Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 6 februarie 2008 ora 10:00

2. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Bogdan Olteanu:

În legătură cu programul de lucru pentru săptămâna viitoare dacă sunt obiecții, observații, comentarii.

Supun votului Comitetului liderilor programul de lucru pentru săptămâna viitoare.

Cine este pentru? Mulțumesc. Voturi împotrivă? Abțineri?

Domnul Cristian Rădulescu:

Fiți amabil, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog.

Domnul Cristian Rădulescu:

În legătură cu programul, sigur, locul ar fi de discutat aici.

V-aș propune o modificare la programul acestei săptămâni - cu introducerea unui plen mâine, motivat nu numai, sigur, de desăvârșirea formalităților procedurale stricte care să ne permită să avem înregistrată oficial moțiunea simplă despre care știți ce subiect are, cât și despre parcurgerea ordinii de zi, care eu speram că ieri într-o proporție mare ar fi fost parcursă. Dar ați văzut - cred că am trecut peste vreo patru, cinci-șase acte normative, și atât; două au fost trimise la comisie. Au mai rămas în ordinea de zi pentru săptămâna următoare pe care o avem în față vreo 36 de legi, dintre care aproximativ 25 sunt ordonanțe de urgență ale Guvernului.

Sigur că nu mă frământă atât ideea ca aceste ordonanțe să devină lege, cât mai ales ideea că aceste ordonanțe, dacă nu devin lege, continuă să producă efectele lor, ale textului pe care îl au așa cum s-au născut.

Una peste alta, sunt niște restanțe foarte multe din sesiunea trecută. Practic, ce avem în ordinea de zi pentru săptămâna următoare sunt chestiunile litigioase care odată, de două ori, de trei ori, de patru ori câteodată n-au reușit să întrunească acceptul majorității cerute de Regulament pentru ca ele să se transforme în lege.

Aceste sunt cele două motive pentru care aș considera că mâine ar fi bine să introducem o sesiune de discuție, urmând ca votul final, bineînțeles, să îl dăm săptămâna următoare, că mâine cred că va fi un cvorum destul de răsfirat, și, oricum, Regulamentul prevede că votul final se dă marți. Dar cred că ar trebui să mai periem din această ordine de zi.

Sigur că adaug la aceasta și posibilitatea ca să depunem în plen, la dumneavoastră sau la cine va fi președinte de ședință, moțiunea simplă. Dacă nu o depunem mâine, oricum asta se va întâmpla luni, și oricum rămâne fiecare să calculeze cât își dorește ca această temă să rămână în aer și în discuție, și să vedem pe cine angajează această chestiune. Eu aș propune să încheiem această temă mâine.

Fiindcă, sigur, ar putea să fie discuții - cum este cu moțiunea, cum este cu procedura și așa mai departe, aici este ca în cazurile rabinice - și dumneavoastră aveți dreptate, și eu am dreptate. Nimeni nu a vorbit pe lângă procedură. Dumneavoastră ați spus care este procedura strictă, și apreciez în parte felul în care ați clarificat această problemă, dar și noi am spus că de fapt era vorba doar de o înregistrare prealabilă și de o simplă notificare înainte de parcurgerea etapei pe care o cereați dumneavoastră și nimic mai mult, deoarece la momentul respectiv doar aceasta puteam face.

În ceea ce privește chestiunea cu semnătura de însoțire a documentului, aici sigur că sunt școli de gândire diferite. Eu am considerat că cele 70 de semnături ale colegilor, printre care și a mea, erau suficiente. Adresa respectivă începe cu enunțul: "Subsemnații, parlamentari ai Grupului PD-L, cuprinși în anexele care urmează, vă înaintăm textul respectiv", și semnăturile erau în original la spate. Nu cred că ar mai fi trebuit să facă exces de procedură și să mai semnez și eu încă odată. Dar, sigur, dacă țineți mult la această chestiune, altă dată pot să adaug a doua oară semnătura mea, ca să fie totul cât mai plăcut pentru toată lumea.

Pun în discuție această propunere.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Sunt niște luări la cuvânt. Înainte de aceasta, vreau doar să clarificăm - pe ordinea de zi nu mai avem decât respingeri și reluarea votului la niște proiecte de legi. Toate proiectele cu dezbateri le-am epuizat.

Deci mai sunt acele faimoase ordonanțe de care vorbiți - unele moștenire de prin 2004, la care vom mai da odată vot final. Plenul va decide, în înțelepciunea sa, dacă dorește să clarifice sau să păstreze în continuare pe ordinea de zi proiectele respective. Nu știu cât va fi de interesantă redezbaterea a șaptea oară a proiectelor respective, dar sigur că plenul va decide la momentul discuției.

Doamna deputat Aura Vasile, domnul deputat Arpad Marton.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu am votat pentru programul de lucru ce a fost propus. Nu putem să facem nici o modificare pentru că la nivelul comisiilor s-a realizat ordinea de zi, s-au făcut invitațiile pentru dezbatere pe ziua de mâine, deci nu putem să ne întoarcem. Aceasta este prima problemă. Bineînțeles, colegii noștri care și-au constituit programul funcție de ceea ce Biroul permanent și liderii grupurilor au dat dispoziție la ultima ședință.

A doua problemă: nu cred că este colegial ca un grup parlamentar, și nu voi folosi cuvântul imagine, nu voi folosi cuvântul de mediatizare în perioada de weekend, încearcă să forțeze toate grupurile parlamentare să se alinieze în spatele demersurilor pe care domniile lor vor să le facă pentru imaginea proprie.

Cred că dacă colegul nostru ar fi spus că este îngrijorat numai de respingerile numeroase pe care le avem pe ordinea de zi, era o problemă; dar, ca să justifice o ședință de plen schimbând tot programul comisiilor Camerei Deputaților pentru a avea temă pe weekend, cred că nu este colegial.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Noi avem un regulament, și avem și o cutumă.

Regulamentul spune clar că în ziua de miercuri se aprobă programul săptămânii viitoare. Ne aflăm în zi de miercuri. Este adevărat, scrie și că în cazuri excepționale, având în vedere ordinea de zi și alte asemenea, prin votul liderilor grupurilor parlamentare, se poate modifica ordinea de zi, respectiv programul de lucru.

Cutuma noastră este că această modificare intervine într-o zi de luni. Și aceasta are o rațiune, pentru că omul, când începe săptămâna, își dozează activitatea parlamentară pentru că știe care este acea activitate.

Într-adevăr, s-ar putea să existe. Au și existat situații de mare urgență când trebuiau rezolvate anumite lucruri.

Cele spuse de antevorbitor nu vreau să le repet, adică acea ordine de zi care este lungă poate fi terminată în cel mult o oră, când se spune că "se trimite la vot final", cineva eventual solicită retrimiterea la comisie. Deci, nu este o problemă de mult timp pentru cele 20 și ceva de respingeri.

Acum, în mod colegial, dacă s-a dorit a se depune, a se citi o astfel de moțiune, atunci colegii noștri din Partidul Democrat Liberal ar fi trebuit să facă propunerea luni ca să avem dezbateri în plen joi. Deci, au avut această posibilitate; n-au spus-o.

Deci, ei ar fi trebuit să-și dozeze măcar prin propunere ideea lor de a avea o activitate de citire, de exemplu, a moțiunii. Știam cu toți deja duminică că ei vor veni cândva cu o moțiune.

Nu noi ar fi trebuit să ne ocupăm de programarea Camerei Deputaților în funcție de cum își rezolvă ei problema.

N-au venit cu această soluție!

Mai mult, am votat programul pentru săptămâna viitoare. Iarăși n-au venit cu propunerea de a avea zi de plen pentru ziua de joi.

Deci foarte ușor poate fi citită acea moțiune luni, deci anunțată luni în plen - primul punct pe ordinea de zi. Nu este o întârziere atât de mare încât să se năruie tot, așa că eu cred că ar fi bine să rămânem la cutumele noastre și să nu facem o modificare care bulversează întreaga activitate deja programată a Camerei Deputaților, cu nici 24 de ore înainte de momentul când acest eveniment ar trebui să aibă loc. Deci, deputatul nu are nici 24 de ore la-ndemână pentru a lua cunoștință de programul pe care noi îl propunem pentru ziua de mâine.

Deci, pentru mâine nu cred că este acceptabilă această formulă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnul deputat.

Domnul Octavian-Mircea Purceld:

Mai simplu: eu cred că săptămâna aceasta nu se mai poate introduce în program, și vă propun, dacă găsim că este necesar să discutăm luni moțiunea și dacă găsim că avem multe restanțe, așa cum spunea colegul meu, putem săptămâna viitoare să schimbăm una din zilele de comisie și să o transformăm în zi de plen - miercuri sau joi, și, atunci, am rezolvat și problema acelor restanțe. Dar trebuie să o pregătim din timp, cum spunea și colegul Arpad.

Nu pot să îi spun de azi pe mâine: "Mâine la ora cutare facem asta".

Să fim realiști. Poate pe jumătate din ei nu-i mai găsim mâine pe aici, și nu dă bine pentru noi.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții?

Vă rog, domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, sigur că s-au adus aici argumente și pentru și împotriva modificării programului pentru ziua de mâine. Pot fi luate în calcul și unele și altele, fiind regula pe care o cunoaștem cu toții, dar avem și excepții, și nu odată, de două ori însușite de către Biroul permanent, de către Comitetul liderilor.

Problema care se pune, domnule președinte, și probabil că ar trebui să ne aplecăm cu mai multă seriozitate asupra ei, este revenirea la un program care a fost de-a lungul multor sesiuni - acela în care la nivelul Camerei se lucra în ședințe în plen marțea și joia.

Sigur, noi am votat programul, și nu cer să revenim asupra acestei chestiuni astăzi, dar ca o temă de analiză, domnule președinte: faptul că nu se lucrează în plen decât marțea este un element care descurajează parlamentarii la nivelul comisiilor. Toate sau majoritatea comisiilor se antrenează în activitate de marți după-amiază, când cu superficialitate analizează ordinea de zi pentru a o putea finaliza, și marți seara sau miercuri dimineața jumătate din ei sunt plecați.

Deși am văzut, de exemplu, la comisii ieri ordine de zi cu 20, cu 30, cu 40 de acte normative pe ordinea de zi, acestea au fost finalizate într-o oră și un sfert, și aseară mulți dintre ei erau prin aeroporturi și prin gări, pentru că miercuri și joi sunt zile libere și își găsesc activități în teritoriu care, sigur, în momentul acesta vor fi tot mai evidente pentru că ne apropiem de o campanie electorală.

Dacă s-ar lucra și joia în plen, atunci activitatea în comisii ar fi mult mai serioasă pentru că ar fi și marțea și ar fi și miercurea.

Senatul are această tradiție, acest program, și zic eu că dă mai multă eficiență activității decât cea existentă la nivelul Camerei Deputaților.

De aceea, domnule președinte, independent de propunerea colegului meu de a se lucra mâine din motivele pe care domnia sa le-a enumerat, și sunt motive întemeiate, nu sunt de imagine, ci pur și simplu sunt legate de niște realități care nu pot fi contestate și care ar determina în felul acesta posibilitatea ca săptămâna viitoare - marți, miercuri - să fie dezbătută moțiunea, să nu mai fie prelungită, deci independent de această chestiune, eu cred că ar trebui să analizăm cu mai multă atenție eventualitatea regândirii programului nostru în așa fel încât joia să devină, conform tradiției noastre de-a lungul timpului, zi de lucru în plenul Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnul deputat Gabor, doamna deputat Aura Vasile, domnulsecretarDanRușanu.

Domnul Gheorghe Gabor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt două probleme de discutat aici.

O primă problemă ridicată de domnul Rădulescu, liderul Grupului PDL, aceea de a fi modificat programul din această săptămână și de a organiza ziua de mâine plen, pentru ca să se poată citi moțiunea simplă, propusă de acest grup parlamentar. Eu cred că, așa cum s-a spus, de altfel, mai înainte, și nu vreau să repet, programul Camerei nu poate să fie modificat astăzi, cu atât mai mult cu cât, foarte mulți parlamentari au alt program, programul stabilit, potrivit a ceea ce ni s-a comunicat luni, vizavi de programul Camerei din această săptămână. Și este și împotriva Regulamentului. De aceea, deși fac parte din grupul parlamentar al cărui guvern este vizat, prin această moțiune simplă, trebuie să mă opun. Nu mă opun, pentru că fac parte din acest grup parlamentar, ci pentru că este propunerea făcută împotriva Regulamentului.

O a doua chestiune, care s-a ridicat aici de către domnul vicepreședinte Oltean, este aceea a modificării programului Camerei. Personal, nu am nimic împotriva modificării acestui program, în sensul ca și joia să fie zi de plen, dar motivarea făcută de domnul vicepreședinte Oltean, mi se pare jignitoare pentru membrii a foarte multor comisii care lucrează cu pasiune, cu pricepere și care nu dau peste cap programul pe care-l au. Fac parte din Comisia juridică și să știți că în Comisia juridică avem foarte multe probleme, avem foarte multe proiecte legislative pe care trebuie să le examinăm. Eu spun că le examinăm cu responsabilitate, nu ne grăbim să le dăm peste cap și cred că raportul pe care comisia îl face pe proiectele de legi, unde trebuie să facem raport, este o dovadă a modului în care se muncește în această comisie. Se muncește și marți după amiază, se muncește și miercuri; astăzi, comisia este reunită și sigur că dacă problemele care sunt pe ordinea de zi nu vor putea fi soluționate astăzi, se va lucra și mâine. De aceea, în ceea ce privește modificarea programului pe viitor, pentru ca joia să fie zi de plen, dacă va fi necesar, sigur că este util, dar dacă ordinea de zi în ședințele de plen se epuizează, nu are nici un sens să stabilim plen și pe zi de joi. Totul depinde de aglomerația de proiecte legislative a Camerei și în funcție de aceasta, cred eu că, Biroul permanent va putea să stabilească de la săptămână la săptămână programul Camerei. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc domnule președinte.

Am să vorbesc în numele colegilor mei, Grupul parlamentar al PSD-ului. Domnule vicepreședinte Oltean, dacă aveți ceva de reproșat unui deputat din grupul meu, vă rog să faceți nominalizare, dar dacă mai este nevoie să ne ponegrim noi sau să spunem că nu muncim, că deputații nu vin la comisii, că pleacă nu știu unde și nu știu cum, noi despre noi, atunci, de ce mai avem nevoie de ceea ce se întâmplă în presă, de ceea ce apare în sondaje și de toate celelalte. Cred că nu este corect. Nu este corect față de colegii mei ca cineva, arbitrar, să le evalueze cantitatea și calitatea muncii. Nu ați făcut un inventar la ceea ce fac colegii mei în comisii, nu cunoașteți dacă pleacă sau nu pleacă, nu știți la ce oră muncesc în condițiile în care sunt și raportori și nu lucrează doar în cadrul ședințelor de comisii.

Deci, vă rog să faceți aprecierea la nivelul grupului dumneavoastră sau dacă faceți aprecierea la nivelul grupului meu, vă rog să exemplificați. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Domnul secretar Dan Radu Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule președinte, pentru stenogramă. Ceea ce a spus domnul Oltean aici, afirmațiile care le-a făcut, sunt foarte grave, prin faptul că rămân în stenogramă.

Deci, din ceea ce am înțeles eu, în Parlament, în Camera Deputaților se lucrează numai marțea. Aceasta a afirmat practic. Marțea avem plen, este singura zi de plen, miercurea sunt comisii, nu se lucrează, joia plecăm acasă.

Eu vreau să rămână în stenogramă. Luni avem ședință de plen, marți avem ședință de plen, marți după amiază avem comisii, miercurea lucrăm toți în comisii și joia, după aceea, sunt comisii sau plen, în funcție de program, dar nu poate să rămână în stenogramă că noi avem plen numai marțea și în rest.

Programul acesta este, avem și comisii, marți plen; luni și marți - plen; avem marți după amiază și miercuri comisii și joia, în funcție de program, avem ori plen, ori comisii. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnule deputat Márton,doriți săinterveniți? Domnule Rădulescu dacă sunteți de acord, ca să închidem.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu sper și cred că acea frază care spunea că se lucrează în comisii superficial, vizează doar membrii Grupului parlamentar pe care-l reprezintă domnul vicepreședinte și s-a gândit la ei și nu la membrii din celelalte partide. Această superficialitate a lucrării viitoare a domniilor lor va fi bine exemplificată tocmai prin această moțiune pe care o vor depune. Ca atare, eu zic să nu ne supărăm, că este o critică adusă grupului.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Stimați colegi,

Știți bine că, de câte ori a fost vorba de imaginea Camerelor și este mai tot timpul vorba, am apreciat eforturile domnului președinte Văcăroiu și ale domnului președinte Olteanu pentru a redresa, cât de puțin ar fi posibil, cât de cât, această stare de lucruri. Este unul din puținele subiecte pe care putem fi solidari. De aici, însă, până a escamota o anumită stare de lucruri, este un pas și sunt mai mulți pași până a începe un fel de vânătoare de vrăjitoare și, fiindcă avem un context iritant, să îl facem pe domnul Ioan Oltean răspunzător de anumite nuanțe pe care le-ar fi introdus în afirmațiile sale și să contestăm și adevărul existent în afirmațiile sale. Bun. Dați atunci lista care este la punctul următor și cuprinde inițiativele legislative pentru care termenele de depunere a rapoartelor sunt depășite și vedeți că este vorba de 113 plus încă vreo câteva pentru alte motive și încercați să vedeți dacă această. Eu nu zic absolut nimic, decât că este o statistică care, de data aceasta, reflectă o stare de lucruri reale.

Luăm de bună și sugestia dumneavoastră și pentru aceste 113 inițiative care încă nu au rapoartele depuse, dat fiindcă Grupul PSD are numai persoane care muncesc tot timpul și Grupul PNL și Grupul UDMR de asemenea și bănuiesc că și celelalte grupuri care nu și-au exprimat poziția - și ei muncesc la fel de tare - ne asumăm răspunderea noi. Grupul PDL, fiindcă acesta nu are încă rapoartele depuse.

Dincolo de această glumă, aș vrea ca, chestiunile care sunt între noi, litigioase, să nu implice personalizare, fiindcă aceasta este o greșeală, suntem totuși colegi și mai ales să nu se răsfrângă și asupra chestiunilor care necesită solidaritate din partea noastră. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnul Oltean dorea un drept la replică, am înțeles.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Aș vrea, din capul locului, să fiu foarte corect înțeles. Nu doresc să arunc sau să denigrez imaginea Parlamentului, pentru că fac și eu parte din acest Parlament și, în mod categoric, orice fel de imagine negativă, o suport și eu, dar haideți să fim extrem de realiști și extrem de obiectivi.

Vreau să vă spun domnilor colegi, că vă propun, la sfârșitul ședinței, să luăm la întâmplare, din ordinea de zi anumite proiecte de legi ale căror termene au fost depășite, să vedem la ce comisii sunt, să mergem să verificăm dacă la această oră comisiile respective lucrează, la întâmplare, nu mă refer la Comisia juridică. Știu, am spus, există o majoritate sau există multe comisii. Din acele multe, este adevărat, nu face parte Comisia juridică.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, vă rog, haideți să nu facem dialog în sală.

Eu știu foarte bine, dacă nu mă înșel, că fiecare dintre colegii vicepreședinți are responsabilitate pentru câteva comisii. Eu sunt sigur că dacă considerați că există un dubiu referitor la activitatea comisiilor, să începeți cu cele pe care le coordonați și colegii dumneavoastră vor face același lucru și vom analiza. Dar, stimați colegi, haideți să nu transformăm chestiunea aceasta într-o dezbatere pe fond.

Domnul Ioan Oltean:

Nu vreau să facem din aceste proiecte controverse între noi, pentru că nu cred că este absolut normal, dar cred că trebuie să ne aplecăm cu foarte multă seriozitate pe aceste chestiune. Există lacune în funcționarea acestor comisii, oricât de mult am vrea să nu recunoaștem noi acest lucru. Există, în fiecare ședință de luni sau de marți, adrese de la comisii, prin care se solicită noi termene pentru depunerea rapoartelor. Noi, întotdeauna, le-am aprobat, fără să verificăm dacă aceste comisii se ocupă ca, într-adevăr, să folosească toate zilele planificate în vederea discutării proiectelor în comisii.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule vicepreședinte, aveți promisiunea mea că, de acum încolo, nu o să mă mai uit niciodată la dumneavoastră când aveți un președinte de comisie de la partidul dumneavoastră și dacă îmi dați din cap, să zic, aprobăm prelungirea, pentru că înțeleg că dumneavoastră aveți un spirit critic extrem de dezvoltat teoretic, dar practic, încă nu îmi amintesc să fi ridicat vreodată, de când sunteți în Birou, problema aplicată, ca la o anumită comisie la care, întâmplător aveți un coleg, se dă un termen sau se cere un termen, nu v-am văzut vreodată să votați împotrivă. Haideți, să nu mai discutăm teoretic! Eu vă propun ca, de luni când avem o chestiune practică, să luați cuvântul dumneavoastră ca reprezentant al partidului din care face parte președintele comisiei, să propună să nu-i dăm termen, dar haideți, să nu facem acum teorie despre alții, când despre noi, niciodată, nu ne-am opus.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, abordați problema absolut greșit. Vreți ca eu să mă exprim întotdeauna numai referitor la președinții de comisii care sunt ai Partidului Democrat Liberal și pentru ceilalți să nu fac observații?

Domnul Bogdan Olteanu:

Mi s-ar părea corect să începeți cu ei.

Domnul Ioan Oltean:

Nu, domnule președinte, începem cu cei pe care eu apreciez că nu-și fac treaba; că sunt ai Partidului Democrat Liberal, că sunt ai altor formațiuni politice, este mai puțin important. Și vă mai reamintesc domnule președinte, că această chestiune pe care eu, astăzi, am ridicat-o, întâmplător și legat oarecum de chestiunea pusă în discuție chiar la început, am mai ridicat-o și altă dată în acest Birou, nu este prima dată și vă asigur că dacă nu se dorește să o discutăm și să o analizăm, mă voi abține să o mai supun atenției Biroului permanent, pentru că văd că dumneavoastră încercați să raportați activitatea noastră doar la grupurile parlamentare din care facem parte. Dacă eu mă refer la modul general, nu, trebuie să mă refer la activitatea parlamentară din Partidul Democrat Liberal. Când mă refer, mă refer la toți, pentru că nu sunt vicepreședintele Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, chiar dacă sunt desemnat de către acesta. Deci, la modul general am pus această chestiune. Eu nu am vrut să vin cu nominalizări, pentru că am apreciat că dacă vom face o atenționare generală a președinților de comisii, poate ajungem la rezultatul pe care-l dorim, fără să concretizăm. Dar, dacă va fi nevoie, sigur, data viitoare, am să fac și acest lucru. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul vicepreședinte Dorneanu și după aceea, o largă majoritate a liderilor de grupuri care doresc să intervină.

Domnul Valer Dorneanu:

Eram tentat să spun că vreau să iau cuvântul ca să intru în dialog cu domnul Cristian Rădulescu care mă impresionează întotdeauna prin eleganța cu care abordează orice problemă și câteodată sunt invidios pe actualul Biroul permanent și pe domnul Olteanu, că are parte de asemenea intervenții în Biroul permanent, pentru că pe vremuri erau mai contondente lucrurile.

Stimați colegi,

Acum, lăudându-vă pentru ce trebuie să vă laud și pe ceilalți doi colegi ai noștri, haideți să fim totuși realiști. Noi vă înțelegem că ați vrut să cereți mâine ședință în plen, ca să citiți moțiunea. Remarc faptul că ați remarcat corectitudinea precizărilor regulamentare ale președintelui Camerei, care nu este un simplu primitor de moțiune. Scrie acolo, în Regulament, că trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de.

Acum, cu toată eleganța și prietenia, vă rog să observați că aveți o poziție contradictorie. Pe de o parte, ca să îmbelșugați și să îmbogățiți motivația pentru ca mâine să avem ședință și pentru generalizarea ei, spuneți că nu prea lucrăm și că, uite, sunt atâtea rapoarte la comisii, iar, pe de altă parte, nu vedeți că dacă noi vrem să facem ședințe în plen, trebuie să avem rapoarte, ori, nu vă uitați la lista numărul 2. Uitați-vă la lista numărul 1 care cuprinde ordinea de zi și acolo o să vedeți vreo 28 de proiecte pe care întotdeauna le terminăm în zilele de luni și marți și atunci, logica lucrurilor vine să insistăm mai mult în comisii să facă rapoarte. Acum, haideți să fim cinstiți și obiectivi și cu comisiile. Nu vreau să fac aici aluzie sau trimitere directă la faptul că uite, ne cam expunem noi înșine că nu se lucrează în Parlament.

Păi, nu am avut discuții, stimați colegi, cu fiecare comisie pe volum de activitate, pe analiză concretă? Și am văzut acolo că lucrurile sunt, nu neapărat imputabile comisiilor sau mai ales în toate cazurile care sunt întârzieri, există niște motivații obiective. Nu ne obligați să fim și noi caustici și să vedem, de pildă, că la Comisia de muncă sau la Comisia de administrație sunt. peste tot sunt, dar, haideți să încercăm să punem punct. Ați cerut ziua de mâine, zi de ședință, ca să depuneți moțiunea în plen. Ați văzut argumentele, nu trebuie să vi le mai repet, cu programul de lucru deja cunoscut, cu Regulamentul, dar să nu pretextăm un lucru explicabil din punctul dumneavoastră de vedere și să abatem discuția spre o zonă care nu ne priește. Și eu aș fi de acord să facem joia ședință, mai ales că vin campaniile electorale și atunci iarăși o ne ducem mai mult în teritoriu și să existe impresia, nu impresia, senzația directă că se lucrează trei zile în ședință, dar dacă nu avem proiecte și dacă nu avem rapoarte. Totdeauna, programul l-am făcut - noi l-am propus și dumneavoastră, liderii, l-ați aprobat pe baza încărcăturii cu proiecte legislative și cu proiecte care se dezbat în ordinea de zi. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Am să continui ce a spus domnul vicepreședinte Dorneanu, pentru că vroiam să amintesc și eu Biroului permanent că toți președinții comisiilor au fost chemați în fața domniilor dumneavoastră și ca o linie generală, proiectele de legi a cărei dată de depunere a raportului este depășită, în proporție de 90%, a fost exemplificat de ce. Faptul că domnul deputat Rădulescu este așa de îngrijorat de volumul mare a proiectelor de legi cu rapoarte nedepuse, îmi confirmă încă o dată că Grupul Partidului Democrat Liberal este îngrijorat de aducerea la îndeplinire a programului de guvernare portocaliu a Alianței DA și îmi confirmă, încă o dată, că singurele partide de opoziție sunt cele care, teoretic, încearcă să analizeze foarte bine fiecare proiect, iar Grupul Partidului Democrat încearcă să dea rasol, vă rog scuzați-mi cuvântul, la rapoarte și la proiectele de legi, motiv pentru care, cer încă o dată să avem respectul față de conducerile comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, să dăm crezare birourilor de conducere a comisiilor pe ceea ce a prezentat prin raport Biroului permanent. Nu am să transmit președintelui meu de comisie ce s-a spus despre domnia sa ca funcție și nici celorlalți colegi ai mei, pentru că, stimați colegi, cred că este cuviincios să ne respectăm unul pe celălalt, iar în momentul în care un coleg nu este de față, în speță, președinții de comisii astăzi nu sunt, să nu-i criticăm în lipsă în condițiile în care Partidul Democrat Liberal, constat că este la putere, în condițiile în care își protejează programul de guvernare și cred eu că, eronat introduc moțiunea de cenzură, atât timp cât toată lumea știe că este un proiect al Partidului Democrat Liberal, este încă o taxă, o povară pe umerii cetățenilor României, în condițiile în care este în programul de guvernare al PDL-ului și a PNL-ului.

Deci, dumneavoastră faceți și insistați și pierdem atâta timp pentru a introduce o moțiune împotriva dumneavoastră, pentru că nu noi am băgat-o. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Și am o mare rugăminte. Să nu mai discutăm pe fond în Biroul permanent. Vă rog, domnul Márton, domnul Țundrea, domnul Pambuccian.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu cred că are dreptate domnul Cristian Rădulescu când și-a asumat o parte din responsabilitate, și era un element într-adevăr de eleganță.

Și vă dau două cazuri pe care le cunosc eu: Comisia de cultură are patru rapoarte cu termene de mult depășite la același gen de lege - lege de modificare a Legii arhivelor statului. Nu mai avem pe ordinea de zi altceva decât asta. Ca atare, am dat un aviz pentru o lege care a mai fost pe ordinea de zi, și eu am crezut că în sfârșit, după ani de zile, vom reuși să finalizăm și acest raport. Am fost, însă, opriți de reprezentantul PDL-ului, care a spus că s-ar putea să apară un proiect de lege al Guvernului actual despre acest domeniu și ar fi bine să cunoaștem legea respectivă și pe urmă să facem această dezbatere mai aplecată.

A doua lege despre care știu: astăzi s-a întâmplat aproape o minune - cât pe ce să avem cvorum la dezbaterea Legii statutului minorităților naționale, care este de mult cu două termene depășite deja. Toți cei trei președinți ai tuturor comisiilor erau acolo, și vă rog să verificați cât de masiv au fost prezenți deputații Partidului Democrat Liberal la această dezbatere și dacă nu cumva tocmai lipsa lor ne-a dus sub cvorum în această comisie.

Fără să fac enunțuri, am dat doar două exemple care vizează cinci legi din acele 113 care sunt cu termene mult, mult depășite, în care au vina lor și reprezentanții partidului respectiv.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul Țundrea, vă rog.

Domnul Ioan Țundrea:

Domnule președinte, îmi pare rău că intervin. Am vrut să nu intervin deloc astăzi, deși am fost vizat. Și alte grupuri parlamentare care n-au spus nimic probabil că și-au însușit critica făcută de domnul Rădulescu și domnul vicepreședinte.

Vreau să vă rog să trecem la vot, să fim mai pragmatici, pentru că eu chiar trebuie să fiu într-o comisie acum, probabil mai sunt și alți colegi, și probabil că nu vom avea cvorum.

Deci, aș ruga să trecem la vot, să votăm ordinea de zi și să mergem în comisii, chiar să lucrăm și să nu ne ținem aici de discuții pentru imagine.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, mie îmi plac lucrurile simple, clare și predictibile, și aici simplu și clar era faptul că este vorba de o moțiune, OK, pe care unii vor s-o depună, și vor s-o depună cât mai repede, și alții vor să blocheze lucrul ăsta.

Putea să se discute chestiunea aceasta, așa cum era, pe bune, fără nici un fel de lucruri colaterale și, atunci, era în ordine.

Lucrul care mă îngrijorează este că introducem mereu în joc teme care iarăși vor fi subiectul campaniei electorale și iarăși vom perpetua un anumit fel de a gândi din partea oamenilor despre ce ar trebui să facă Parlamentul, clasa politică și așa mai departe.

Și, de aceasta, două vorbe vreau să spun aici: eu pot să înțeleg că noi trăim în continuare într-un oraș dormitor care a fost gândit pentru fabrici și uzine care nu mai există, dar aici nu lucrăm la șaibă, și este bine ca lucrul ăsta să-l transmitem așa cum este. Și, în general, în lumea în care trăim nu se mai muncește la șaibă! Nicăieri! Ăsta este un lucru pe care este foarte bine să-l transmitem oamenilor așa cum este, ca să nu creadă în continuare în virtuțile strălucitoare ale șaibei și să ceară în continuare șaibă după șaibă, pentru că s-ar putea să primească asta și, atunci, nu este foarte bine!

Vom avea din ce în ce mai puține legi, și lucrul acesta este un semn de normalitate.

În momentul în care ai milioane de legi pe an, înseamnă că trăiești într-o țară primitivă, care nu are încă un sistem legislativ. Cred că depășim și stadiul ăsta și că lucrurile de care ne vom ocupa în viitor nu vor mai fi de făcut legi de modificare ale legilor care modificau legea modificată, ci vor fi lucrurile chiar necesare și care să reziste pe termen lung.

Deci rugămintea mea este: ce este de discutat pe bune, să discutăm pe bune, direct, fără nici o problemă, că de aceea suntem aici, iar toate lucrurile acestea care mă sperie pentru ce urmează în campania electorală să încercăm, fiind până la urmă o chestie de autoresponsabilizare aici, să le lăsăm deoparte.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul chestor Albu, vă rog.

Domnul Gheorghe Albu:

Într-adevăr, cred că am discutat foarte mult pe această temă. Vreau numai să spun că eu consider disproporționată reacția unor colegi față de cele afirmate de domnul Rădulescu și domnul Olteanu. Nici unul din ei nu a nominalizat un grup parlamentar, nu a nominalizat un șef de comisie; au vorbit la modul general. Au vorbit despre deputați, nu despre șefii de comisii, și de aici încolo reacția mi se pare disproporționată.

Știm că o parte din lucruri sunt așa cum le-a spus domnul Olteanu. Știm toți acest lucru. Poate nu era cazul de adus acum în acest moment în discuție acest lucru, dar de aici încolo să facem un proces de intenție PDL-ului sau colegilor noștri mi se pare că nu este în regulă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mie mi se pare că nu trebuie să discutăm această problemă în plan politic pentru că este o problemă de bună cuviință și de bun simț.

Situația este foarte simplă, și trebuie să o acceptăm ca atare: s-a făcut o greșeală în introducerea unei moțiuni simple. Pentru a se acoperi această greșeală s-a declarat pripit că ea va fi introdusă în plen joi, deși toți știam, sunt declarații de presă, toți știam că joi nu este plen. Scurt.

Acum, că s-a făcut această greșeală, după 3 ani de mandat în această legislatură, pentru mine reprezintă un semn de dispreț pentru toate procedurile parlamentare, semn de dispreț accentuat de faptul că aplicarea Regulamentului este taxată drept încercare de obstrucționare a depunerii moțiunii. Dacă nu s-ar fi vorbit despre încercarea de obstrucționare a depunerii moțiunii public, nu mi-aș fi permis să fac această apreciere; aș fi rămas la faza: s-a făcut o greșeală, este de înțeles, se va rezolva, și se poate rezolva. Dar deja începe să se treacă peste o limită de bun simț politic, dacă vreți.

Acum, pentru că nu este plen joi, și toți știam acest lucru, că am votat un program de lucru, dar s-a declarat că "joi noi vom depune această moțiune în care am fost obstrucționați"... Iertați-mă. Dacă nu acestea sunt declarațiile, vă rog să mă cenzurați, și voi regreta ce am spus. Dar acestea sunt declarațiile.

Acum se pornește o discuție, vorba lui Lenin, "ca o luptă fracționistă fără de prințipii" - se lucrează, nu se lucrează în comisii și așa mai departe. Cred că nici asta nu ține de perimetrul unei comportări civilizate, de bun simț.

Haideți să acceptăm cu toții ideea că s-a făcut această greșeală. Îi rog pe cei care au greșit să nu-și folosească, cum se zice în drept, propria lor turpitudine pentru a naște scandaluri artificiale și să depună atunci când vom avea, conform programului de lucru aprobat de noi, această moțiune.

Personal, tind să-i avertizez de pe acum că președintele trebuie să cenzureze obiectul moțiunii, și nu știu, este părerea mea, dacă o moțiune îndreptată împotriva unei ordonanțe de urgență ca obiect poate să fie primită, dar sigur că se poate primi o moțiune care vizează politicile economice sau de fiscalitate ale Guvernului. Vedeți, sunt corect și avertizez asupra acestor pericole, tocmai pentru a evita discuții de acest gen.

Eu vă mulțumesc că m-ați ascultat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Profitând de faptul că nu văd nici o mână ridicată, supun votului dumneavoastră propunerea de modificare a programului de lucru din această săptămână și de introducere a unei ședințe de plen joi. Cine este pentru, Comitetul liderilor? Votul Grupului PD. Voturi împotrivă? Mulțumesc. Abțineri? Propunerea a fost respinsă.

Stimați colegi, doresc doar înainte de a trece la punctul următor să salut organizarea Summit-ului NATO în România. Sunt convins că, date fiind intensitatea trăirilor din Parlament de la acest început de sesiune, avem o mare nevoie de vacanță undeva la începutul lunii aprilie, și suntem recunoscători Alianței Nord Atlantice pentru tot ceea ce face dar mai ales pentru organizarea Summit-ului NATO la București.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 9:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro