Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 4 noiembrie 2009 ora 9:00

3. Scrisoare din partea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării referitoare la expirarea mandatelor unor membri ai Consiliului director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului vor depune candidaturile până luni 9 noiembrie a.c.; Secretariatele Generale ale celor două Camere le vor afișa pe site-ul fiecăreia timp de 15 zile ; comisiile de specialitate vor audia candidații și vor întocmi un aviz comun care va fi prezentat într-o viitoare ședință comună a celor două Camere

Scrisoare din partea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării referitoare la expirarea mandatelor unor membri ai Consiliului director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Domnul Ioan Oltean:

.............................

Avem pe masă un material suplimentar care se referă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Suntem informați că în luna aceasta la un număr de șase membri le încetează mandatul, Consiliul fiind în situația de a nu mai putea exercita activitatea.

În consecință, înțeleg că grupurile parlamentare au negociat locurile care le revin în cadrul acestei instituții și că fiecare grup parlamentar și-a nominalizat deja persoanele pentru funcțiile respective.

Dacă sunt observații în această privință.

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

După cum este noua lege, chiar dacă avem noi propuneri din partea partidelor, comisia poate să înscrie pe oricine. Acesta este și motivul pentru care noi n-am făcut niște propuneri punctuale. Vor fi mai multe, și comisia va stabili. Și chiar nici nu este bine să spunem că două sunt la acela, trei la acela, cinci la acela, că toate ONG-urile vor participa acolo.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul Valeriu Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Toader are dreptate. Singura chestiune pe care noi am făcut-o este aceea de a stabili un număr de propuneri pentru fiecare grup parlamentar, în ordinea ponderii, în așa fel încât, alături de cele cinci propuneri ale organizațiilor ne-guvernamentale, să treacă prin filtrul comisiilor reunite.

Procedura este complicată. Trebuie afișate 15 zile pe site. Două treimi din membrii Consiliului trebuie să fie juriști.

Textul de lege care a fost făcut exact de către structură într-un fel a limitat accesul oricărui cetățean care se luptă pentru drepturile omului în această comisie.

Fără să fim atenți, noi am trecut cu ea prin Parlament, și în acest moment avem o problemă destul de delicată. Propunerile au venit de la Guvern, s-au limitat, și, atunci, intrăm într-o discuție destul de complicată.

De aceea, eu vă propun ca până săptămâna viitoare grupurile parlamentare să înainteze secretarilor generali propunerile pe care fiecare le are - două PD-L, două PSD, una PNL, și una UDMR, în așa fel încât, împreună cu cele cinci depuse deja la președinții celor două Camere, să fie publicate pe site-urile Camerei și Senatului timp de 15 zile, iar după 15 zile secretarii generali, pe baza deciziei de astăzi a Birourilor permanente reunite, să convoace comisiile care sunt de specialitate și care să facă audierea acelor persoane.

Fac specificarea că doar cinci mandate sunt expirate în acest moment; al șaselea expiră, dacă nu mă înșel, pe 29 ianuarie.

Domnul Ioan Oltean:

În ianuarie 2010.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și, atunci, comisia va trebui să selecteze cinci propuneri pentru început și a șasea poate fi dezbătută în decembrie. Dacă nu mă înșel, îi trebuie o perioadă de 30 de zile înainte de data expirării. Așa este legea. Legea este incredibilă, adică doar cu 30 de zile înainte poți să-ți depui candidatura. Este o procedură care nu se mai întâmplă la nici o instituție care este în control parlamentar. De aceea va trebui să fim foarte atenți, să ne uităm la ea.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule secretar.

Dacă sunt alte intervenții.

Domnul secretar general Barbu.

Domnul Gheorghe Barbu:

Aș vrea doar să menționez că noi nu putem convoca ședințele; ele sunt convocate de dumneavoastră. Noi le informăm și trimitem toate materialele. Înțeleg că propunerea a fost ca până luni să primim toate propunerile din partea grupurilor și cu care sesizăm comisiile. Sunt șase comisii: cele două juridice, cele două din cele două Camere - pentru drepturile omului, și egalitate de șanse.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Deci toată lumea este de acord ca până luni toate grupurile parlamentare să depună la Secretariatele generale ale celor două Camere propunerile, pentru a putea fi afișate pe site-urile celor două Camere, în așa fel încât după 15 zile comisiile să fie sesizate.

Domnul Gheorghe Barbu:

Comisiile primesc eventualele contestații. Noi, când le afișăm, le și transmitem la comisii.

Domnul Ioan Oltean:

În regulă. Mulțumesc.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu înțeleg și această modalitate, dar totuși, în primul rând, eu cred că în cele 15 zile deja aceste materiale pot fi primite de comisie și președinții comisiilor anunțați, și comisiile să fie convocate pentru a 16-a zi. Deci nu după a 16-a zi le comunicăm și încă mai trec două-trei zile până când vor fi convocate, pentru că, în conformitate cu Regulamentul comun, trebuie să treacă 48 de ore de la convocare.

Deci toate aceste treburi, chiar dacă pentru decizia lor de a se adopta un punct de vedere legat de candidați trebuie să așteptăm cele 15 zile, dar în a 16-a zi comisiile deja se pot întruni, deci pot avea până atunci materialele, să fie convocate, să citească aceste materiale membrii comisiei și să ia o decizie în a 16-a zi, urmând ca în a 17-a sau a 18-a zi într-o ședință comună să adoptăm.

Această autoritate practic este inexistentă în momentul actual, și este inexistentă de o perioadă de vreme.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dacă am fixat până luni, înseamnă că cel puțin teoretic orice persoană din România, conform legii, poate să solicite să se înscrie. Altfel, vor spune că am făcut numai pentru noi. Și, când dăm comunicatul, zicem: până pe data de cutare sunt depunerile sau până luni sunt depunerile și solicitările pe site, după care să curgă timpul. Adică să o facem publică, că, altfel, iar avem probleme.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă mai sunt alte observații.

Domnilor secretari generali, până luni toate propunerile pe site. Propunerile se comunică în așa fel comisiilor încât acestea în a 16-a zi deja să se întrunească în ședință pentru audierea candidaților.

Dacă sunt și alte observații.

Mai sunt alte propuneri pentru discuții?

Domnul președinte Marko Bela.

Domnul Marko Bela:

Ca o concluzie de principiu, dacă îmi permiteți. Eu m-am uitat la materiale. Noi am primit o adresă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării - nici nu mi-a venit să cred - în luna a cincea 2009 - pe data de 04.05.2009 este înregistrarea, în care ne-au anunțat în legătură cu expirarea unor mandate, deci socotiți, vă rog, câte luni am avut noi, Parlamentul, ca astăzi iar să încercăm să explicăm: 15 zile, și nu știu câte zile și așa mai departe.

Eu cred că este obligația noastră să acționăm.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Aveți dreptate, domnule președinte, dar, în stilul nostru caracteristic, o facem când ne arde flacăra.

Doamnelor și domnilor colegi, ne revedem la ora 10,00 în plenul reunit al celor două Camere.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 7:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro