Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 2 noiembrie 2009 ora 14:10

13. Solicitare din partea domnului Eduard Manole, candidat independent la Președinția României
se transmite scrisoare domnului Eduard Manole consultă

Solicitare din partea domnului Eduard Manole, candidat independent la Președinția României Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicitare din partea domnului Eduard Manole.

Sunteți de acord să consulte stenograma?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna președintă, în legătură cu solicitarea domnului Toader, având în vedere că există o întreagă campanie împotriva cheltuielilor pe care le face Parlamentul, și dumneavoastră sunteți unul dintre cei care militați pentru reducerea cheltuielilor, vă rog să vă mai uitați odată pe hârtia pe care mi-ați trimis-o. Eu într-adevăr am spus de la început că nu sunt de acord cu cazarea deputaților la Marriott, și am dat acele rezoluții pe care dumneavoastră le menționați aici, și chiar nu cred că este oportun acum să mergem la Marriott.

Să știți că prețul este același în momentul de față, dar urmând a fi renegociat, și se renegociază în sus, domnule Toader.

Nu știți ce ați semnat, că dumneavoastră ați semnat?

Și, așa cum am zis și pe rezoluție, există alte două unități - Monte-Nelly și Hotel Royal - care au prețuri mai mici, deci se poate face economie. Și, dacă avem ocazia să facem economie, de ce nu? mai ales că dumneavoastră solicitați la un moment dat luna trecută parlamentarilor PD-L să renunțe și la indemnizație pe luna noiembrie, fapt care vă reamintesc că nu s-a întâmplat, iar dumneavoastră ne promiteați chiar în Biroul permanent că dumneavoastră o veți face. Și pe luna octombrie spuneați.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vă voi explica. Am primit o hârtie de la secretarul general - că sunt disponibile câteva locuri la Hotel Marriott - șapte la grupul nostru, trei la acela, cinci la acela, șase la celălalt, și în virtutea acesteia am anunțat.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci nu mai sunteți de acord.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Unde scrie aici că nu sunt de acord?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Păi aici spune că sunteți de acord. Eu vă spuneam să o mai citiți ca să nu fiți de acord.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci eu vă spun că am primit un document de la secretarul general prin care ne spune că sunt locuri disponibile.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu v-am dat o rezoluție și vă spuneam că se pot face niște economii. Asta era ideea - dacă putem să facem niște economii, de ce nu mergem în sensul acela?

Și, acum, că tot am ajuns la acest subiect, chiar propun, și rog secretarul general să vină cu o viziune în fața Biroului permanent - poate, pe viitor, organizăm licitații sau facem licitații pentru a găsi cele mai bune prețuri - licitații publice, bineînțeles, pentru a găsi cele mai bune prețuri de pe piață, ca să nu mai fie acuzat nici unul că nu știu ce interes are acolo, că noi cheltuim prea mulți bani. Ne înjură domnul președinte pe toți, deși noi nu vrem, și văd că tot Grupul parlamentar PD-L vine cu tot felul de idei din acestea năstrușnice.

Deci rugămintea este pentru Secretariatul general - de a ne propune o viziune Biroului permanent și de a găsi cadrul legal de a face licitații și de a găsi cele mai mici prețuri de pe piață.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule Bănicioiu, dați-mi voie, în calitate de chestor care nu am atribuții pe această zonă. Eu cred că, sigur, noi trebuie să ne luptăm toți pentru reducerea cheltuielilor, dar în astfel de cazuri trebuie să ne întrebăm și colegii, pentru că noi, până la urmă, suntem reprezentanții colegilor noștri deputați.

Eu nu pot să plec de la premisa că acum nu negociez cu acest hotel - cu Marriott - același preț ca și cu București, Marriott-ul fiind mai aproape, fiind mai comod, pentru că într-un interval de timp de două luni se va renegocia în plus; poate se renegociază în minus. Deci n-am cum să-mi dau seama de acest lucru.

Eu zic să ne consultăm totuși și grupurile parlamentare și colegii noștri, care poate nu vor să se mute la Monte-Nelly și după aceea se mută în gazdă și cheltuim poate mai mult; nu știu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Dar să știți că până lămurim această dilemă avem alte două opțiuni mai ieftine decât București. După părerea mea, condițiile sunt foarte bune.

Și avem și o a treia opțiune - în cazul în care nu le convine nici una din ele - să ia bani pentru a-și plăti cazare din suma aceea, 28 de milioane, care mie mi se pare suficientă.

Și vă spun că, dacă v-ați îndrepta parlamentarii spre această variantă, s-ar face o economie și mai mare și, atunci, bineînțeles că ar fi mulțumită toată lumea.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule chestor Bănicioiu, înainte era un singur hotel mare și lat și acolo mergeau toți.

Dacă vreți să nu mai avem probleme - că de ce să stau eu la Marriott și să stea Gheorghe la hotelul care are WC-ul pe stradă, trebuia să găsiți un singur hotel unde să se ducă toți, și nu mai aveam probleme.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule Toader, dumneavoastră spuneți că sunt cheltuielile prea mari. Păi, atunci, haideți să le reducem, și aveți ocazia.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sunt de acord, dar găsiți un hotel.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Păi hotelurile sunt găsite. Nu vedeți că sunt?

Menționez și pe această cale, poate aude și doamna președintă, că n-am nici un interes direct. Eu propun licitație publică. Să fie licitație publică.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun.

.............................
Domnul Dumitru Pardău:

Dacă îmi permiteți, doamna președinte, văd că domnul Bănicioiu vrea să plece din ședință.

Am o problemă legată de subiectul anterior.

Să nu uităm că cele 20 de locuri de cazare la Marriott au fost stabilite prin hotărârea Biroului permanent al Camerei Deputaților. În acel moment, domnul chestor cu acele atribuțiuni care acum am descoperit că sunt la domnul Bănicioiu, fie o fi fost la vreo comisie de anchetă sau pe la vreo televiziune, dar n-a scos o vorbă despre această haiducie de economie pe care vrea să o facă în Camera Deputaților.

Aș vrea să știu: la acea ședință ori a lipsit, ori a uitat să justifice? pentru că este într-o postură delicată.

Avem o aprobare a Biroului. Secretariatul general a spus că sunt tarifele identice, iar astăzi se spune că nu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am fost la ședință și pot să vă aduc aminte.

Problema a fost așa: domnul secretar general ne-a dat acest document și am spus că luăm act și trimitem fiecărui parlamentar spre informare. Este vorba de fiecare grup.

Eu știu foarte bine.

Eu vă spun, domnule Pardău, că asta am discutat. De ce: pentru că astăzi noi discutăm despre o solicitare din partea acestei rețele hoteliere pentru anul viitor, pentru că în acest moment nu avem cum să facem așa ceva, că avem contracte pentru anul acesta.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule secretar Pardău, memorandumul într-adevăr a venit la mine. Eu nu l-am semnat. I-am trimis domnului Barbu un răspuns prin care îl rugam să identifice posibilitatea de a face niște economii. La Biroul permanent s-a întâmplat exact cum v-a spus domnul Zgonea. Eu n-am putut să fiu prezent în data respectivă, însă vă readuc aminte că ocazia de astăzi nu a fost singura dată când am cerut licitație, deci puteți să mai consultați și alte stenograme.

În al doilea rând, rezoluțiile pe acele cereri sunt cele pe care le precizează și domnul Toader. Deci poziția mea o știți foarte bine.

Suntem lămuriți acum, da?

Domnul Dumitru Pardău:

Sunt de acord și eu pentru economie, nu se pune problema, dar vroiam să vedem când ați susținut adevărul și când nu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Am susținut numai adevărul.

Domnul Valer Dorneanu:

Doamna președintă, din toată disputa aceasta, rămânem noi absolut nelămuriți. Deci noi prezentăm acum un material? Ce material prezentăm noi? Pentru că vă amintesc ce spunea domnul Zgonea: contractele în vigoare nu pot fi reziliate. Deci noi putem discuta despre o nouă viziune asupra repartizării începând cu sesiunea următoare. Deci nu acum.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu vă propun ca săptămâna viitoare, când sper să se întoarcă și domnul secretar general, domnul Bănicioiu cu domnul secretar general să se întâlnească, și cu ceilalți chestori, sigur, care doresc și sunt interesați de acest subiect, și să ne propună o strategie exact cum zicea și domnul Bănicioiu - să vedem când se desfășoară licitațiile, procedura, pentru că este corect ceea ce spune domnul Bănicioiu. Ideea este să mergem pe cheltuieli cât mai mici și cu maximum de confort și așa mai departe. În regulă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 1 octombrie 2022, 20:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro