Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 18 aprilie 2017 ora 14:30

Vorbitor: Nicolae Șerban

Notă privind Propunerea legislativă (inițiativa cetățenească) de revizuire a Constituției României (L 569/2017; PL-x 127/2017) Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Procedura este clară. Comisiile juridice, practic, chiar dacă nu s-au întrunit într-o ședință comună, s-au pronunțat. Comisia juridică de la Senat, atunci când a analizat și a propus Senatului transmiterea către Camera Deputaților. Comisia juridică a Camerei Deputaților, atunci când, primind această propunere inițiativă legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, a analizat-o și a întocmit un raport pentru a fi supus plenului Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare.

Acum, în ceea ce privește ordinea, aș vrea să fac câteva precizări pe care le-am făcut la Senat. Și anume faptul că, potrivit art. 150, cred că este din Constituția României, inițiativa de revizuire a Constituției se adoptă de Camera Deputaților și de Senat, nefiind vorba de enumerarea standard în ceea ce privește Camerele Parlamentului, ci de o ordine de pronunțare. Nu se aplică însă regulile specifice primei Camere sesizate și Camerei decizionale, Camerele având puteri egale. Astfel încât, dacă se adoptă în formule diferite de redactare a textului, inițiativa se supune procedurii medierii.

De aceea, eu v-aș ruga să fiți de acord și să propuneți Birourilor permanente reunite ca această inițiativă să reintre în circuitul legislativ la Camera Deputaților, urmând ca cei de la Camera Deputaților să decidă când și cum se pronunță pe fond în plenul Camerei Deputaților, urmând ca Senatul să se pronunțe ulterior.

Aceasta este și ceea ce privește procedura constituțională a traseului propunerii legislative și nu cred că dacă mai facem încă o ședință câștigăm timp pronunțându-ne încă o dată asupra a ceea ce membrii celor două comisii s-au pronunțat, practic, separat, ideea fiind aceeași.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 9:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro