Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2007 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 26 martie 2007 ora 13:00

9. Solicitare din partea domnului deputat Ioan Ghișe
la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport consultă

Solicitare din partea domnului deputat Ioan Ghișe Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Un laptop pentru fiecare... Vă rog să ne spuneți despre ce este vorba.

Domnul Gheorghe Gabor:

Colegul Ghișe susține că la Comisia pentru învățământ a fost invitat pentru ora 14,00 ca să-și susțină proiectul legislativ și la ora 12,30 a aflat că deja comisia a dezbătut și a făcut un raport de respingere. Prin urmare, nu a avut posibilitatea să susțină punctul de vedere pentru a fi adoptat acest proiect legislativ.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Există vreo prevedere în Regulament cu privire la această chestiune?

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte, stimați colegi, este corect ce a susținut colegul nostru. A fost o greșeală în ceea ce privește invitația din ziua respectivă. La fel de adevărat este însă că domnul deputat Ghișe și-a prezentat de trei ori poziția în comisie, inclusiv cu o săptămână înainte, când a prezentat și domnul Negroponte laptopul. Și atunci s-a constatat această diferență, s-a încercat contactarea domniei sale, dar nu s-a reușit în timp util și colegii din comisie au precizat că dânsul și-a expus punctul de vedere de trei ori. Deci, nu cred că venea cu elemente noi, mai ales că s-a și prezentat aparatul în comisie și s-au făcut probe cu el.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Fiind o problemă de nulitate a raportului comisiei...

Domnul Ioan Oltean:

Îmi permiteți?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

V-aș ruga să observați că, dacă la nivelul Comisiei pentru învățământ s-ar fi respectat programul stabilit de către Biroul permanent și de către lideri, această dificultate, această imposibilitate a domnului Ghișe de a fi prezent nu se producea. Or, conform programului stabilit, comisiile își încep programul la ora 14,00. Or, domnul Ghișe spune că la ora 12,30 deja comisia adoptase această propunere legislativă.

Eu aș ruga, domnule președinte de ședință, pentru că nu este prima dată când comisiile permanente nu respectă programul stabilit de către Biroul permanent, deci, dacă programul începe la ora 14,00, dând astfel posibilitatea celor ce sunt interesați să-și susțină și sunt invitați să-și susțină propunerile legislative sau proiectele de legi să poată să participe la ședință.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Atunci, eu vă fac următoarea propunere... Vă rog, domnule Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnul chestor are dreptate în mare parte, mai ales că domnia sa a avut onoarea să fie mulți ani președinte de comisie și de aceea își amintește că de puține ori ziua de marți a fost zi de comisii. Or, marțea aceasta a fost zi de comisii și, totodată, Comisia pentru învățământ trebuia să fie la ora 15,00 și la Comisia privind statutul minorităților. Atunci și-a corelat programul astfel încât să poată să participe și la una și la alta. Aceasta a fost chestiunea, pentru că ea își face și lucrările din ziua de marți, dar și ceea ce era programat în ziua de marți, la ora 15,00, Comisia pentru Statutul minorităților. De aici a apărut această inadvertență. Nu vreau să iau apărarea comisiei, dar este bine să fim informați corect.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Tocmai pentru ca să fim informați corect, v-aș ruga să luați act și de propunerea mea. Nesusținerea din orice considerente a punctului de vedere al inițiatorului nu duce la nulitatea raportului comisiei. Inițiatorul are dreptul să se prezinte în plen și să să-și susțină punctul de vedere.

În aceste condiții, pentru a înlătura o eventuală abatere de la Regulament, adresă din partea Biroului permanent către Comisia pentru învățământ să lămurească susținerile domnului deputat Ghișe și va cuprinde probabil informarea pe care ne-a făcut-o domnul profesor Stanciu, membru al acestei comisii, cu atenționarea ca să se respecte programul fixat de către Biroul permanent.

Deci, să luăm un referat de la Comisia pentru învățământ, o informare cu privire la acest aspect și să facă obiectul unei dezbateri în plen.

V-aș ruga să vă referiți și la această propunere.

Domnul Gheorghe Gabor:

Vreau să mai adaug ceva. Colegul Ghișe susține că premierul și-a făcut public într-o conferință de presă din 14 martie a.c. faptul că Guvernul își modifică punctul de vedere privitor la adoptarea acestui proiect legislativ și, deși Comisia pentru învățământ avea cunoștință de această împrejurare, nu s-a solicitat din nou avizul Guvernului referitor la această inițiativă legislativă.

Acesta ar fi un element în plus.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Aveți dreptate. Este un element în plus și v-aș ruga să se consemneze în stenogramă, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, mențiunea că modificarea punctului de vedere al Guvernului nu se face la televizor. Ea trebuie să fie făcută printr-un act oficial înaintat la timp comisiilor de specialitate. Cât timp nu există acest act oficial, pentru noi restul reprezintă, vorba lui Hamlet: vorbe, vorbe, vorbe.

Domnul Zgonea și pe urmă domnul Stanciu.

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule președinte, am constatat din partea unor colegi preocuparea ca toate ședințele Biroului permanent să fie statutare și regulamentare, ceea ce mă bucură, înseamnă că avem și organizații neguvernamentale în interiorul structurii noastre care ne verifică și v-aș propune ca, pe baza celor enunțate de dumneavoastră la început, de la pct.4 în jos să discutăm dacă există vreun vot împotrivă, în așa fel încât cu majoritatea celor prezenți să putem să votăm, în acest moment suntem în cvorum, în așa fel încât să nu avem vreo contestație din partea unor colegi...

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

De aceea evit să iau o hotărâre acum și cer această informare. Este o modalitate de a găsi un cvorum pentru o hotărâre. Până atunci este un act preparator... Dacă suntem în cvorum, putem lua și hotărâri. Vă rog, domnule Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Încă o dată vă informez, pentru a fi în cunoștință de cauză, deoarece, conducând 11 ani această comisie, cel puțin în anumite chestiuni procedura se respectă. A fost un secretar de stat din partea Ministerului Educației și Cercetării, a fost întrebat secretarul de stat dacă vizavi de declarațiile de presă Guvernul și-a schimbat punctul de vedere și secretarul de stat a spus: "Guvernul nu susține acest proiect".

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Cu atât mai mult se cere această informare de la Comisia pentru învățământ.

Suntem în cvorum. Biroul permanent, votați vă rog această propunere, referat din partea Comisiei pentru învățământ cu privire la situația creată. Cine este pentru? Mulțumesc.

Întregul material, cu hotărârea Biroului, la Comisia pentru învățământ.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 10:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro