Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 5 mai 2008 ora 13:00

14. Scrisoare din partea Federației Naționale a Pescarilor Sportivi din România
adresă de răspuns Federației Naționale a Pescarilor Sportivi din România consultă

Scrisoare din partea Federației Naționale a Pescarilor Sportivi din România Domnul Bogdan Olteanu:

Solicită să anulăm art.1, alin.2, litera e, art.58, alin.3, lit.d, întrucât încalcă reglementările privind resursele acvatice.

Eu vă propun să trimitem Comisiei de agricultură?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Părerea mea este să le răspundă Comisia pentru agricultură.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, eu v-aș propune să vorbim foarte serios dacă acceptăm însă să intrăm în jocul acestei proceduri. Că noi, Camera Deputaților, nu suntem supuși controlului Contenciosului administrativ. Nu putem să-i obligăm să emită redactări juridice, avem deja o surpriză prin care instanțele aprobă PUZ-uri. Dar în curând instanțele o să aprobe și legi.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Putem răspunde în acest sens că actele Camerei Deputaților nu sunt supuse procedurii contenciosului, este o problemă interesantă, am trimis-o comisiei de specialitate.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Gabor, domnul Marton.

Domnul Gheorghe Gabor:

Domnule președinte, spunem că articolul respectiv încalcă reglementările privind resursele acvatice. Trebuie verificat și să vedem ce implicații vor fi și atunci va fi o inițiativă legislativă de modificare a legii. Dar dacă nu există o inițiativă legislativă de modificare a legii, nu avem ce ..

Domnul Bogdan Olteanu:

Pe mine mă uluiește ideea că o lege poate fi încălcată de niște reglementări legale. O lege stabilește reglementările legale.

Domnul deputat Arpad.

Domnul Arpad-Francisc Marton:

Domnule președinte, stimați colegi,

Este clar, orice lege nouă, în majoritatea cazurilor dacă dă un simplu vid legislativ modifică anumite prevederi, și este în contradicție cu acele prevederi. Si dacă nu este explicit formulată legea respectivă că se aprobă , implicit se abrogă toate prevederile cu care intră în contradicție, pe de o parte. Pe de altă parte este foarte periculos să trimitem la orice comisie, în dezbatere, modificarea unui articol sau aliniat, sau a unei legi pe baza unei scrisori.

Constituția României spune clar: inițiativa legislativă a cetățenilor se poate exercita cu 1000.000 de voturi. Face o inițiativă legislativă sau face o scrisoare sau dacă cineva și-o însușește o depune. Dar nici Biroul permanent nu sesizează o comisie ca să se ocupe cu o problemă ridicată de cineva. În acel moment am trecut dincolo de prevederile constituționale. Oricine ne poate adresa o scrisoare și noi începem să facem legi pe baza unor scrisori.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Eu v-aș propune să dăm un răspuns de natură juridică prin care este inadmisibilă utilizarea procedurii contencioase împotriva Parlamentului, împotriva Camerei Deputaților și pe tema unei inițiative legislative. În general, să știți că eu primesc sute de asemenea scrisori, pe care nu le pun în Biroul permanent, asta era mai aparte. Si le trimit comisiilor, spre studiu, dacă colegii din Comisiei sunt interesați, bine, dacă nu. Până la urmă dreptul la “petiție" nu poate fi îngrădit, dar în același timp chestiunea utilizării prealabile din contencios este inadmisibilă.

Si o să rog Secretariatul General. Dacă sunteți de acord să facă un răspuns la această chestiune? Da. Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 10:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro