Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 26 februarie 2018 ora 14:00

9. Memorandum Intern: Sesizarea depusă de domnul deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei
aprobat consultă

Memorandum Intern: Sesizarea depusă de domnul deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei Domnul Florin Iordache:

9 - Memorandum Intern: Sesizarea depusă de domnul deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Domnul președinte Iulian Iancu a depus la Secretarul General o sesizare referitoare la faptul că în cadrul activității Comisiei de anchetă pe care o conduce au intervenit scurgeri de informații cu caracter confidențial, în mediul public.

În ceea ce privește staff-ul comisiei, Secretarul General ne-a informat că sunt aplicate prevederile regulamentare, iar în ceea ce privește senatorii, vor sesiza Biroul permanent al Senatului. Corect?

Dacă față de această procedură sunteți pentru?

Vă rog. Domnul lider, Grupul USR, vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc, domnule președinte.

Da, eu am o întrebare: în memorandum spune că, practic, deputații membri ai Comisiei parlamentare, urmează să fie anchetați sau verificați. nu-mi dau seama exact ce să facă exact Comisia juridică de disciplină și imunități în vederea lor; va ancheta să vadă cine, îi va întreba, adică ce înseamnă procedura aceasta, că nu, nu mi-e clar? Nu mi-e clar ce presupune acest memorandum.

Domnul Florin Iordache:

Deci eu vă propun să trimitem această solicitare Comisiei juridice, iar Comisia juridică va audia colegii noștri din această comisie specială, că până la urmă, dacă s-au stabilit de comun acord - membrii comisiei, nu a intervenit nimeni peste dumnealor - și au stabilit o anumită procedură de lucru, până când documentele respective nu sunt publice, este anormal că au apărut în spațiul public. Deci, dacă au apărut în spațiul public, de la dumnealor, de acolo, deci, până la urmă, în urma discuției colegiale, trebuie să stabilească o procedură normală și legală.

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Dacă înțeleg corect speța, este vorba de raportul preliminar care a apărut în presă, raportul preliminar cu care .

Domnul Florin Iordache:

Corect. Dar în raportul preliminar erau și date cu caracter confidențial și, dacă dumnealor acolo, de comun acord, prin vot, au stabilit că până nu devine public acel document, cu datele respective, nu trebuie difuzat presei, din punctul meu de vedere, trebuia respectat ceea ce au stabilit.

Doamna Secretar general și apoi, vă rog, mai departe.

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Este în Regulamentul comisiei speciale constituite acest lucru, tocmai asta ne sesiza și președintele comisiei speciale, domnul Iancu. Asta era principala argumentație, că în Regulamentul de funcționare al comisiei, aprobat de BPR, se regăsește acest lucru: că nu poate fi dat mai departe acel raport parțial. De aici a plecat toată solicitarea dânsului, pe care o aveți și dumneavoastră la mapă.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Bun. Deci, de principiu, eu sunt partizanul transparenței, deci nu văd de ce ceva ar fi trebuit ținut secret față de presă, dar, să zicem, întrebarea mea era clară: ce va face această comisie juridică, va lua la audieri deputații care au fost în această comisie? Asta nu-mi este clar: ce presupune acest memorandum?

Domnul Florin Iordache:

Păi, acest raport. domnule coleg, Comisia juridică va discuta cu membrii, e foarte simplu ce va face. Comisia juridică va sta de vorbă cu colegii noștri, membri ai comisiei speciale. Dacă dumnealor, de comun acord, au stabilit un anumit mod de lucru și au stabilit că acest raport preliminar, până nu devine și nu este prezentat plenului, nu are caracter public, de fapt aici este, pentru că au un regulament, trebuie să respecte acel regulament. Și asta era toată chestia.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Deci, practic, o să-i audieze pe membrii comisiei.

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Comisia juridică va audia membrii comisiei de anchetă și va întreba: tu ai trimis? Da, nu. Adică nu înțeleg procedura, adică mi se pare ridicol să întrebe unii colegi pe alții.

Domnul Florin Iordache:

Pe această procedură și pe regulamentul pe care, repet, dumnealor și l-au adoptat, vor stabili și ne vor propune Biroului permanent.

Doamna Secretar general.

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Comisia juridică este cea care are în competență să sesizeze, să observe faptul că. dacă sau au fost încălcări ale regulamentului. Tocmai de asta, de fiecare dată de câte ori sunt asemenea situații, toate merg spre Comisia juridică și nu e prima dată; în istoria Parlamentului au mai fost astfel de chestiuni.

Domnul Florin Iordache:

Potrivit Regulamentului nostru, Comisia juridică e singura, atunci când apar astfel de situații, să aibă un dialog și să informeze Biroul permanent.

Deci, transmitem Comisiei juridice care va informa apoi Biroul permanent, în urma audierii colegilor noștri.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

În unanimitate de voturi, adoptat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 7 aprilie 2020, 9:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro