Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 9 martie 2020 ora 14:03

2. Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus (Covid-19) în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului
aprobat consultă

Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus (Covid-19) în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Trecem la punctul 2 - Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus.

Avem un memorandum din partea doamnei Secretar general cu privire la măsurile care trebuie să fie, să le stabilim pentru prevenirea îmbolnăvirii cuCovid-19, pe care vă propun să-l aprobăm.

Domnul doctor Bănicioiu, doriți să interveniți la acest punct?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Da, eu aș interveni un pic.

V-am spus și înainte, chiar când veneam spre Parlament, am văzut niște reclame cu nu știu ce târguri de nunți care se vor ține în Parlament în week-end, și v-aș propune ca astfel de evenimente să nu mai fie acceptate de Parlament pe perioada în care, evident, este această discuție cu epidemia. Deci, ar trebui suspendate chiar și cele din week-end-ul ăsta. Aceasta ar fi prioritară.

În rest, așa, dacă vreți ca o informare sau ca o părere a unui om care totuși a urmărit și ce se întâmplă în Italia, am văzut și mai mult ce se întâmplă în America acum legat de răspândirea virusului, cred că România va avea un număr mult mai mare de posibili suspecți și un număr mult mai mare de confirmați, din păcate. Trebuie să ne așteptăm în următoarele săptămâni la lucrul acesta.

Cred că și activitatea Parlamentului ar trebui restricționată sau orientată doar către această temă.

Din punctul meu de vedere, știți foarte bine părerea mea, nu cred că temele politice vor mai fi de actualitate pe perioada următoare, ci cred că mai mult preocupările legate de Coronavirus. Și atunci, cred că, în timpul în care vom muta din activitatea politică către o activitate de suport pentru Comitetul de situații speciale - și cred că asta ar trebui să fie principala noastră preocupare de acum - cred că, așa cum am făcut un grup pentru combaterea cancerului în Parlamentul României, Cameră plus Senat, tot ce avem noi mai bun, nu știu... membri de la Comisiile de sănătate, specialiști, toți cei care avem contact, ar trebui, tot așa, de mâine să intrăm în același dispozitiv.

Deci, mai puține ședințe pe partea de politică, și mai mult grup de suport în sensul ăsta. Și asta v-o spun ca om care am fost implicat în gestiuni de crize, tocmai pentru a preîntâmpina o eventuală dispută politică. Pentru că, dacă ducem treaba asta într-o dispută politică, pierdem cu toții. Deci, generăm doar isterie, iar isteria va duce la haos, și oamenii care ar trebui să ia măsuri nu vor putea lua măsuri. Și atunci noi să fim mult mai deștepți decât au fost alții altădată, să nu punem paie pe foc și să încercăm să sprijinim, să adunăm, să-i ajutăm.

Deci, de aceea cred că un grup de suport pe care Parlamentul României trebuie să-l facă e de bun augur.

Și, domnule președinte, restricționarea activității politice cât mai mult.

Avem câteva mii de angajați, nu uitați, în Parlamentul României.

Astăzi, aveți prima suspiciune la Senat. Nu știu, am citit în presă, nu știu dacă s-a... nu este confirmată. Doamne, ajută să nu fie confirmată! Dar uitați-vă ce se întâmplă în Italia, să nu credeți că... da? Deci, genul acesta de adunări, pe care deja DSU le-a anunțat că recomandă a fi interzise, credeți-mă că ar trebui să le luăm și noi în calcul!

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Corlățean.

Domnul Titus Corlățean:

Foarte pe scurt, ca și informare, noi am avut o discuție la Biroul permanent al Senatului, colegii știu; și, în plus de asta, am fost informați de Secretarul general și de Secretarul general-adjunct, care coordonează grupul nostru de lucru care ia măsuri la nivelul Senatului, faptul că DSP-ul a verificat dimineață la instituția cealaltă, unde lucra soțul angajatei, a ajuns la concluzia că nu lucrau în același departament, n-au fost în contact, încât DSP-ul a decis nici măcar să nu-i facă testul soțului. A fortiori, înseamnă că nu există o problemă și măsura de precauție care a fost luată a fost binevenită, funcționarii au fost trimiși acasă, s-a procedat la dezinfecție, dar nu s-a verificat ca fiind o problemă. Deci, nu avem în clipa de față la Senat, din ce am fost informați, vreo problemă.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mai am o completare, domnule președinte, atât.

Pentru că deocamdată avem un Guvern interimar - cum s-a ajuns la asta, în fine, să sperăm că joi va trece, sau liberalii vor reuși să găsească formula de a trece Guvernul - în situația în care există vreo urgență până în data votării Guvernului, noi trebuie să ne manifestăm disponibilitatea și orice formă de a ne întâlni și noaptea, și la trei dimineața, când se dorește, în cazul în care Guvernul vrea să inițieze anumite legi să treacă.

De exemplu, una din legile pe care - și aici le spun colegilor de la PNL, dacă e cineva interesat - am văzut că de aseară se trece la restricționarea călătoriilor de pasageri, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este o chestiune rea. Din contră, trebuia mai devreme și trebuia și chiar mai mult.

Problema e în felul următor: cred că este nevoie și de legislație în sensul acesta.

Nu știu dacă un guvern interimar poate să dea o ordonanță. Ar fi trebuit azi să dea ordonanță.

Și, dacă nu există această posibilitate legală, să ne punem noi la dispoziție și să trecem un proiect de lege, nu știu... în două zile, dacă e posibil. Dar situația aceasta trebuie reglementată.

Deci, nu poți să restricționezi drepturi, dacă nu ai și cadrul legal.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun votului dumneavoastră memorandumul celor două Secretare generale.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 18 august 2022, 3:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro