Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 6 februarie 2018 ora 13:00

5. Scrisoarea Ministerului Finanțelor Publice prin care informează asupra preocupărilor Comisiei Europene privind eventuala nerespectare a prevederilor art. 3 alin. (2) din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare
la Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților și comisiei similare din Senat consultă

Scrisoarea Ministerului Finanțelor Publice prin care informează asupra preocupărilor Comisiei Europene privind eventuala nerespectare a prevederilor art. 3 alin. (2) din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare Domnul Liviu Dragnea:

Scrisoarea Ministerului Finanțelor Publice prin care informează asupra preocupărilor Comisiei Europene privind eventuala nerespectare a prevederilor articolului 3 alineatul 2 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice Monetare.

Vă propun să trimitem această scrisoare la Comisiile de buget din cele două Camere.

Vă rog.

Stați, că avem o intervenție.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnule președinte, îmi cer scuze, sunt mai nou în forul acesta.

Văd că această scrisoare datează din 2016, și aș vrea să înțeleg de ce a durat practic un an jumate aproape până când a ajuns să fie trimisă comisiei, adică relevanța ei este oricum mai mică, și nu știu exact procedura, și nu știu dacă este normal să ajungă cu un an jumate întârziere.

Domnul Liviu Dragnea:

Nu prea e normal, dar acum i-a venit rândul.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Îmi cer scuze, tot o întrebare de procedură: cine decide când vine rândul?

Domnul Liviu Dragnea:

Biroul permanent reunit.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Adică noi.

Domnul Liviu Dragnea:

Noi.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

(...) că i-a venit rândul acum.

Domnul Liviu Dragnea:

Nu.

Adică noi, membrii Biroului permanent reunit.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Și noi, de exemplu, cum știm dacă ne sosește o astfel de scrisoare din partea Ministerului Finanțelor acum? Noi cum de știm de ea ca să nu ajungă pe ordinea de zi într-un an jumate de acum?

Domnul Liviu Dragnea:

A, cred că, aici, cele două Secretariate generale, care trebuie criticate și trase la răspundere pentru asta.

Ele vin la Secretariatele generale, nu vin la președinții...

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Adică noi nu ne putem sesiza de astfel de cazuri.

Mi se pare un caz de care am putea să ne sesizăm și să rugăm să le punem pe ordinea de zi. Iar noi să fim la curent cu ele.

Domnul Liviu Dragnea:

Din câte știu eu, se poate face lucrul acesta, dar eu vă sugerez, dacă vreți, să discutăm după BPR - să discutăm mai multe lucruri, și orice întrebare vreți să puneți, fără probleme.

Vă rog, doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Am mai avut o intervenție asemănătoare și în altă ședință de Birou permanent reunit și se pare că fără efect; îmi încerc norocul și de data aceasta. Și am fost provocată de intervenția colegului nostru nou de la USR Claudiu Năsui, care de bunăcredință a întrebat cum este posibil ca o scrisoare privind unele îngrijorări ale Comisiei Europene exprimate în anul 2016 să fie aduse la cunoștința Parlamentului României în ansamblul său în anul 2018 la început, și răspunsul îl aflăm din partea dumneavoastră că noi hotărâm. Este greșit, și vă rog să nu-l dezinformați pe colegul nostru mai nou, pentru că în mod normal există niște termene care trebuie respectate, așa cum și ordinea de zi a Birourilor permanente reunite trebuie comunicată cu 24 de ore înainte. Și îmi aduc aminte o intervenție la fel de senină a dumneavoastră într-o ședință precedentă în care spuneați să nu se mai repete ca ordinea de zi să nu fie transmisă cu 24 de ore înainte.

Așadar, solicit în mod public ca unele documente să nu poată fi discutate în Biroul permanent reunit decât într-un termen în care ele pot fi luate în considerare și pot avea un efect. Adică să existe obligația din partea Secretariatelor generale ale Camerei și Senatului să pună documentele în primele ședințe astfel încât ele să poată genera efecte, domnule președinte, pentru că, altfel, ne facem că facem.

Eu înțeleg că ordinea de zi de astăzi este un balast de documente acumulate la Secretariate care n-au avut nici un feed-back din considerente politice de cele mai multe ori pentru că, probabil, ați considerat că ar dăuna imaginii celor care au majoritate în Parlament, și astăzi vreți să scăpați de ele!

Cum este posibil să girați un gest atât de jenant încât să puneți pe ordinea de zi de mâine în discuție votul la moțiunea de cenzură pe Guvernul Grindeanu?!

Am fost de acord pentru că asta este procedura, dar este penibil ceea ce ați propus. Este absolut penibil! Au trecut... Suntem la două Guverne distanță de Grindeanu și, dacă vă interesa dacă votul a fost corect, puteați să verificați atunci.

Este exact ca și Comisia de anchetă cu alegerile din 2009. Ce veți constata?! Că au fost fraudate și că președinte a fost Geoană pentru o noapte?!

Deci, sunt niște acțiuni care nu-și au rolul, și decredibilizați în fiecare zi instituția Parlamentului.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

N-aș vrea să o contrazic din prima pe colega mea, dar acea scrisoare care a ajuns la noi este din partea liderilor PNL, USR și PMP. Noi am supus-o dezbaterii și votului ca urmare a solicitării dumneavoastră, și nu a noastră.

Domnul Șerban Nicolae:

Domnul președinte, stimați colegi, aveau deplină libertate, dacă cineva consideră că este un demers tardiv sau chiar ridicol, să retragă o asemenea solicitare, asta în primul rând, bănuiesc că adevărul nu se schimbă în timp sau sper cel puțin, realitatea nu se alterează în timp atât de grav încât pe parcursul câtorva luni să se schimbe condițiile de la vot.

Dar mai am o chestiune - aș vrea cu toată seriozitatea să ne asigurăm, că nu mai transmite un ministru materiale către Parlament.

Vă rog să observați că nu primul-ministru, care vorbește în numele Guvernului, a transmis această solicitare, această informare către Parlament, ci doamna ministru de finanțe Dragu, la vremea respectivă. Este adevărat cu aprobarea ilustrului Prim-ministru. Dar corespondența este între Instituții - Guvern și Parlament.

Este adevărat, nu știu ce propunere concretă s-ar putea face ca Parlamentul să se execute, bătând eventual din călcâie la solicitările Guvernului. Dar măcar să fie solicitările Guvernului făcute de reprezentantul autorizat, respectiv primul-ministru, nu ale unui ministru, oricât de competent și oricât ar fi de respectabil.

Măcar să păstrăm aparența criteriilor constituționale, valabil și pentru putere și pentru opoziție, indiferent de momentul optim.

Inclusiv acum v-aș ruga, domnilor președinți, să nu acceptați o asemenea corespondență de la un ministru al Guvernului Dăncilă.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Da, dar aici este vorba de o scrisoare de la un ministru al Guvernului Cioloș, și nu mai vreau să fim acuzați că suntem penibili sau că respingem orice.

Cu atât mai mult, cred că trebuie să criticați foarte mult vechea conducere a Parlamentului, care în 2016, nu a dat importanță acestei scrisori.

Bun.

În ceea ce privește ordinea de zi, nu sunt de acord cu aceste afirmații și, acum înțeleg și de ce nu ați votat împotriva acelui apel la decență în politică, sau pentru că vreți în continuare să aveți aceeași atitudine și aceleași jigniri.

Stimați colegi, poate sunt unii colegi noi în BPR, ordinea de zi pe care o aveți în mape, este un proiect. Orice proiect se supune la vot, se poate completa, poate fi modificat, prin vot. Când am spus că noi hotărâm, înseamnă că prin votul nostru.

Bun. Deci, supun la vot propunerea ca această scrisoare să fie trimisă la Comisia de buget din cele două Camere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri? 4 abțineri?

În regulă, deci s-a aprobat.

Domnul Liviu Dragnea:

Scrisoare din partea Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților privind convocarea Birourilor permanente reunite.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Stimați colegi, văd că unii dintre dumneavoastră v-ați aprins imediat, v-ați grăbit să stabiliți calificative pentru atitudinea Biroului permanent sau a conducerii Parlamentului, dar nu știu dacă ați avut răbdare, să vă uitați puțin, pe adresa semnată de doamna Ministru Dragu, către Parlament.

Doamna Ministru Dragu ne spune așa: că urmare a celor menționate în acest document, Ministerul finanțelor a inițiat un memorandum care a fost aprobat în ședința Guvernului din data de 27 iulie 2016, și că a fost transmis pe data de 29 către Comisia Europeană.

Știți când am fost noi sesizați? Pe data de 2.09, deci cu două luni mai târziu, după ce Guvernul a trimis răspunsul la Comisia Europeană, s-au gândit să ne trimită și nouă, un document prin care ne cereau două lucruri: să le comunicăm opinia noastră cu privire la respectarea prevederilor din Tratatul de stabilitate, da? și să le aducem la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri bugetare care să permită reîncadrarea într-un deficit structural de cel mult 1%, care-i treaba Guvernului. Este treaba Guvernului să ia măsurile respective!

Părerea mea este că, dacă ați fi citit lucrurile acestea v-ați fi dat seama. Că nici nu merita să o luăm în considerare. Deci, de la vremea respectivă ne-au trimis informarea, după ce practic, răspunsul îl dăduseră la Comisie, și stați acum, bineînțeles să faceți campanie politică la ședința de Birou permanent încercând în buna tradiție pe care, văd că vreți să o mențineți, a unor discursuri politice lipsite de orice fond, pe lucruri pe care ar fi fost bine să le citiți ca să vă lămuriți să nu fiți penibili, că vorbiți de fapt despre niște non-probleme, da?, ca să folosesc expresia dragă domnului Președinte, Iohannis.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnule președinte...

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnule președinte Tăriceanu, ați spus că nu este problema Parlamentului, deși structural Legea bugetului se votează în Parlament și, de asemenea, în anul 2016 s-au votat foarte multe amendamente cu impact semnificativ asupra deficitului structural. Vă reamintesc Legea de aprobare a OUG 20 care a avut un impact aproape triplu față de cel inițial și care se vota în Parlament. Cred că în sensul acesta era important ca această solicitare a ministrului, sunt de acord poate cu domnul Șerban, că nu trebuia să meargă direct de la ministru și trebuia să treacă prin prim-ministru; acesta este un viciu de formă. Bun. Dar nu schimbă situația.

Și, de asemenea, pentru domnul președinte Dragnea, fosta conducere a Birourilor permanente cred este prezentă lângă dumneavoastră și, atunci... Eu nu critic neapărat persoanele, cât instituția.

Domnul Liviu Dragnea:

Întâi domnul vicepreședinte Iordache, după care doamna Turcan, și după care cine mai dorește.

Domnul Florin Iordache:

Pentru corecta informare, colegii care nu erau în acel moment, eram președintele Camerei și, pentru corecta informare a dumneavoastră, Camera tocmai a sesizat Comisia de buget cu acest material. Deci, Comisia de buget de la acel moment a Camerei Deputaților a fost sesizată. Dar, pentru egalitate de tratament, și Comisia de buget a Senatului trebuie să ia cunoștință de acest material. De aceea trebuie să închidem procedura cu acest document, ca să vorbim în deplină cunoștință de cauză.

Deci, colegii deputați au luat cunoștință; cu această ocazie să ia cunoștință și colegii senatori, ca să nu mai vorbim pe lângă subiect.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Liviu Dragnea:

Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc foarte mult.

Intervenția mea anterioară a fost legată de procedura discutării unor adrese primite de la diferite instituții sau entități adresate Birourilor reunite cu speranța din partea inițiatorilor de a produce și efecte, și justețea intervenției mele este confirmată inclusiv de punctul 6 al ordinii de zi la care suntem astăzi și pe care probabil veți solicita votul și în care, în calitate de lider al Grupului PNL, vă solicităm organizarea unei ședințe reunite astfel încât să sesizăm Avocatul Poporului să reacționeze pe Ordonanța 4/2017, ordonanță aprobată de Guvern și care lovea în angajați, ca urmare a obligației de a plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim, lucru care astăzi produce niște efecte deosebit de grave - mulți angajați fiind în situația de a aduce bani de acasă mai ales dacă au contracte part-time sau sunt plătiți cu ora.

Așadar, iată că un document care putea să producă efecte cu impact asupra a mii de oameni a fost pur și simplu ignorat, amânat din considerente politice și supus astăzi votului Parlamentului în condițiile în care lucrurile cu greu mai pot fi schimbate. Ar mai putea fi schimbate dacă ar exista un exercițiu de voință politică, dar nu există așteptări din partea noastră.

Deci, ce vă rog: așa cum ați mai declarat, măcar cu atitudinea dumneavoastră extrem de binevoitoare, încercați totuși ca în ședințele comune, când se fac solicitări, să fie luate în considerare atunci când ele se fac, pentru că degeaba discutăm după o lună, după un an de zile! Lucrurile sunt pur și simplu de formă pentru a fi bifate și a scăpa de niște documente care grevează asupra Secretariatelor generale.

Domnul Liviu Dragnea:

Mai dorește cineva să intervină pe acest subiect? sau pe orice alt subiect.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 28 ianuarie 2021, 14:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro