic aşa -  vă contrazic, un cuvânt mai soft, şi nici acesta nu este bun. Am o poziţie un pic opusă vederilor domniei sale. De foarte multe ori ne-am lovit de imposibilitatea de a avea materiale de prezentare sau de a oferi delegaţiilor străine şi, probabil, că această încercare pe care noi o facem astăzi se loveşte, în primul rând, de cei care vin şi ne vizitează Palatul Parlamentului, domnule vicepreşedinte. Vreau să spun că în acest moment, din informaţiile pe care le deţinem este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Cel puţin din Bucureşti, sunt sigur că este cel mai vizitat obiectiv turistic.

Ca să nu lungesc această discuţie, cred că iniţiativa pe care avut-o Secretariatul general ar putea fi extinsă, dar pentru început, eu sunt de acord cu ea, mai ales că ele se pot oferi gratuit foarte multor cetăţeni sau tineri care vin aici cărora, de cele mai multe ori le dăm câte un fanion de la partidele politice, neavând posibilitatea să putem să găsim aşa ceva. Cred că ar bine să acceptaţi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumesc.

Domnul vicepreşedinte Ponta.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Înainte de aceasta, dacă-mi permiteţi!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnule Bolcaş.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Argumentele mă conving. Îmi retrag obiecţia.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul vicepreşedinte Ponta.

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mă gândeam că domnul Bolcaş, s-a gândit că încep să-l critic şi eu ca Vali Zgonea şi de asta s-a răzgândit. Şi eu sunt de acord, avem nevoie de ele, cu singura rugăminte – dacă putem – cât mai multe CD-uri şi DVD-uri decât cărţi, apropo de deplasările noastre în străinătate, că îmi este mai uşor să duc CD-uri şi DVD-uri decât cărţoaiele alea uriaşe.

Şi, o rugăminte personală: din partea membrilor Biroului permanent, dacă puteţi să faceţi pe site, pe varianta în engleză, să existăm şi noi, ar fi excelent, că existăm numai în varianta română. Biroul permanent – nu există în varianta engleză. Mulţumesc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Dacă nu mai sunt alte intervenţii supun aprobării Biroului permanent acest memorandum. Cine este pentru? Vă mulţumesc. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abţineri? Nu sunt.

 

 

 

 

 

Punctul 10

Sinteza declaraţiilor politice prezentate de deputaţi în şedinţa din 31 octombrie 2006

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Sinteza declaraţiilor politice prezentate de deputaţi în şedinţa din 31 octombrie 2006.

Am luat act.

 

Punctul  11

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe.

 

1. Memorandum intern – Reuniunea „Micul dejun cu rugăciune european” la Parlamentul European (Bruxelles, 29 noiembrie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

„Micul dejun cu rugăciune” la Parlamentul European.

Obiecţii? Observaţii? Comentarii?

Nu se obiectează. S-a aprobat.

 

2. Memorandum intern – Participarea la Conferinţa parlamentară anuală privind organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva, 1-2 decembrie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la Conferinţa parlamentară anuală privind organizaţia Mondială a Comerţului.

Obiecţii? Observaţii? Comentarii?

Nu sunt. S-a adoptat.

 

3. Memorandum intern – Participare la Seminarul cu tema: „Rolul Comisiilor parlamentare în integrarea politicilor de gen şi în promovarea statutului femeii”, organizat de UIP, Geneva, 4-6 decembrie 2006.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la Seminarul cu tema „Rolul Comisiilor parlamentare în integrarea politicilor de gen şi în promovarea statutului femeii, organizat de UIP, tot la Geneva.

Vă rog. Domnul vicepreşedinte Ponta.

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

În numele domnului chestor Hunor Kelemen, aş vrea să atrag atenţia că este şi consilier la  doi deputaţi. Dânsul este responsabil cu chestia asta…(Râsete)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc. Mulţumesc domnului Hunor Kelemen şi purtătorului său de cuvânt.

 

4. Memorandum intern – Deplasarea în Turcia a domnului deputat Giurgiu Mircea, 30 octombrie  – 5 noiembrie 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Deplasarea în Turcia a domnului deputat Mircea Giurgiu.

Asta a fost.

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Da, dar vrea bani. Vrea diurnă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Diurnă. Aprobat.

 

5. Informare privind participarea delegaţiei parlamentare la cea de-a 6-a Conferinţă internaţională a democraţiilor noi sau restaurate, Doha, 29 octombrie – 1 noiembrie 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Informare privind participarea delegaţiei parlamentare la cea de-a 6-a Conferinţă internaţională a democraţiilor noi sau restaurate.

Serios, domnule vicepreşedinte, dar nu este nevoie de informări chiar atât.

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Fiind prima şi, probabil, ultima mea deplasare parlamentară, m-am simţit obligat să fac un material foarte serios şi mulţumesc încă o dată Biroului permanent.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun, stimaţi colegi, să nu luăm de această dată act de el şi să-l luăm în studiu şi să-l discutăm luni la Biroul permanent.

 

6. Informare privind participarea delegaţiei Parlamentului României la cea de-a XXVII-a reuniune a Comisiei Economice, Comerciale, Tehnologice şi de Mediu a APCEMN (Giresun, Turcia, 13-14 septembrie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

O să rugăm pe domnul deputat Ciopraga dacă va putea, totuşi, să reducă lungimea denumirii acestei Adunări Parlamentare, ca să ne fie mai uşor de citit.

Mai avem la „Suplimentare”.

A 36-a reuniune COSAC. Ce s-a schimbat, că parcă aprobasem. Am aprobat pe acesta, parcă, dacă îmi amintesc eu bine, nu domnule Unghianu? Suntem fericiţi.

Bun. Mai departe.

Mai aveam ceva aici în mapă.

Vă rog frumos. Avem o ceremonie.

 

Punctul 12

Proiecte de hotărâri ale Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind învestirea în funcţii publice parlamentare a doamnei Georgeta Elisabeta Ionescu – secretar general al Camerei Deputaţilor şi a domnilor Mihai Unghianu şi Nicolae Sfăcăreanu – secretari generali adjuncţi

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Proiecte de hotărâri ale Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind învestirea în funcţii publice parlamentare a doamnei Georgeta Elisabeta Ionescu – secretar general al Camerei Deputaţilor şi a domnilor Mihai Unghianu şi Nicolae Sfăcăreanu – secretari generali adjuncţi.

Pentru a putea să adoptăm aceste proiecte de hotărâre, trebuie să vedem că sunt prezenţi,  sunt prezenţi, şi să informăm că va trebui să depună un jurământ.

Supun aprobării dumneavoastră, domnilor colegi, doamnelor şi domnilor colegi, mai întâi cele trei proiecte de hotărâre, dacă sunteţi de acord?

Da. Vă mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? Nu sunt. Cele trei hotărâri au fost adoptate. O să spună mai multe cuvinte doamna Secretar general. Vă rog să citiţi jurământul. (Discuţii colaterale).

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Dacă-mi permiteţi!

S-a sugerat la ultima şedinţă de plen, convocarea doamnei ministru la o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare şi rugămintea este ca domnii lideri de grup să fixeze mai întâi o dată şi o oră pentru această reuniune, să putem să facem invitaţia aşa cum aţi sugerat dumneavoastră.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

S-a discutat în plenul Camerei o propunere ca doamna ministru să vină şi să facă o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare, referitor la  coordonarea procesului de adoptare a actelor normative din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei.

Noi am mai avut genul acesta de discuţie. A venit şi doamna ministru Anca Boagiu la Biroul permanent şi la Comitetul liderilor. Dacă consideraţi că este oportună o asemenea propunere, ea nu a fost respinsă sau nu au existat opinii împotriva ei atunci când s-a discutat în plen. Părerea mea este că cea mai normală formulă ar fi invitarea domniei sale la una dintre şedinţele Biroului permanent.

Vă rog, domnule Rădulescu.

 

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule preşedinte,

Sigur, ar fi o iniţiativă bună. Comunicarea, întotdeauna, indiferent cum se petrece, are rezultate bune. Cred că modalitatea cea mai bună este dacă un grup parlamentar simte această nevoie într-un mod specific, poate să adreseze oricând rugămintea doamnei ministru. Formula colectivă cu toţi liderii de grupuri parlamentare, cred că nu ar duce la nici un final eficient, iar în faţa Biroului permanent cred că ar căpăta o altă nuanţă care nu este cea adevărată referitor la comunicarea cu dansa.

Deci, stimaţi colegi, dat fiind că până la urmă reprezentanţii grupului care au făcut această propunere nu se află la această şedinţă, v-aş propune să reluăm discuţia luni, totuşi, şi în prezenţa domniilor lor. Dată fiind iniţiativa dânşilor, vă rog să reluăm această discuţie luni.

Stimată doamnă secretar general,

Vi s-a transmis informaţia cu privire la întrebările pentru care deputaţii au solicitat răspuns oral. Ca de obicei, rugăm liderii de grupuri să stabilească ordinea de priorităţi pentru cei care pot primi răspunsurile orale.

Dar, vă consult, nu mai ţin minte, în programul de lucru mai avem întrebări şi interpelări? Nu mai avem. Deci, le comunicăm stimaţilor colegi că răspunsurile se vor da în scris.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Se reportează.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Şi, după aceea, sigur, se pot da şi oral, dacă mai sunt de actualitate la momentul respectiv.

Memorandumul intern l-am rezolvat.

Plângere penală. Am fost informaţi că există o plângere penală, înţeleg că există şi oferta domnului vicepreşedinte Ponta de a se ocupa!

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Când mă întorc la Parchet, nu acum. Este treaba Parchetului şi acum serios vorbind, este frumos că am fost noi înştiinţaţi. Se desfăşoară o anchetă penală. Nu avem cum ce face altceva.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Iertaţi-mă! Aţi văzut că în final, se propune ca să se retragă calitatea de deputat a doamnei, aşa că este de competenţa Comisiei de disciplină şi imunităţi.

Corect este să o trimitem la Comisia de disciplină şi imunităţi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Putem să o trimitem. Orice decizie la comisie se poate lua după o hotărâre judecătorească.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Asta o s-o spună comisia.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Sigur că asta va spune comisia, probabil ne va aviza că, momentan, condiţiile legale nu sunt întrunite.

 

Domnul Cristian Rădulescu:

Dacă-mi permiteţi !

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog. Domnul Rădulescu, domnul Ponta.

 

Domnul Cristian Rădulescu:

Deci, din punct de vedere strict formal, sigur că noi putem să dirijăm către Comisia de disciplină care va decide că întâi trebuie să se termine procedura prevăzută de lege. Dar, pe de altă parte, nu putem avea nici noi filtrul acesta şi să nu colmatăm comisia cu tot felul de lucruri care n-ar trebui să ajungă acolo. Câtă vreme ştim toţi că nu este o procedură terminată şi, chiar şi această plângere, ne arată că ea este în desfăşurare, putem nici să nu mai trimitem la comisie.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Biroul permanent, în asemenea materie, nu poate lua nici o hotărâre fără avizul comisiei.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul vicepreşedinte Ponta.

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Ştiu că o să dea naştere la interpretări, dar sunt cu totul de acord cu poziţia liderului grupului PD. De ce o trimitem la Comisia juridică, ca să ne trimită înapoi Comisia juridică spunând că noi nu cunoaştem legile simple şi fundamentale? Am luat act, este o înştiinţare pe care, de altfel, am citit-o şi în presă, am văzut-o ieri la televizor, cu plângerea unei asociaţii împotriva unui deputat. Ştim foarte clar că nu este vorba aici de o abatere disciplinară, ca să trimitem la Comisia de disciplină. Dacă instanţa de judecată va pronunţa o condamnare, atunci intrăm pe procedura normală. Aşa, să plimbăm corespondenţa între noi şi Comisia juridică, să ne spună că noi nu ştim legea, mi se pare că plimbăm nişte hârtii. Este o opinie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule vicepreşedinte vă dau dreptate. În tot mai puţin într-un singur lucru, legea aceea nu este simplă deloc. Este tare complicată.

Vă rog, domnule vicepreşedinte.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Mă scuzaţi că mai intervin.

Problema este însă alta. Procedurile parlamentare nu se fac la televizor. Şi îl informez formal pe domnul Ponta în legătură cu această chestiune. Procedura parlamentară solicită ca, în condiţiile în care există o problemă legată de activitatea acestei Comisii de disciplină şi imunităţi, să avem avizul ei. Este un mod în care ne fereşte pe noi de a lua o hotărâre neconformă cu legea. Aşa că eu stărui în această propunere.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Constantin Tudor:

Domnule preşedinte,

Domnul vicepreşedinte Bolcaş are parţial dreptate, dar noi nu trebuie să ne investim cu această sesizare pentru că nu au fost epuizate toate căile legale, deci legale, pentru ca această sesizare să aibă contur. Dacă s-a judecat ieri contestaţia, doamna Monica Macovei (!) mai are dreptul legal să se adreseze Curţii de Apel şi numai după ce Curtea de Apel se va pronunţa…

 

 

 

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mona Muscă, nu Monica Macovei!  Dânsa nu mai are nici un drept, doamna Macovei. (Râsete, rumoare, agitaţie)

 

Domnul Constantin Tudor:

Scuzaţi! Nu am anticipat. Scuzaţi-mă!

Deci, este vorba de pronunţarea Curţii de Apel şi numai după aceea această sesizare penală are obiect.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Să ne spună Comisia de disciplină şi imunităţi că nu are obiect. Dar, aş vrea să fac o corectură gramaticală. Aţi spus: „noi nu trebuie să ne sesizăm”. Biroul permanent nu se poate sesiza. Punctul dumneavoastră de vedere l-am ascultat pentru că ne interesează toate punctele de vedere ale colegilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Oltean.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte,

Pe fond eu sunt de acord şi cu Cristi şi cu domnul vicepreşedinte Ponta, dar în virtutea unei practici a Biroului permanent atunci când erau asemenea probleme ridicate, întotdeauna Biroul a trimis respectiva adresă, plângere, Comisiei juridice pentru a se pronunţa.

Noi anticipăm care este răspunsul, dar în virtutea unei practici eu zic ca să mergem pe ideea pe care domnul vicepreşedinte Bolcaş a propus-o. (Discuţii colaterale)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun, atunci, stimaţi colegi din Biroul permanent, să sesizăm cu această informare, că nu pot să-i spun plângere penală că ea nu ni se adresează nouă, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, solicitând un punct de vedere referitor la competenţele Camerei Deputaţilor în acest moment şi în actuala situaţie juridică.

Dacă sunteţi de acord? Vă mulţumesc.

Abţineri? 1-2-3… (Se abţin domnii: Ponta, Munteanu şi Zgonea). Voturi împotrivă? Totuşi s-a adoptat.

Vă mulţumesc.

Dacă mai există, stimaţi colegi, la „Diverse” alte chestiuni? Nu mai sunt alte chestiuni la „Diverse”.

Jurământul. Vă rog frumos, doamna Secretar general, vă ascultăm. Chiar şi domnul Ponta vă ascultă, în ciuda faptului că vorbeşte.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Dacă îmi permiteţi, domnule preşedinte, şi onorat Birou permanent, în primul rând, să vă cer permisiunea ca vineri, la ora 10,00, să utilizăm sala de plen şi pentru depunerea jurământului de către ceilalţi funcţionari parlamentari din Camera Deputaţilor. Şi, de asemenea, să-mi permiteţi să vă fac invitaţia să participaţi la acest eveniment important.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă atrag atenţia că dacă nu va fi prezenţa întregului Birou permanent, atunci va trebui să plătiţi că, nefiind parlamentari nu o puteţi primi gratis.

Aşa că trebuie să invitaţi întregul Birou permanent vineri aici.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Domnule preşedinte,

Sper să contăm, măcar, pe prezenţa dumneavoastră în această situaţie. (Râsete)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bazaţi-vă pe chestori!

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Cu toată emoţia în glas şi suflet, pentru că este prima dată când un funcţionar parlamentar depune Jurământul potrivit Legii 7, în faţa Biroului permanent, daţi-mi voie să încep:

„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce-mi revin în funcţia publică parlamentară în care am fost numită, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică”.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu! (Aplauze)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Poftiţi!

 

Domnul Nicolae Sfăcăreanu:

„Jur să respect Constituţia ţării, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc în mod conştiincios îndatoririle ce-mi revin în funcţia publică parlamentară, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică”.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu! (Aplauze)

 

Domnul Mihai Unghianu:

„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce-mi revin în funcţia publică parlamentară în care am fost numit, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică”.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu! (Aplauze)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Doamnelor şi domnilor,

Vreau să vă doresc mult succes şi de acum înainte. Sunt ferm convins că este doar o formalitate şi să aţi fost la fel de dedicaţi responsabilităţilor dumneavoastră şi până acum, înainte de a depune acest jurământ. Sunt convins, pe de altă parte, că dobândirea Statutului de înalt funcţionar parlamentar este o recunoaştere binevenită a meritelor şi calităţilor dumneavoastră.

Dacă doriţi să şi adăugaţi ceva, vă rog?

Domnul Unghianu.

 

Domnul Mihai Unghianu:

Cu permisiunea doamnei secretar general, în calitate de decan de vârstă al secretarilor generali şi secretarilor generali  adjuncţi, aş vrea să vă transmit mulţumirile noastre, dumneavoastră, ca membri ai Biroului permanent, atât celor prezenţi cât şi celor care au făcut parte în decursul timpului din Biroul permanent. De asemenea, am avea rugămintea să transmiteţi grupurilor parlamentare din care fiecare faceţi parte, mulţumirile noastre pentru că am realizat un obiectiv foarte important şi, părerea noastră că, inclusiv noi, trebuie să ne schimbăm atitudinea şi să vă facem cinste dumneavoastră şi să vă servim aşa cum ne spune chiar Regulamentul, cât mai bine.

Sperăm că celelalte doleanţe ale noastre sau îndreptări care trebuie făcute la această lege vor găsi în dumneavoastră acelaşi sprijin, pe care l-am avut dintotdeauna.

Vă mulţumim, atât în numele nostru cât şi al personalului, pentru eforturile şi pentru înţelegerea pe care aţi avut-o.

Mulţumesc. (Aplauze)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Dacă mai există alte lucruri frumoase care trebuie spuse? Vă invit.

„La mulţi ani” şi felicitări!

 

                                             *

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 10,50.