Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 15 februarie 2018 ora 12:00

1. Solicitare din partea Grupurilor parlamentare PSD și ALDE din Camera Deputaților și Senat privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea activității Directorului Serviciului de Protecție și Pază, domnul Pahonțu Lucian-Silvan și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare
la plenul comun consultă

Solicitare din partea Grupurilor parlamentare PSD și ALDE din Camera Deputaților și Senat privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea activității Directorului Serviciului de Protecție și Pază, domnul Pahonțu Lucian-Silvan și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare Domnul Liviu Dragnea:

La primul punct - solicitare din partea grupurilor parlamentare PSD și ALDE din Camera Deputaților și Senat privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea activității directorului Serviciului de Protecție și Pază domnul Pahonțu Lucian-Silvan și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare.

Această solicitare este depusă din partea celor patru grupuri parlamentare, însoțită de proiectul de hotărâre a Parlamentului, precum și de numărul de semnături necesare.

În aceste condiții, se încadrează în prevederile regulamentare, conform art. 9 alin. (3) din Regulamentul activităților comune, astfel că propunerea aparține a cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor.

Vă propun să înscriem pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii.

Cine este pentru?

Vă rog.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc foarte mult.

Domnule președinte, știți că povestea asta a suscitat mult interes în spațiul public, și ceea ce noi credem - din partea Grupului parlamentar al PNL, vă spun poziția noastră - este că din nou încercăm să facem comisii care nu-și au rostul.

De ce considerăm asta: este pentru simplul fapt că deja există o comisie care s-a sesizat pe această problematică, respectiv Comisia de apărare din Senat, din știința noastră.

În acest context, eu sunt pentru aflarea adevărului în orice situație, și n-am o problemă în a găsi orice formulă benefică pentru a afla adevărul, dar să faci o comisie care să se suprapună în prerogative cu altă comisie care are deja prerogative în zona respectivă, mie mi se pare că ne călcăm pe picioare fără rost.

Așadar, propunerea noastră este să lăsăm comisiei din Senat această problematică pentru a o putea rezolva, să audieze pe cine consideră dânșii că trebuie audiat acolo, iar dacă se impune o nevoie să creăm o comisie interparlamentară cu specialiști din alte comisii, cu oameni care să vină, mă rog, din alte părți să fie audiați, n-am niciun fel de problemă, dar în contextul acesta pur și simplu ceea ce facem este să înmormântăm o problematică care deja este discutată în Comisia de apărare a Senatului.

Asta este poziția noastră pe procedură.

Așadar, dincolo de discuția de fond, că omul respectiv a spus ceva, că n-a spus ceva, că sunt argumente, că sunt dovezi, că trebuie aflat adevărul, eu cred că procedural este o chestiune pe care ar trebui să o luăm în considerare.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă altcineva dorește să intervină.

Vă rog.

Domnul Nicu Fălcoi:

Da. Am o rugăminte la colegii din arcul guvernamental în principal: până la ședința de plen comun în care veți aproba oricum această comisie, aveți majoritate, am rugămintea să redactați și raportul final al comisiei pentru că știm oricum ce va conține.

Nu mai pierdem timpul, trecem la lucruri foarte serioase pe care le avem de făcut.

Cred că am putea - punctul 1 - aprobarea Comisiei, punctul 2 - aprobarea raportului final, și am terminat bâlciul.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc.

Vă rog.

Domnul Eugen Țapu Nazare:

Da.

Domnilor președinți,

Pe lângă ce au spus antevorbitorii mei, consider că, efectiv, înființarea acestei comisii pe bază de zvonuri, de bârfe, că altceva n-am văzut ca fundament, bârfe și zvonuri povestite de domnul vicepremier Stănescu, (...) efectiv înființarea unei astfel de comisii de anchetă, întrucât efectiv nu avem temei să înființăm o astfel de comisie.

În plus, cum a amintit colegul meu, deja Comisia de apărare din Senat a demarat proceduri pentru a lămuri situația.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, domnul Șerban Nicolae.

Domnul Șerban Nicolae:

Mulțumesc, domnule președinte.

Pentru corecta informare a celor două Birouri permanente, am crezut că domnul senator Fălcoi va face dânsul această informare corectă, fiind membru al Comisiei de apărare în Senat, și nu va lua cuvântul pentru o glumă sau, mă rog, un soi de glumă mai mult sau mai puțin reușită.

Comisia de apărare din Senat nu s-a sesizat cu vreo investigație sau vreo audiere, ci s-a luat decizia ca președintele acestei comisii să ia legătura cu omologul său de la Cameră și să verifice dacă e cazul să facă o ședință comună, la care să se discute o eventuală sesizare pe acest subiect. Și Comisia de apărare a Senatului nu este sesizată cu o problematică similară cu cea propusă de cele patru grupuri parlamentare. Doar pentru informare, ca să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc.

Vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Mulțumesc, domnule președinte.

În Regulamentul propus, la "Obiective", articolul 1, punctul b), citesc: "Determinarea implicării directorului SPP în influențarea unor decizii politice sau în planul politic". Și aici am o nedumerire: dat fiind că e de notorietate că deciziile politice, atât la nivel guvernamental cât și la nivel parlamentar, de o bună vreme le luați dumneavoastră, personal, înțeleg că vă e teamă că domnul Pahonțu ar fi putut să vă influențeze și doriți să cercetați acest lucru prin intermediul unei comisii? Aici am o nelămurire.

Domnul Liviu Dragnea:

Mi se pare foarte inteligentă intervenția! Chiar foarte inteligentă și vă și caracterizează!

Alte intervenții?

La prostii, încerc să evit să răspund. N-am înțeles-o pe aia cu notorietatea, dar nu vă faceți probleme, că toată națiunea a aflat! Probe nu s-au falsificat, legea nu s-a încălcat. Deci, suntem fericiți și liniștiți.

Alte intervenții?

Domnule președinte, vă rog.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Am ascultat cu atenție la intervențiile care au avut loc și ele au acoperit câteva probleme: domnul deputat Ben-Oni Ardelean a pus sub semnul întrebării necesitatea creării unei astfel de comisii prin prisma faptului că a sesizat deja Comisia de apărare, care ar fi demarat deja o anumită, nu știu, analiză a problemei, până la punerea sub semnul derizoriului făcută de domnul senator Fălcoi a unei astfel de comisii.

Eu cred, cu toată considerația pe care v-o port și pe care trebuie s-o purtăm Parlamentului, ca apărător ultim al drepturilor și libertăților fundamentale ale individului, nu putem să trecem cu vederea o serie de derapaje care au avut loc în România, la nivelul unor instituții de forță, în ultima perioadă și care, grație presei, au fost aduse la cunoștința publicului.

Cred că această preocupare ar trebui s-o împărtășim cu toții. Nu putem să tratăm ca fapte nesemnificative aceste chestiuni! Până la urmă, statul nu este decât un servitor al cetățeanului și nu este creat pentru a crea instituții care să fie conduse de persoane fără legitimitatea Parlamentului, persoane numite, și care, eventual, în anumite momente, pot să-și depășească atribuțiile.

Sunt, din păcate, în România, o serie de instituții care nu au niciun fel de control, în condițiile în care vrem să respectăm un principiu fundamental pe care îl cunoașteți - echilibrul și controlul reciproc al puterilor în stat.

Eu ridic o simplă întrebare: v-ați pus problema cine trebuie să facă acest control, în cazul în care apar anumite elemente care ridică serioase semne de întrebare? Știți că Parlamentul are un rol foarte important în această privință și, repet, mai ales în privința respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor care înseamnă, ce? recunoașterea legitimității instituțiilor alese și, bineînțeles, evitarea imixtiunii altor instituții care nu au legitimitate în deciziile politice.

Sunt o serie de semne de întrebare. Eu cred că Parlamentul, în mod normal, trebuie să-și pună această problemă, dacă aceste informații se confirmă sau nu. Pentru asta este gândită comisia de anchetă. S-ar putea ca la sfârșitul lucrărilor comisiei să constatăm că totul e perfect și că ne-am îngrijorat degeaba. Și putem să dăm asigurare cetățenilor noștri că în România avem cea mai impecabilă democrație, toate instituțiile funcționează perfect și, bineînțeles, nu se justifică îngrijorarea noastră. Ar fi situația ideală. Până atunci, haideți să ne luăm timpul și osteneala necesare să verificăm dacă lucrurile stau cu adevărat așa. Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, domnul Ben-Oni Ardelean.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Sunt perfect de acord.

Exact asta am susținut eu în prima declarație, și cred că trebuie să aflăm adevărul, dar Comisia de apărare din Senat, Senatul, având prerogative pe zona de apărare, eu cred că este abilitată și în atribuțiile acestei comisii trebuie să intre o astfel de anchetă, dacă ea există.

Așadar, solicitarea noastră este ca să nu mai înființăm o comisie, ci să lăsăm acea comisie să-și facă treaba. Dacă este rugată de Birourile permanente reunite, eu cred că trebuie să-și facă treaba.

Domnul Liviu Dragnea:

Alte intervenții.

Nemaifiind alte intervenții...

Vă rog.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Am o propunere: să supuneți la vot Birourilor permanente reunite, înainte de a supune acest punct la vot, să supuneți Birourilor permanente reunite la vot ca această Comisie de apărare din Senat sau comisiile reunite de apărare Camera Deputaților - Senat, fiind Birouri permanente reunite, să poată să abordeze această chestiune.

Domnul Liviu Dragnea:

Păi și la ce prevedere din Regulament mă raportez când supun la vot propunerea asta?

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Birourile permanente reunite pot să facă această propunere și să o supună apoi plenului.

Domnul Liviu Dragnea:

Și după aceea iar mă certați, iar îmi mai faceți vreo plângere penală pentru abuz în serviciu.

Dați-mi articolul din Regulament. Cu toată dragostea aș face, dar nu...

Bun. Dacă nu mai sunt intervenții, cu toate insistențele mele, supun la vot înscrierea pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Cu 14 voturi pentru, 6 împotrivă, a fost adoptată propunerea.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 octombrie 2019, 8:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro