Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 martie 2008 ora 10:00

1. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Valer Dorneanu:

Deci, programul de lucru al Camerei.

Stimați colegi, trebuia să intervin înainte și să zic că am și eu o problemă "diversă", pentru că pentru ziua de miercuri se va pune problema unei ședințe comune, cu două subiecte obligatorii pe ordinea de zi. Ce facem cu Curtea de Conturi, al cărui mandat expiră în timp ce NATO hotărăște soarta lumii aici. Va trebui să decidem prelungirea mandatului, împotriva voinței domnului Bolcaș, care mi-a spus că nu-i constituțional, și o a doua problemă ar trebui să avem o ședință comună festivă dedicată celei de a 90-a aniversări a Marii Uniri, care se sărbătorește pe 27 martie, 27 martie fiind tot o zi de NATO, când nu ne-am putea bucura de această sărbătoare.

Deci luni, vom avea o ședință de birouri permanente comună și ar trebui ca miercuri să avem ședință comună și atunci salvăm situația. În rest, presa va avea tot așa de mult acces aici, precum avem și noi. Dacă va fi presa abilitată pentru lucrările NATO, fiți siguri că nu se va plimba prin tot Parlamentul cum se plimbă acuma, ca să ne vâneze pe noi. Va avea un spațiu destinat și mai puțină preocupare de a fi pentru lucrările în comisiile noastre permanente. Domnul Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Trebuie adăugat un lucru, domnule președinte, tot miercuri, nu știu, în funcție de cum stabiliți ședința comună de plen, trebuie să facem o ședință de Camera Deputaților pentru respingeri. Până atunci vor fi 60 de respingeri, cel puțin 60 de respingeri, uitați-vă pe ordinea de zi; și trebuie obligatoriu să le trecem înainte de a pleca acasă, nu durează mai mult de o oră jumătate, două.

Domnul Valer Dorneanu:

Haideți să ne rezervăm pentru luni, în ședința Biroului permanent al nostru și chestiunea asta spusă de dumneavoastră și chestiunea pe care ne-o va spune secretarul general cu privire la acele proiecte a căror termene constituționale amenință să depășească.

Domnule secretar general, ce nu intră în ședința de luni din aceste proiecte cu termenele constituționale care se apropie, să vedem cum putem să le planificăm miercuri.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Luni le prelungim termenul constituțional și atunci trecem peste NATO.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Deocamdată, nu se prelungește termenul constituțional așa de ușor, pentru că, Curtea de Conturi, colegii de la Senat, doi ani și jumătate au respins trei proiecte de lege adoptate de Camera Deputaților. După ce au respins trei proiecte de lege adoptate de Camera Deputaților, începând din 14 februarie, membrii Curții de Conturi nu mai sunt abilitați să facă controale și deja în teritoriu au început să fie contestate astfel de controale făcute de Curtea de Conturi. Deci aceste lucruri sunt foarte grave și trebuie să și le asume cei de la Senat.

Eu vă spun, de pe acuma, că n-am să votez așa ceva și că am să fac și public în presă acest lucru, faptul că în doi ani jumate, Senatul a respins Legea Curții de Conturi. Că Legea Curții de Conturi trebuia făcută din 2003 de când s-a schimbat Constituția și acuma pot să-și amâne mandatul cu încă trei luni, cu încă două luni, cu încă o lună. Cei de la Senat care au făcut asta să răspundă chiar vis-a-vis de plata salariilor membrilor respectivi. Iar, Curtea de Conturi, repet, de o lună și jumătate primește salariile. Iar acuma să le spunem că le mai dăm încă un mandat , de a le prelungi mandatul. Repet, PNL, vă spun, că nu va vota așa ceva, iar cum se va vota acest lucru, în conferința de presă am să spun că cei de la Senat au amânat până acuma , când puneau Curtea de Conturi pe locul 18 la ordinea de zi, și acolo se făceau 5 puncte, și că doi ani și jumătate nu au avut timp să discute, să aprobe trei proiecte de lege adoptate de Camera Deputaților este problema dânșilor.

Domnul Valer Dorneanu:

Da, domnule Rușanu, eu vă înțeleg supărarea, nu am nici un motiv profesional să vă combat pe ceea ce spuneți, însă vă aduc aminte de un lucru. Indiferent cine este vinovat în cauza asta, nu știu cum va fi Senatul, ca instituție, tras la răspundere pentru chestiunea asta, dar n-am voie, la supărare, să spun că cineva este vinovat și să răspundă, sau să lăsăm țara aceasta fără ca o instituție fundamentală a statului să funcționeze. Amintiți-vă că am mai pățit o chestiune ca aceasta cu CNSAS.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Nu vă supărați, dumneavoastră sunteți jurist, eu nu sunt jurist, dar Curții de Conturi i se refuză acte de control.

Domnul Valer Dorneanu:

Este cu atât, mai urgent, nevoie să convocăm plenul celor două Camere pentru a rezolva această problemă.

Domnul Dan Radu Rușanu:

De ce să nu convoace Senatul ședință extraordinară și să aprobe Legea Curții de Conturi.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule coleg, în ședința comună de luni, luni avem ședința birourilor permanente. Indiferent cine ar fi vinovat, noi, deocamdată trebuie să ieșim din impasul acesta. Dar el a fost creat de Parlament.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Eu sunt supărat, domnule președinte, că de un an de zile mă cheamă la Senat, să susțin legea și după ce stăteam 3 ore pe acolo , spun "astăzi nu s-a ajuns la dumneavoastră, o vom discuta data viitoare". Data viitoare era tot pe locul 18.

Domnul Valer Dorneanu:

Nu vă epuizați argumentele acuma, lăsați-le pe luni. Deci aceasta este cu ordinea de zi și cu programul.

Domnul secretar general adjunct.

Domnul Mihai Unghianu :

Domnule președinte, mă scuzați, vroiam să precizez un lucru și să vă solicit dumneavoastră să ne aprobați un program de lucru. Miercuri, pe lângă programul acesta, o să avem și o vizită, președintele Poloniei, după câte am înțeles, vine pe 19 în țară, deci până pe 19 nu putem face nimic. Dar aș preciza că este necesară o Hotărâre a Biroului Permanent prin care să interzicem accesul, începând cu 20.

Pe ce considerent? Pentru că toate montajele pe care le vom solicita, săli, au un caracter delicat, punem tot felul de aparate din acestea care bruiază ș.a.m.d. și n-aș vrea ca să fie fotografiate, filmate, așa cum s-a întâmplat deja. Pe acest considerent, v-aș ruga, sunt și membrii Biroului permanent, să ne ajute, având în vedere că avem un volum extraordinar de mare de lucru, eu am dat oamenii, nu mai avem sâmbete și duminici, începând cu data de 1 martie și până după Summit. Repet, volumul de muncă este foarte, foarte mare.

În consecință, noi avem practic numai 9 zile în care putem să asigurăm toate aceste lucrări, pentru că practic în 29 se face repetiție generală, inclusiv oprirea circulației, toate celelalte, cu toate că Summit-ul începe pe 2 aprilie, și facem repetiție generală, deci practic, noi trebuie să fim cel puțin 90-95% funcționali de la acea dată. Și am rugămintea, ar trebui să emitem o decizie sau o hotărâre a Biroului permanent ca numai salariații și deputații să aibă acces începând cu data de 20. Oricum restul personalului, începând cu 24 va avea restricții. Deci începând cu 24 nu vom mai permite accesul decât al personalului implicat.

Domnul Valer Dorneanu:

Începând cu 20....

Domnul Mihai Unghianu :

20 este joi. Si aș vrea să fie anunțați din timp. Dau numai un singur exemplu, începând de mâine, eu, ca să câștig timp, o să demobilez întregul spațiu de aici de la P1, mobilă, covoare, și voi pune o mochetă NATO (au ei un standard, o culoare albastru, culoarea NATO) și voi începe să aduc o serie de aparate; deci chiar de mâine, inclusiv până luni, ne-am propus să terminăm acest lucru. Pe mochetă se poate călca, este o mochetă de unică folosință și are și o folie deasupra, dar vă spun dificultățile cu care ne confruntăm.

Și doi: v-aș ruga, conferințele de presă care se țin după Biroul Permanent, într-o luni și într-o miercuri, să se țină în sala care este stabilită "Spiru Haret", este mobilată, are toate facilitățile. Cam atâta, și mă scuzați că v-am reținut.

Domnul Valer Dorneanu:

Noi dacă o să avem miercuri ședință comună, nu știu dacă nu este cam exagerat ca de luni să interzicem accesul oricui, în afară de salariați. Domnul secretar general.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, Secretariatul General al Camerei a luat unele măsuri referitoare la personalul și salariații care sunt în Camera Deputaților și, prin Direcția de afaceri interne am solicitat să ni se facă o recomandare pentru toți cei care sunt de strictă necesitate de a fi aici, și care vor avea, practic, o intrare privilegiată. Toți ceilalți nu vor putea fi în perioada aceasta în Camera Deputaților.

Cred că același lucru se poate întâmpla și cu, să zic așa, colegii mei încă, deputați, care în această perioadă , cerându-le ca să nu fie împiedicați cei care vin și instalează diferite aparate aicea, vor restricționa transmisiile, de recepționare a transmisiilor în Camera Deputaților pe perioada când începe deja pregătirea prealabilă pentru Summit. Cred că ar fi de dorit.

Cât privește presa, aici probabil va trebui ca să luați o hotărâre, Biroul permanent, pentru că știți, ei sunt acreditați în Camera Deputaților, dar după părerea mea s-ar putea emite o Hotărâre sau o recomandare privitor la, să zic așa, o suspendare a autorizărilor ordinare comune care au fost până în prezent, pentru că așa cum v-a spus și domnul secretar general adjunct, începând (chiar de mâine) va trebui să decongestionăm P1, P și S, absolut complet. Cum vin oamenii, mută statuile astea, covoarele acestea imense, presa peste noi cu cabluri, alții care vin și ne întreabă cu proiectul meu de lege ce ați făcut, o să fie...

Domnul Valer Dorneanu:

Haideți să concepem, domnul Unghianu și domnule secretar general, să concepem o hotărâre în doi timpi, înțeleg că ar fi utilă, să înceapă chiar de luni. Să spunem că de "luni, în Palatul Parlamentului vor intra doar aparatul tehnic stabilit de conducerea Secretariatului General și deputații, iar de miercuri, sau de pe 20, nu mai intră decât personalul acreditat în condiții speciale".

Până luni, și membrii Biroului permanent, deci și noi, vom fi supuși acelorași rigori. Să vedem dacă nu vom putea gândi o soluție, avem o lucrare, sau nu știu ce se întâmplă, dacă se poate, în mod special, ca cineva din Biroul permanent să poată intra în perioada Summit-ului.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, Biroul permanent, știu eu, va delega persoana care va fi pe perioada respectivă aicea, exact ca și pe perioada de vacanță parlamentară, cu staff-ul pe care și-l dorește, dacă îl dorește, dăm în scris, un fel de autorizare pe perioada respectivă.

Domnul Gheorghe Gabor:

Ar fi o singură problemă: PNL-ul are programată Delegația permanentă pentru joi, 20 martie, la noi la grup. Deci s-ar putea intra?

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Purceld, aveți și dumneavoastră aceeași problemă?

Domnul Octavian-Mircea Purceld:

Cum vedeți dumneavoastră accesul la grupurile parlamentare, dacă un grup parlamentar are nevoie de ceva pentru această perioadă, merge în teritoriu, ține conferințe, (începe campania nu?), este cazul tuturor, dacă avem posibilitatea să avem acces în spațiul grupului.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte, cel puțin pentru mine lucrurile au început să devină clare: începând cu joia viitoare, dimineața, nu intră în Parlament nimeni, decât deputații și angajații Parlamentului - și cu asta am terminat - nimeni altul. Deci, dumneavoastră vă puteți ține ședința la grup, dacă numai deputații au acces. Și începând de luni nu mai intră în Parlament nimeni, decât acele câteva persoane care au autorizație. Și dacă cineva are de luat ceva pe această perioadă de trei săptămâni, să și le ia și să spunem clar că începând cu data de luni este această acțiune. Nu cred că nu se poate înțelege. Peste tot în lume este de maximă siguranță, deci nu are ce căuta aici toată lumea.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule secretar general, vă dau cuvântul, dar să răspundeți la următoarele.

Având în vedere că avem program totuși până miercuri, miercuri - ședință comună, ar fi cam dificil să luăm niște măsuri restrictive chiar de lunea aceasta. Deci, toate măsurile să înceapă de pe 20. De acord?

Anunțăm că s-a luat această hotărâre ca, după 20 nu mai intră în Parlament decât salariații. Și cu parlamentarii ce facem? Parlamentarii intră tot timpul? Și în timpul lucrărilor?

Domnul Ioan Munteanu:

Până luni.

Domnul Valer Dorneanu:

Și atunci faceți și mențiunea aceasta: numai salariații și parlamentarii pot intra până luni, 24 martie și, de luni, 24 martie, nu mai intră nimeni.

În privința presei, va intra acea presă acreditată de organizatorii manifestării.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, noi am fost anunțați, în speță domnul secretar general adjunct, antemergătorii pentru securizarea acestei clădiri ne vin din 19. Au pretenția ca - și noi vom anunța - din 20 nu mai intră nimeni, absolut.

Domnul Valer Dorneanu:

Nici noi.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Din 24.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Munteanu trebuie să anunțe presa.

Deci, din 20 nu mai intră nimeni, decât salariații și parlamentarii, iar din 24 nu mai intră nici parlamentarii. Iar pentru presă, regimul special de acreditare prevăzut de organizatori. Presa, tot începând din 20. Deci, presa nu vine până pe 24, ci până pe 20.

Însă v-aș ruga, pentru membrii Biroului permanent sau, nu știu, pentru grupurile parlamentare, dacă în orice perioadă cineva poate să aibă acces să-și ia niște materiale. Să ne răspundeți, luni, la întrebarea aceasta.

Domnul Mihai Unghianu :

Domnule președinte, accesul oricărei persoane, membru al Biroului permanent sau nu, în afara șefilor de stat și miniștrilor de externe și ai apărării, nu vor avea acces decât într-o singură zonă, în zona de la S2, unde este restaurantul și cu acces teritorial, deci pe căi de rulare pe la Podul Hașdeu, restul vor fi blocate. De asemenea, nu vor avea acces cu mașinile, pentru că, la fel, mașinile fără acreditare, cu ecuson special, și numărul lor este redus, pentru că nu sunt locuri de parcare. Toată această curte va fi plină cu care de reportaj, inclusiv în Parcul Izvor.

Noi putem, fără nici un fel de problemă, să comunicăm ca membrii Biroului permanent, liderii de grup sau, dacă dumneavoastră considerați, șefii de comisii, să fie trecuți pe un tabel, pentru a primi o acreditare. Dar vor veni cu pasul.

Domnul Valer Dorneanu:

Nu se poate pe loc?

Vă ascult, domnule Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Sunt câteva elemente în plus. Ieri, ne-a spus președintele comisiei noastre că el a fost rugat să plece din birou. Deci, degeaba intră, pentru că nu are unde să intre președintele Comisiei pentru cultură, pentru că trebuie să elibereze biroul.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, regula este că după 24 nu mai intră nici un parlamentar. Pentru situații de urgență, pe ușa destinată, prin secretarul general, vă adresați, dacă aveți o problemă urgentă, fără mașină.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, nu sunt locuri de parcare. Sunt 114 posturi de televiziune, cu carul, cu mașinile.

Domnul Valer Dorneanu:

Rugămintea este să se ia legătura telefonică înainte de a porni în aventura aceasta, vorbiți cu secretarul general și vă rezolvați problema.

Stimați colegi, eu știu că dorul de muncă vine câteodată în mod nefiresc.

Domnul Marian Sorin Paveliu:

Domnule președinte, eu vin aici extrem de rar, pentru că nu sunt lider de grup, dar nu înțeleg de ce nu o spunem public: pentru că de pe 19 începe pregătirea pentru NATO, de joi nu mai avem activitate, ce tot o dăm cotită? Ce o să se întâmple?

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule Paveliu, nu cunoașteți filozofia fiecăruia dintre noi și de aceea eu am mai pus o rezervă de patru zile, până pe 24, pentru că, repet, dorul de muncă la unii dintre noi vine nefiresc și de regulă noaptea sau când nu se lucrează.

Haideți să trecem la ordinea de zi.

Domnul Octavian-Mircea Purceld:

Numai o clipă. Dați-mi voie să rămân la ideea aceasta. Ziua de joi fiind trecută la comisie, nu vom lucra în comisie. Presa va scrie: "Parlamentarii chiulesc în contul NATO". Haideți ca joi să nu mai avem probleme cu asta. Joi, 20, să nu avem activitate în comisii, aceasta este propunerea.

Domnul Valer Dorneanu:

Oricum, de joi operează interdicția și nu am spus de joi dimineață sau de joi seara. Lăsați-o așa.

Doriți să nu trecem joi activități în comisiile parlamentare?

Domnul Mihai Unghianu :

Domnule președinte, pentru o situație de compromis. Începând cu 20, ziariștii nu mai au ce căuta în Parlament. Pe ziua de 20, joi, este însă delegația permanentă a Partidului Național Liberal. Pe cale de consecință, să-i anunțăm pe ziariștii care doresc sau care sunt acreditați de către Partidul Național Liberal și să le punem la dispoziție Sala Rosetti, la S1, au acces numai până acolo, să se țină conferința de presă cu rezultatele și hotărârile care se iau în delegația permanentă. Nu urcă nimeni, pentru că blocăm cu Direcția de ordine și pază și este interzis.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, haideți să lăsăm programul așa cum este, fie și din respect față de Grupul parlamentar PNL, care trebuie să aibă activitate în București, joi.

Deci, teritoriu sau comisii?

Domnule Rușanu, reprezentați partidul de guvernământ. Comisii sau teritoriu? Joi, teritoriu. Bine.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 10:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro