Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 7 martie 2018 ora 12:38

8. Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL
la Birourile permanente reunite

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL Domnul Liviu Dragnea:

Punctul 8 - Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind suspendarea dezbaterilor Comisiei comune speciale privind Legile Justiției, cât și solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția cu privire la modificările propuse la aceste legi.

Această solicitare și acest subiect se referă la o comisie comună cu Senatul și vă propun să fiți de acord să discutăm acest subiect în prima ședință a Birourilor permanente reunite.

Da, doamnă, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte, avem această cerere înregistrată și la Birourile permanente reunite, întrucât cunoaștem competențele însă, de asemenea, cunoaștem și faptul că doar Biroul permanent al Camerei Deputaților poate să solicite un punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

De asemenea, aceasta este o comisie comună și, dacă Biroul permanent acceptă această solicitare a Grupului Partidului Național Liberal, atunci evident că și Birourile permanente reunite iau act de o solicitare a Biroului permanent.

Cererea noastră este total justificată întrucât suntem într-un context legislativ nou și, de asemenea, într-un context al mesajelor și poziționărilor internaționale, de asemenea nou.

Am avut vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a exprimat într-un mod cât se poate de clar și neechivoc faptul că tot ceea ce înseamnă modificare a Legilor Justiției trebuie să aibă la bază și un punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

Avem, de asemenea, prevederile din Mecanismul de Cooperare și Verificare și, în contextul legislativ nou, prin care Legile Justiției se întorc la dezbatere în Parlament, ca urmare a acceptării sesizărilor de neconstituționalitate făcute de către Partidul Național Liberal, ni se pare absolut firesc, ca o măsură de credibilizare a Parlamentului României, în ansamblul său, să așteptăm odată acest punct de vedere, să cerem expres un punct de vedere al Comisiei de la Veneția și să nu începem dezbaterile în Comisia specială. Vă menționez că dezbaterile sunt anunțate începând cu săptămâna . cred că aceasta, dacă nu mă înșel, ați convocat, inclusiv săptămâna viitoare.

Așadar, sub falsul pretext că avem o Directivă europeană și vrem să mai modificăm un pic Codul Penal, practic se forțează niște dezbateri pentru care avem mesaje din partea foarte multor entități că ar trebui să se fundamenteze pe puncte de vedere ale tuturor partenerilor vizați.

Domnul Florin Iordache:

Da, vă mulțumesc.

Domnule președinte, am văzut filme diferite, pentru că noi am fost săptămâna trecută la o întâlnire cu prim-vicepreședintele; dumneavoastră ați avut sesizări la Curtea Constituțională pe cele trei legi; la o parte sau la anumite articole vi s-a dat dreptate, ați sesizat inclusiv această chestiune, și modul în care ne raportăm vizavi de Comisia de la Veneția; dacă suntem foarte atenți, citim în motivarea Curții.

Atâta timp cât noi am fost înființați și printr-o discuție în Birourile permanente reunite, cererea dumneavoastră poate să meargă acolo. Dar, încă o dată, înainte de a face declarații, haideți să vedem ce s-a întâmplat! Ați avut colegi care au participat și la dezbateri, la dezbaterea și la întâlnirea cu prim-vicepreședintele, aveți sesizările; haideți să citiți ce a zis Curtea Constituțională la sesizarea dumneavoastră, dacă trebuie sau nu trebuie sesizată obligatoriu, așa cum vreți dumneavoastră, Comisia de la Veneția!

Deci, domnule președinte, eu vă propun aceasta să fie, în cel mai bun caz, dacă nu o respingem, să fie trimisă Birourilor permanente reunite.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog mult.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc foarte mult.

Nu este deloc în intenția mea de a avea declarații. Nu Biroul permanent reprezintă locul unde se fac declarații.

Este o solicitare cât se poate de argumentată, iar dacă dumneavoastră interpretați argumentele ca declarații înseamnă că aveți o perspectivă greșită.

Că am văzut filme diferite, este limpede pentru toată lumea, și suntem în filme diferite. Este evident pentru o țară întreagă că suntem în filme diferite. Dumneavoastră vreți să vă rezolvați problemele prin Legile Justiției; noi vrem să apărăm democrația. E foarte simplu. Și îmi asum să joc într-un film total diferit de dumneavoastră. Așa că puteți să vă dați ochii peste cap, să faceți fețe-fețe; pe mine nu mă impresionați, vă spun foarte sincer.

Și vin cu o procedură parlamentară prin care vă solicit să cereți unei instituții foarte importante, cu un rol extrem de valoros în ceea ce înseamnă Mecanismul de Cooperare și Verificare, un punct de vedere pe asaltul la Justiție pe care dumneavoastră l-ați declanșat din prima zi a câștigării puterii, dar, mă rog, acum îl intensificați; probabil că se apropie un deadline.

Așa că, domnule președinte, mi-aș dori un punct de vedere al dumneavoastră - respingeți sau nu respingeți această solicitare a Partidului Național Liberal. Pentru că puteți să îl împingeți la înaintare pe domnul Iordache. Dumnealui oricum e de sacrificiu; l-am văzut și în dezbaterile parlamentare.

Însă, pe acest subiect, cel care coordonează tot procesul sunteți dumneavoastră, și este un drept parlamentar firesc pe care îl avem - să vă cerem să stopați aceste dezbateri în Comisia specială și să cereți, de asemenea, prin Parlamentul României, în numele căruia acționați de foarte multe ori fără să cereți avizul, să cereți, de data aceasta instituțional, aviz din partea Comisiei de la Veneția.

Domnul Liviu Dragnea:

Sincer, îmi cer scuze, dar cineva îndrăznește să vorbească după dumneavoastră.

Vă rog, domnule Ben-Oni Ardelean.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Deci eu cred că nu strică nimănui dacă avem un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția.

Pe de o parte, probabil că noi suntem mai angrenați în povestea asta de a obține acest punct de vedere datorită faptului că ne dorim să avem cu partenerii externi o relație foarte bună.

De cealaltă parte, cred că este important pentru liniștea tuturor să avem acest punct de vedere din partea Comisiei.

Cred că respingerea, sau tergiversarea, sau amânarea sau, mă rog, punerea într-o altă perspectivă procedurală a acestui demers, nu face nimic altceva decât să aducă prejudiciu din nou Parlamentului în genere pentru că nu solicităm acest punct de vedere.

Și cred că este o cerere de bun simț, dincolo de partea politică, ce filme a văzut fiecare.

Hai să dăm curs acestei cereri, care nu cred că strică, repet, nimănui, ci, dimpotrivă, aduce numai bine.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Stați puțin, că nu știu. Stați puțin - să întrerupem PNL-ul sau așteptați dumneavoastră?

Vă rog. Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Da, vă mulțumesc, domnule președinte.

Nu vreau să susțin pe fond cererea; pe procedură aș vrea.

Este evident că decizia ar trebui luată de către Birourile permanente reunite, doar că înțeleg că doamna lider de grup a Partidului Național Liberal solicită Biroului permanent al Camerei să emită un punct de vedere pe această cerere.

Evident că această cerere este adresată și Birourilor permanente reunite, și va fi luată în discuție în prima ședință dacă colegii noștri vor aproba acest lucru.

De aceea, eu vă propun să luăm în discuție cererea liderului de grup și să votăm dacă suntem de acord sau nu cu această solicitare.

Domnule Ciolacu, nu accept cenzura nici la mine în partid!

Domnul Liviu Dragnea:

Corect. De aceea l-am și certat. L-am "certat"...

Domnul Seidler, vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule președinte, raportat la solicitarea colegilor de la Partidul Național Liberal, am citit și am auzit în spațiul public susținerea politică a coaliției pe care o reprezentați cum că aceste trei modificări, aceste trei proiecte de lege nu aduc nici o ingerință statului de drept. Păi, dacă într-adevăr sunteți convinși de acest lucru, nu are cu ce să strice un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Dimpotrivă, dacă nu sunteți convinși de acest lucru și aveți o temere cum că avizul Comisiei de la Veneția ar putea să fie diferit - depinde de grad - asupra considerațiilor dumneavoastră politice, asupra poziției dumneavoastră, asta ridică un semn de întrebare asupra valorii de adevăr a susținerilor.

Așadar, dacă nu aveți nici o temere, nimic de ascuns, așa cum susțineți, să îi dăm drumul spre Comisia de la Veneția, și va veni, probabil, așa cum considerați dumneavoastră, un punct de vedere total favorabil dumneavoastră.

Orice altă decizie ar însemna ca mesaj în spațiul public o temere cum că lucrurile nu stau tocmai așa.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Gabriel Vlase.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule președinte, stimați colegi, din punct de vedere al discuției vizavi de această cerere, eu nu mă pricep prea bine la chestiunea asta cu Legile Justiției, dar știu că cele trei legi au venit deja de la Curtea Constituțională cu motivările . cred că, dacă nu mă înșel, ultima a venit ieri.

Dacă noi, acum, spunem că cerem noi la Comisia de la Veneția ceea ce deja Curtea Constituțională a României a făcut, înseamnă că tocmai negăm munca domnilor judecători de acolo. Nu cred că judecătorii Curții Constituționale nu au ținut cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneția sau nu s-au interesat. Deci nu vrem să ne substituim.

2. Procedural. Birourile permanente reunite există pentru a coordona activitățile comune ale Camerelor.

Întotdeauna, cel puțin în ultimii cincisprezece ani, de când sunt eu aici, tot ce ține de activitatea comună a Camerelor și a comisiilor comune se ia decizia în Birourile permanente reunite, și doar acolo. Noi nu putem, ca Birou permanent al Camerei Deputaților, să spunem noi dinainte Birourilor permanente reunite cum credem noi că ar fi bine să facă. Strict procedural, dacă Birourile permanente reunite, în urma sesizării noastre, vor lua în considerare cererea dumneavoastră, atunci discutăm procedural la Cameră ce avem de făcut.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Liviu Dragnea:

Cu rugămintea: puțin mai tare, ca să auzim și aici.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc, domnule președinte, am spus.

Aș vrea să vin și eu în susținerea propunerii acesteia a colegilor de la PNL și, prin faptul că înțeleg că domnul Timmermans, cu care v-ați întâlnit și dumneavoastră, a susținut și a cerut Comisiei de la Veneția un punct de vedere, practic, pentru noi ar însemna doar să așteptăm să primim rezultatul acelui punct de vedere; în plus, și în Mecanismul de Cooperare și Verificare înțeleg că ni se recomandă să . pentru aceste legi și pentru niște schimbări mai drastice ale Legilor Justiției, să așteptăm acest punct de vedere.

Deci, aș vrea să susțin această inițiativă.

Domnul Liviu Dragnea:

Dacă-mi permiteți, vă rog, câteva secunde, pentru rigoare: domnul Timmermans nu a solicitat, nici n-a spus că a solicitat, nici nu poate solicita Comisiei de la Veneția un punct de vedere.

Cum? ... Nu. Poate "HotNews" poate, dar domnul Timmermans nu poate; doar pentru rigoare am vrut să fac această precizare, nu altceva.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, mulțumesc.

Foarte tehnic, dacă avem un răspuns al Comisiei de la Veneția pentru una din instituțiile statului - și nu o zic cu răutate, vom susține și susținem aceste demersuri - poate ar trebui să-l distribuim la toate grupurile și, la următoarea întâlnire, să ne gândim dacă facem pasul următor. Trebuie să discutăm acest lucru, pentru că noi reprezentăm instituții din România, nu ne reprezentăm pe noi. Dacă avem un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, pe Legile Justiției eu, personal, vă rog, dați-l la toate grupurile parlamentare, comisiile, să-l aibă toată lumea și să ne vedem imediat după . pentru că nu cred că e în regulă ca toată lumea să facem demersuri, care sunt îndreptățite în scopul clarificării dacă Legile Justiției respectă statul de drept; și susțin în continuare câteva principii pe care le-am enunțat cu toții: lupta împotriva corupției, separația puterilor în stat și așa mai departe. Dar, dacă avem un răspuns oficial, eu cred că ar fi un pas înainte să ne clarificăm și după care continuăm cu demersurile.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Doar să nu . nu vreau să fiu acuzat și pentru asta; pentru restul, da! Nu există niciun punct de vedere de la Comisia de la Veneția primit de mine și ținut în sertar! Doar ca să . de asta. Îmi cer scuze că am .

Domnul Gerea, vă rog.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule președinte, stimați colegi, sunt deosebit de încântat că, brusc, această Comisie de la Veneția a venit și în atenția celor din Opoziție.

Cu prilejul Ordonanței 13, când noi am invocat anumite aspecte, sesizate de către Comisia de la Veneția, nu a fost valabilă părerea acestei Comisii. Este un lucru foarte bun. Remarc, brusc, îngrijorarea legată de statul de drept, care va fi afectat de noile Legi ale Justiției, dar nu văd niciun fel de grijă cu privire la modul în care actualele Legi ale Justiției afectează cu adevărat statul de drept și drepturile și libertățile cetățenești; și aș mai vrea să fac o observație spunând că această formă nouă a Legilor Justiției este susținută din plin și de către Guvernul României, implicit de către Ministrul Justiție, care, spre deosebire de liderul Grupului parlamentar PNL, a vizitat Veneția și cu treabă, nu numai în vacanță, fiind, cum se știe, membru al acestei Comisii.

Deci, cred că putem să-i dăm credit domniei sale și Guvernului și, sigur că da, dacă vreodată vom avea anumite observații care, mă rog, vom constata cu toții că afectează statul de drept, legislația pe care noi am propus-o, sunt convins că vom putea s-o amendăm ulterior, în sesiunea următoare, pentru că nu cred că cineva din Opoziție are de gând să-și dea demisia în perioada imediat următoare.

A! Mai e o idee! Stăteam și mă întrebam: oare se dorește păstrarea acestor Legi ale Justiției actuale pentru ca să i se mai facă încă un dosar domnului Ludovic Orban? Pentru că înțeleg că ele ajută la astfel de manevre.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Chiar vă rog.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Deja cred că intrăm pe discuții mega-politizate.

Din punct de vedere procedural, cred că procedura este una invocată corect.

Nu cerem, și cu riscul că mă repet, nu cerem decât un act de bun simț care face bine tuturor - și dumneavoastră, și nouă, și celor care sunt în stradă, și celor care stau în fața televizoarelor.

Cred că face bine să avem acest aviz, acest punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția.

Asta am cerut. Restul discuțiilor - că e bine, că nu-i bine, că cine mai are dosare, cine nu mai are...

Domnul Liviu Dragnea:

Mai sunt comentarii, intervenții, analize și ... ? Nu.

Eu îmi voi exprima un punct de vedere nescoțându-l în față pe domnul Iordache, care este un mega-luptător, să mă apere pe mine.

În Birourile permanente reunite! Acolo și numai acolo este locul în care putem intra pe fond în legătură cu această solicitare. Din acest motiv, supun la vot propunerea ca acest subiect să fie discutat în prima ședință de Birouri permanente reunite.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Păi înseamnă că nu mai vreți să vorbiți în BPR!

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Nu, domnule președinte, înseamnă că puteați rezolva astăzi aici ceea ce vreți să...

Domnul Liviu Dragnea:

Hai totuși să respectăm procedura, îmi cer scuze.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Nu, nu, putem modifica Regulamentul ca să ne aducem niște argumente pentru declarații politice și atacuri politice, și nu mă refer la dumneavoastră.

Bun. S-a votat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 29 martie 2020, 13:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro