Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 aprilie 2018 ora 14:00

7. Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților
aprobată consultă

Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților Domnul Florin Iordache:

7 - Solicitare din partea Comisiei juridice de a lucra în paralel cu plenul. Comisia ne-a solicitat acest lucru.

Cine este pentru?

Vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule președinte, mulțumesc.

Aici, dacă se poate - deși din punctul meu de vedere e un abuz, pentru că sunt cereri repetate deja de luni de zile - atunci când Comisia juridică în special, pentru că dânșii au acest obicei nefast de a lucra mereu în paralel cu plenul fără nici o justificare, măcar să facă minimul efort să ne prezinte niște pretexte pentru care ar dori acest lucru.

În paranteză fie spus, am parcurs ordinea de zi și, până la punctul 50 cel puțin, nu avem nici un proiect de lege de dezbătut unde Comisia juridică ar fi comisie de raport și raportul nu ar fi încă întocmit. Așa că, de fapt, nu se justifică pe fond lucrul în paralel cu plenul, când ar putea să lucreze, ca orice altă comisie, în afara plenului. Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Stimate coleg, săptămâna trecută am participat la lucrările Comisiei juridice de joi și, din cauza lipsei de cvorum, o serie de proiecte, printre care și acesta care vizează Legea referendumului, nu au putut fi aprobate și dezbătute. Și, în aceste condiții, unul din argumentele pentru care solicită ei este ca acele proiecte care au fost decât discutate să fie astăzi votate și rapoartele să ne ajungă; unul dintre ele chiar l-ați. sau a fost aprobat - imediat vă dau cuvântul - unul dintre ele chiar a fost aprobat sub rezerva primirii raportului.

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnul președinte, atunci haideți să fim onești cu noi înșine și să spunem lucrurilor pe nume.

Vă doriți să treceți pe repede înainte legea aceasta a referendumului, nu era pe ordinea de zi, ați pus-o pe locul I și convocați într-un mod care, susținem noi, contravine drepturilor constituționale ale deputaților, adică de participare la ședințele Parlamentului, și Comisie și plen, doar ca să treceți legea aceasta pe repede înainte.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Din păcate, nu acesta este argumentul, v-am spus, din cauza faptului că săptămâna trecută proiectele pe care le-am avut în dezbatere nu au fost adoptate, atâta timp cât potrivit Regulamentului și articolului 53 din Regulament, atunci când o comisie permanentă ne solicită prin președintele său, Biroul permanent poate aproba sau poate respinge, eu voi supune, imediat vă dau cuvântul doamnă, v-am văzut, eu voi supune potrivit Regulamentului această solicitare a Comisiei.

Vă rog ultima intervenție, Grupul PNL.

Doamna Raluca Turcan:

Întrebarea era, și dacă se poate să argumentați puțin, de ce există așa mare grabă în dezbaterea acestei legi privind organizarea referendumului. Pentru că am mai avut solicitare de examinare

Domnul Florin Iordache:

Vă răspund doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

Și care au stat la sertar, ani întregi. Acum este o solicitare de reexaminare pe o lege care oricum a fost trecută fără să se justifice urgența.

Așa că, vă rog argumente! O dată, de ce este așa o mare urgență, legea de modificare a organizării referendumului, și doi, de ce totuși, această Comisie trebuie să lucreze special pe această lege?

Domnul Florin Iordache:

Da.

Din punct de vedere politic, vă dau argumente ca să vedeți ce spuneți mâine în plen, dacă tot ne acuzați.

Deci, din punct de vedere politic, noi ne-am asumat că acel referendum care vizează modificarea Constituției cu sintagma "Familie", noi ne-am asumat-o ca și partid, că ne dorim organizarea unui referendum pentru ca în primăvara acestui an să organizăm referendum. De aceea este necesar în primul rând să modificăm legea referendumului, care precizează un lucru, că în 30 de zile după ce cea de-a doua Cameră aprobă legea în forma care deja a trecut, să poată organiza referendumul. Deci nu putem declanșa, vă dau cuvântul, v-am dat argumente ca să știți de ce ne criticați.

Deci, trebuie să modificăm întâi Legea 3, și după ce modificăm Legea 3, putem merge mai departe în Senat să propunem modificarea Constituției.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Ca parlamentar cu experiență și vechime puteți să spuneți de asemenea pentru stenogramă, ce v-a împiedicat să organizați referendumul în condițiile în care aveți o majoritate atât de confortabilă și PNL a zis că votează organizarea acestui referendum.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Da, mâine dimineață la dezbateri putem discuta.

Doamna Raluca Turcan:

Da de ce nu răspundeți? Dacă mi-ați spus că îmi dați argumente deja pentru ce voi spune eu mâine nu le ...

Domnul Florin Iordache:

Nu doamnă, v-am dat destule argumente, ați văzut că indiferent ce argumente vă dăm, dumneavoastră sunteți setată, așa că ...

Doamna Raluca Turcan:

Păi dați-le acum, pentru stenogramă.

Domnul Florin Iordache:

Îmi pare rău, v-am dat destule argumente.

Bun, mai departe domnul Movilă și trecem mai departe.

Domnul Petru Movilă:

Da, domnul președinte de ședință, eu cred că este corect cum ați spus, 30 de zile de la promulgare. Nu de la aprobare, în ultima Cameră.

Domnul Florin Iordache:

Nu, nu, nu, de la promulgarea legii.

Domnul Petru Movilă:

Da? De la publicarea, apariția ei.

Domnul Florin Iordache:

Da, da, da, 30 de zile, tocmai asta este.

Bine, mulțumesc.

Supun votului, solicitarea Comisiei juridice de a lucra în paralel cu plenul, cine este pentru?

Mulțumesc.

Voturi împotrivă? Două voturi împotrivă, a fost adoptat.

Mergem mai departe.

Da, vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

Am înțeles că există o mare urgență să lucreze Comisia juridică și atunci pot să vă fac și eu o propunere de maximă urgență, este înregistrată la Secretariatul general, și ține de dezbaterea Legii 82/2017, privind sumele care sunt destinate Pilonului II de pensii.

Și ținând cont că termenul de depunere a Raportului și realizarea raportului este 6 februarie, vă solicit să punem pe ordinea de zi, pe primul punct această lege.

De aprobarea Ordonanței 82/2018, aveți solicitare depusă în scris la Secretariatul general.

Domnul Florin Iordache:

Deci, ați pierdut două momente: primul moment era atunci când am început ședința de Birou permanent, dacă erați aici puteați să solicitați acest lucru, și al doilea moment, eu nu am la mapă solicitarea dumneavoastră.

Doamna Raluca Turcan:

Puteți să vă verificați mapa.

Domnul Florin Iordache:

Nu. Puteți solicita eventual mâine, Biroului permanent de mâine.

Doamna Raluca Turcan:

Am înțeles, dar nu ați vrea să vă verificați mapa?

Domnul Florin Iordache:

Verific. Eu verific totul, doamnă.

Deci, când ajung la., dar repet, sunteți parlamentar cu experiență și îmi pare rău că la experiența dumneavoastră nu puteați veni la ora 14,00, ca la începutul ședinței de Birou permanent, dumneavoastră sau un coleg din Biroul permanent să solicite la ordinea de zi, așa cum au solicitat regulamentar colegii mei introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect.

Doamna Raluca Turcan:

Doresc să se consemneze că am ajuns la paisprezece și două minute.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Deci, este "și".

Mulțumesc.

Domnul Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnul Iordache, apreciez aplecarea spre punctualitate, tot așa de dragul stenogramei, dacă țineți lecții oricui, vă rog să se consemneze că la ultimele vreo trei ședințe de Birou permanent s-a întârziat câteva ..., jumătate de oră, câte o jumătate de oră din partea reprezentanților PSD, apropo de prezență la fix.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul coleg, discuția este următoarea: atunci când am început ședința de Birou permanent, nu a existat o solicitare de a suplimenta.

Am întrebat, dumneavoastră ați fost prezent, și am întrebat dacă sunt observații.

Bun, dacă nu a existat o solicitare, puteam noi bănui că cineva dorește o astfel de solicitare?

Doamna Raluca Turcan:

Da! Să vă fi verificat mapa.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Domnul, vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, mulțumesc, domnul.

Tot ca să nu ne mințim între noi și să nu ne facem că nu vedem pădurea din cauza copacilor, deci dumneavoastră doriți să mergeți pe repede înainte cu legea aceasta, fără dezbateri, convocând în același timp ședințe în care parlamentarii evident că nu pot fi în două locuri în același timp, deci este absolut clar pentru toată lumea ce faceți dumneavoastră.

Și tot pentru stenogramă, să se consemneze că domnul Dragnea nu e nici acum prezent aici și de multe ori nu este prezent la aceste ședințe. Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Nu are nicio relevanță, domnul coleg.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Ba da, pentru că faceți lecții de punctualitate altora!

Domnul Florin Iordache:

Păi, fac lecții pentru că.

Citiți Regulamentul, stimate coleg! Dacă solicitarea dumneavoastră nu există, discutăm cu ea când există, nu visăm în stele ce o să doriți dumneavoastră! Atâta timp cât. eu discut pe documente, nu discut ce o să fie! În ședința de Birou permanent de mâine, putem sta de vorbă.

Bun. S-au încheiat dezbaterile.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 28 martie 2020, 10:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro