Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 28 octombrie 2019 ora 12:05

2. Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului

Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

A doua chestiune este legată de calendarul propus de către domnul prim-ministru desemnat în legătură cu audierile pentru candidații la Guvern și pregătirea ordinii de zi a viitoarei ședințe.

Dacă pe această temă sunt intervenții...

Domnul Orban a propus, practic, din ce am înțeles eu: marți, audieri ale candidaților și miercuri, vot în plenurile reunite pentru încrederea Guvernului.

Dacă sunt observații pe această temă?

Dacă nu, o să supun la vot propunerea domnului Orban.

Vă rog să votați.

Cine este pentru? 11 voturi pentru.

Voturi contra? 13 voturi contra.

Propunerea nu a fost adoptată.

Domnul Florin Iordache:

Și o abținere.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Și o abținere. 13 contra plus o abținere.

Vă mulțumesc și-mi cer scuze că nu am observat la timp.

În aceste condiții, v-aș ruga să faceți alte propuneri în legătură cu desfășurarea...

Domnule Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu îmi mențin părerea că trebuie făcute niște audieri...

Vă rog, liderul de grup.

(Discuții în sală.)

Niște audieri, nu neapărat de formă, să intrăm și pe fond. Și am fi avut două propuneri pe care să le discutăm: marți, miercuri și joi să fie audierile în comisii și luni, votul.

Sau să facem numai două zile de audieri, caz în care vrem să ținem cont și de situația de miercuri - ceea ce s-a întâmplat miercuri - și să facem marți și joi audierile.

Noi la acest program suntem cât se poate de flexibili.

Dacă mai era altă propunere, aștept..., dar să depășim întâi momentul cu audierile.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Mersi foarte mult.

Domnul Ponta.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cred că acum două sau trei săptămâni, tot aici, în această sală, au fost niște discuții legate de calendarul pentru moțiunea de cenzură.

Dați-mi voie să-mi mențin punctul de vedere pe care l-am avut și atunci și noi, cei de la PRO Europa, suntem în partea de echilibru.

Înțeleg că PSD propune marți, miercuri, joi audieri și luni votul în plen. PNL sau, mă rog, premierul desemnat propune mâine audieri și miercuri vot în plen.

Eu voiam, ca de fiecare dată, să găsim o soluție la mijloc și să facem audieri marți și miercuri, pentru că, într-adevăr, sunt importante discuțiile în comisii - e vorba, în majoritate, de miniștri noi - și joi să dăm votul. Joi a fost și ziua moțiunii de cenzură, cred că joi putem să dăm și votul pentru noul Guvern.

Deci, vă rog, când supuneți la vot, să luați în considerare și propunerea mea.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc și eu.

Doamna Raluca Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Domnilor președinți ai celor două Camere,

Așa cum a afirmat și premierul desemnat, votul de învestire pentru acest guvern e important să fie dat într-un termen rapid. Și, de aceea, Domnia Sa a propus ca și calendar cu vot final pentru data de 30.

Între timp, au apărut două informații sau mai degrabă un eveniment și o informație. Evenimentul este cel legat de sărbătoarea pe care o parcurg sau o petrec foarte mulți români, și anume sărbătoarea legată de Ziua morților - se sărbătorește mai ales în centrul și vestul țării - și este o sărbătoare religioasă foarte importantă. Și foarte mulți colegi parlamentari au afirmat că nu pot să participe la o ședință în plenul reunit din respect față de această sărbătoare religioasă foarte importantă. Și cred că ar fi un semn de lipsă de respect dacă noi nu am lua în considerare această sărbătoare care în fiecare an a fost, din perspectiva Parlamentului, abordată la fel. Adică să li se permită celor..., în special celor catolici, să poată să meargă la această sărbătoare religioasă.

De asemenea, atunci când premierul desemnat a făcut această propunere, nu exista această, cum să zic, emoție, nemulțumire, traumă legată de ultimele imagini care au apărut în legătură cu Colectivul. În data de 30 se împlinesc 4 ani de la o tragedie pentru România și, din nefericire, nu s-au găsit până acum responsabilii, nimeni nu a plătit și, mai mult decât atât, a apărut în spațiul public un film traumatizant pentru orice om de bună-credință. Și credem că această zi - și din această nouă perspectivă a faptului că pare că nu s-a făcut foarte mult pentru viață în operațiunea de salvare - cred că merită un respect mult mai mare din partea tuturor. Și aici n-aș vrea să fac o diferență între oameni politici și oameni de rând. Ne raportăm la fel la o tragedie.

Și, de aceea, dacă ne permiteți, am putea accepta varianta pe care a propus-o domnul președinte Ciolacu, să găsim zilele de audieri cele mai potrivite, astfel încât votul să poată să fie în data de 4 și să putem să arătăm respectul și față de martorii și aparținătorii unei tragedii, dar și față de colegii care apreciază și valorizează această sărbătoare religioasă.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu vreau să intru pe fond. Ați propus miercuri, dar, de fapt, miercuri nu facem. Haideți să depășim momentul.

Totuși, comisiile se pot ține și fără cvorum, conform deciziei CCR-ului. Atunci, vreți să facem marți și joi audierile și să nu fie miercuri, ci luni, votul.

Domnul Florin Iordache:

Da, e OK.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, vă rog.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Doamna Gorghiu, vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mulțumesc.

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Dacă ne uităm pe audierile anterioare, o să constatăm că o zi a fost mai mult decât suficientă în comisiile de specialitate.

Eu vă propun, dacă tot reușim să agreăm și ne îndreptăm spre o soluție prin cvasiconsens, să folosim ziua de mâine, marți, dimineață până seara, pentru audierile în comisii, ca săptămâna viitoare, luni, să putem să dăm vot în plenul Parlamentului.

Chiar dacă nu e nevoie, într-adevăr, de cvorum în comisii, cred că civilizat este să încercăm să capacităm pe toată lumea în ziua aceea ca să încercăm să scoatem ce-i mai bun și din ministru și din întrebările colegilor noștri.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Se pare că se ajunge la o soluție unanim acceptată sau cvasi-unanim, vom vedea prin vot.

Rugămintea este să nu punem nicio audiere miercuri. Eu cred că două zile sunt arhisuficiente pentru a face aceste audieri. Trei zile mi se pare prea mult, nu văd rostul de a proceda în felul ăsta.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Din discuțiile care au avut loc se conturează, practic, o soluție de compromis în care audierile să fie organizate în zilele de marți și joi, iar votul pentru învestitură să fie luni, pe 4.

Dacă sunt observații?

Vă rog, doamna...

Doamna Raluca Turcan:

O parte din argumentația mea, dacă îmi permiteți...

A, scuze, n-am văzut că v-a dat cuvântul. Îmi cer scuze!

Doamna Silvia-Monica Dinică:

Aș vrea și eu să vă fac o remarcă, dacă se poate.

Totuși, de data aceasta să nu mai avem suprapuneri de audieri în comisii, pentru că suntem, cel puțin în Senat, suntem membri în două comisii și am vrea să putem să participăm la audieri.

Mulțumesc.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

O parte din argumentația mea rămâne în picioare chiar și în această soluție care pare să obțină consens, și anume că sunt colegi parlamentari care în ziua de joi nu vor putea participa, fie că vorbim de ședință, fie că vorbim de plen comun, în semn de respect față de o sărbătoare religioasă.

Și atunci am putea găsi o variantă de mijloc să fie marți audieri, eventual miercuri, de la jumătatea zilei, de la ora 14.00, să completăm cu orele de audiere. Și luni să fie votul. Deci, o zi jumătate să fie audierea, așa cum a fost la toate celelalte cabinete, pentru că avem o comparație.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Propuneți marți și miercuri dumneavoastră.

Doamna Raluca Turcan:

Marți și miercuri, în a doua parte a zilei.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Și luni, votul.

Doamna Raluca Turcan:

Și luni, votul.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Vă rog frumos, liderul politic al UDMR-ului să ne spună părerea.

Vă rog.

Domnul Korodi Attila:

Mulțumesc, domnule președinte.

Numai o precizare. Am avut o discuție în Grupul UDMR. Informal, pe noi, din punct de vedere al Zilei morților, ne privește numai ziua de vineri, de 1. Știu că sunt și alți catolici și protestanți și în ale grupuri parlamentare, deci avem flexibilitatea și pentru joi, dar pentru vineri nu. Ca să fie pe stenogramă, pentru că în presă deja am văzut comentarii și alte lucruri.

Joi, în principiu, pentru noi este OK.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am avut aici și propunerea că să nu fim la aceleași ore. Dacă facem într-o singură zi, nu putem decât suprapuse.

Problema e că marți și joi este cel mai bine.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Eu cred că formula de compromis cu marți și joi și pentru a păstra ... să avem posibilitatea să nu se încalece comisiile peste ele, marți și joi, audieri; luni, pe 4, votul de...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

La ce oră?

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Ai lista, să dai drumul la listă pe ideea de marți și joi?

Domnule Pambuccian, vă rog.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Haideți să încercăm să împăcăm toate punctele de vedere.

Nu cred că se întâmplă o mare nenorocire dacă miercuri avem audieri. Și atunci putem să le punem marți și miercuri. O să fie o săptămână fără vot final la Cameră, nu cred că moare nimeni din asta, dar cred că în felul ăsta respectăm toate solicitările pe care le-au făcut diverși colegi care sunt de alte confesiuni decât cea ortodoxă. Și cred că e bine să ținem cont de lucrurile acestea.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Bine.

Mulțumesc.

Eu v-aș propune următoarea chestiune: poate liderii de grupuri să vă adunați într-un colț al sălii, că sunt, practic, două propuneri: marți și miercuri sau marți și joi.

Vă rog să vă întâlniți și, în înțelepciunea dumneavoastră, să ne dați până la urmă soluția care să fie acceptată de toți.

Vă mulțumesc frumos.

(Consultări între liderii grupurilor parlamentare.)

*

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Stimați colegi,

Am înțeles că liderii noștri politici, în înțelepciunea lor, au decis ca audierile să fie marți și miercuri, iar votul de învestitură, luni.

În acest scop, o să-l rog pe domnul Ciolacu să vă citească foarte rapid programarea activităților în comisii. Marți și joi.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și miercuri.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Pardon! Marți și miercuri.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Păi, sunt 16 ministere. Facem opt cu opt, nu? Da.

Începem de la ora 9.00 de mâine.

Începem cu Ioan Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, la ora 9.00, la Camera Deputaților, corp B2, nivelul P, sala "President".

Pe urmă - mergem din oră în oră - la ora 10.00, cu Victor Sebastian Costache, ministrul sănătății, de la ora 10.00, tot Camera Deputaților, tot corp B2, etaj 2, sala 5.

La ora 11.00 mergem cu domnul Vasile Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice. Cu domnul Bogdan Gheorghiu, Ministerul Culturii, de la ora 12.00. Cu domnul Ionel Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale, ora 13.00. Și, fiindcă este tot la aceeași comisie, mergem cu domnul Marcel Ion Vela, ministrul afacerilor interne, la ora 14.00. Una după alta, la aceeași comisie.

Nechita-Adrian Oros, la ora 15.00. Și mergem cu mediu și ape, la 15.00 sau la 16.00?

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Le dai și lor un pic de...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Păi, nu că sunt alte... una este Comisia pentru agricultură, silvicultură și una este Comisia pentru mediu și echilibru. Le lăsăm la ora 15.00 pe amândouă, ca să nu ne lungim, să nu intrăm în noapte? Da? Rămân amândouă la ora 15.00.

Iar pe data de 30 începem la ora 9.00 cu Marian Ionuț Stroe, tineret și sport. La ora 10.00, Cristina Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, la ora 10.00. Virgil-Daniel Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, la ora 11.00. Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării administrației, ora 12.00. Bogdan Lucian Aurescu, ora 13.00. Victoria Violeta Alexandru, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ora 14.00. Marian Cătălin Predoiu, ora 15.00. Și cu Lucian Bode, tot la ora 15.00. Fiindcă una e la juridică, una e la transporturi.

OK?

Vă rog.

Domnul Seres Dénes:

Am purtat o discuție cu domnul președinte al Comisiei de administrație. Având în vedere că avem un singur ministru, cel al dezvoltării, să-l punem mâine de la ora 10.00, 11.00. Nu e nicio suprapunere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu, că decalăm tot programul. Eu am pus din oră în oră.

Domnul Seres Dénes:

Da. Dar noi nu avem suprapunere. Avem un singur ministru.

Din sală: Ai cu cine lucra, dai peste cap tot, că administrația are și apărarea.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

S-a propus... era clar să nu fie la aceleași ore. Ultimele să nu ieșim din program totuși, începem de la 9.00.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Deci, supun la vot propunerile domnului Ciolacu în legătură cu repartizarea candidaților propuși de către prim-ministrul desemnat în audierile din Camera Deputaților și Senat.

Vă rog să vă pronunțați prin vot.

Cine este pentru?

Împotrivă? Că e mai simplu.

Niciun vot împotrivă.

Repartizarea propusă de domnul Ciolacu a fost aprobată.

Vă mulțumesc foarte mult.

Trecem la ordinea de ...

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 28 mai 2020, 2:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro