Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 6 februarie 2017 ora 11:00

4. Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților privind revocarea din funcție a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
la comisiile juridice din cele două Camere; termen: 28 februarie 2017 consultă

Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților privind revocarea din funcție a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mai avem ultimul punct, punctul 4, scrisoarea Grupurilor parlamentare PNL din Senat și Cameră privind revocarea din funcție a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Potrivit dispozițiilor din Legea nr. 35, revocarea din funcție se face de către Senat și Cameră în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

Așadar, vă solicit să fiți de acord să trimitem scrisoarea către comisiile juridice din Senat și Cameră. Apoi, să stabilim să facă un raport comun și, după aceea, vom vedea la proxima ședință de Birouri permanente ce decizie luăm.

Sunteți de acord? Vă mulțumesc.

Domnule Tomac, vă rog.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, având în vedere că acest subiect privind Avocatul Poporului este de maxim interes, aș ruga să dați și un termen pentru raportul pe care trebuie să-l prezinte comisiile.

Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

2 săptămâni? 2 săptămâni, începând de astăzi, suntem în 20 februarie.

Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte, dacă îngăduiți. Noi, la Senat cel puțin, avem și în dezbatere toate aceste proiecte venite în ultima vreme.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Care au termen 21.

Domnul Șerban Nicolae:

Care au termen 21. Noi mai vrem să facem și niște dezbateri publice. Practic, suntem în situația. La Cameră e mai puțină încărcare pe aceste acte foarte urgente, dar la Senat, practic, se suprapun. Acum, bănuiesc că domnul Ciorbea a făcut și ceva pe placul celor care-i cer revocarea, sesizând Curtea Constituțională în legătură cu dispozițiile Ordonanței nr. 13/2017, și, dacă totuși nu este foarte urgent și putem să așteptăm și Curtea Constituțională să se pronunțe, ca să ne dăm seama dacă a fost o procedură exercitată abuziv sau nu, să fixăm un termen după 28 februarie sau 28 februarie cel mai devreme.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul deputat Predoiu.

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule președinte, stimați colegi, nu doresc să intru într-o polemică. Doresc doar să precizez că această cerere n-a fost formulată pentru că cineva, respectiv Avocatul Poporului, a făcut pe placul cuiva sau altcuiva una sau alta, ci plecând de la observarea respectării unor prevederi legale.

De altfel, susținerea cererii în continuare, inclusiv după ultimele evoluții și poziții ale Avocatului Poporului, este - cred - dovada cea mai simplă și clară că e vorba de o problemă și o poziție principială.

De aceea, susținem cât mai devreme elaborarea acestui raport.

Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Domnul Ghinea.

Domnul Cristian Ghinea:

Domnule președinte, după cum știți, sunt mai nou aici și v-aș ruga pe dumneavoastră, care aveți experiență, sau un coleg să-mi explice ce se întâmplă cu următoarea situație: există Ordonanța nr. 13 în procedura parlamentară obișnuită și avem Ordonanța nr. 14 intrată în vigoare, publicată în Monitorul Oficial, care o abrogă pe prima. Asta legat de cererea mea de mai devreme de a pune și Ordonanța nr. 14 în regim de urgență.

Deci, dacă noi aprobăm o lege pentru Ordonanța nr. 14, care este efectul juridic? Sunt ușor confuz.

Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte, eu înțeleg privirea dumneavoastră către mine, numai că, respectuos vă spun, nu suntem consultanții juridici ai colegilor.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Cu toată considerația pentru interesul pe care-l aveți și-l înțeleg, justificat, nu pot să țin tot Biroul permanent pentru această chestiune.

Vă rog să vă adresați colegilor juriști din Comisia juridică din partea PNL-ului, din partea USR-ului sau a cui doriți și o să vă explice exact care este procedura.

O să trebuiască să definitivez o chestiune, și anume termenul de depunere a raportului comun pentru solicitarea de revocare a domnului Ciorbea.

Da, domnul Tomac. V-aș ruga, haideți să închidem întâi acest punct.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, la acest punct vreau să intervin. Am văzut că Grupul PSD a propus ca raportul să se prezinte după 28 februarie.

Noi venim cu o propunere: ca totuși acest raport să se prezinte într-o săptămână. Vă rog să supuneți votului această propunere.

Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Am să supun întâi votului propunerea făcută de domnul Șerban Nicolae. Deci, 28 februarie.

Vă rog să votați.

Dacă nu se aprobă asta, supun propunerea dumneavoastră.

Cine este pentru 28 februarie termen de depunere a raportului? Vă rog să votați. 14 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 9 voturi împotrivă.

Abțineri?

S-a aprobat. Deci, 28 februarie, termenul de depunere a raportului comun.

Cu asta am încheiat ședința.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 13 noiembrie 2019, 20:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro