Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 aprilie 2010 ora 13:30

1. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat, cu modificări consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Am constatat că și pentru săptămâna viitoare, miercuri, ne propuneți tot ora 9.00.

Eu, personal, împreună cu domnul președinte Dușa, azi dimineață, și încă vreo trei, am fost derutați de această chestiune prevăzută aici, pe hârtie, pentru că n-am înțeles foarte exact încă o dată dacă este ora Bucureștiului, a Europei Centrale sau GMT. În consecință, eram vreo cinci la ora nouă.

Rugămintea ar fi: fie precizăm că este vorba de ora Europei Centrale, ori poate scriem ora zece, ca să nu ne facem de râs, ca în multe situație în care plenul este gol, deși programul prevede că lucrările ar trebui să înceapă. Deci, ori scriem ora zece, acceptând că avem un trafic complicat în București, sunt distanțe mari, lucru pe care-l cunoaștem și, în consecință, nu putem înainte de ora zece să începem, ori găsim o altă soluție, pentru că astăzi dimineață eram cinci inși și poate să vă confirme domnul președinte Dușa, care urma să conducă ședința. Lucrările au început la ora 1020 - ora Bucureștiului sau 920 - ora Europei Centrale. Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Am o rugăminte. Pentru ordinea de zi, dacă se poate, la sfârșit să adăugăm un punct pe ordinea suplimentară, este vorba de o chestiune, o solicitare de a mări numărul reprezentanților noștri la Bruxelles, în ideea de a avea mai multe informații sub aspectul reglementărilor europene, care să ne ajute în discuția noastră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem să discutăm. Oricum, și eu sunt nemulțumită de ceea ce se întâmplă sau, mă rog, nu neapărat nemulțumită, dar eu cred că trebuie să trecem la un alt nivel și, din punctul acesta de vedere, este și decizia mea de a schimba, primul pas, reprezentantul nostru la Parlamentul European. Cum știți, el este pe cabinetul meu. Sigur, putem să discutăm, să vedem ce implică asta și din punct de vedere financiar ca mărire a numărului de reprezentanți. Oricum, Parlamentul în sine are doi: unul al Camerei și unul al Senatului. Cine știe, eu v-aș propune chiar să analizăm dacă, după această schimbare, dacă se îmbunătățesc lucrurile, poate ne ajută în formula actuală; dacă nu, exact cum spuneți dumneavoastră, să mărim reprezentanții. Trebuie să evaluăm lucrurile acestea.

Domnul Adrian Năstase:

Noi am făcut o notă și aș vrea să o discutăm, poate la sfârșit, dacă sunteți de acord.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur.

Pentru program, domnul Sever Voinescu.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Doamnă președinte, eu am susținut propunerea de acum câteva săptămâni, cred că două, a colegului meu, domnul Ioan Oltean. Și astăzi cred că este bună. Și am senzația că începem să gândim programul ca pe o formulă pe care, dacă nu conține suficientă atractivitate pentru parlamentari, atunci trebuie să o schimbăm și trebuie să găsim mereu un program care să fie simpatic câtor mai mulți dintre colegii noștri, ca aceștia să catadicsească să vină la plen sau să vină în comisii ș.a.m.d. Am senzația că abordarea este greșită. Vina nu este a programului. Dacă-mi permiteți, poate odată vom discuta foarte serios. Am senzația că liderii de grup sunt cei care trebuie să încerce să-și disciplineze colegii și să-i aducă spre program. Sigur, liderul de grup în Parlamentul român este departe de a fi un whip în Parlamentul britanic. Totuși, am senzația că agenda deputaților trebuie să se facă după programul Parlamentului și nu programul Parlamentului după agenda fiecărui deputat.

Eu cred că formula pe care am pornit trebuie continuată, cel puțin încă o perioadă, până să evaluăm efectele reale și, în general, solicit, dacă se poate, colegilor mei din Biroul permanent, să schimbe, dacă vreți, paradigma de abordare aici. Noi nu trebuie să facem un program care să fie, cum să spun, maleabil și acceptabil pentru agenda fiecărui parlamentar, ci exact invers. Asta este ceea ce cred. Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc.

Doamnă președinte, nu sunt de acord cu colegul meu Sever Voinescu, pentru un singur lucru. Biroul permanent nu conduce Camera ca și cum ar fi un SRL. Nu puteți dumneavoastră să veniți și să spuneți "impunem" sau "certăm" sau "facem liderilor de grup".

Domnule Sever, vă anunț că nu sunteți șeful meu. Dacă nu ați înțeles până acum, vă spun încă o dată: dumneavoastră puteți să vorbiți...

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu am spus asta.

Doamna Aurelia Vasile:

Ați spus că să atrageți și că liderii de grup. Deci, vreau să vă spun un lucru: dumneavoastră puteți să vă adresați și să vorbiți de grupul dumneavoastră parlamentar. De grupul meu parlamentar vorbesc reprezentanții noștri în acest Birou și dăm noi socoteală grupului, nu dumneavoastră sau altora. Am mai spus și cu alte ocazii. Vă rog nu vă uitați la opoziție să vă realizăm cvorumul. Deci, vă rog, când vorbiți de aceste lucruri, vorbiți de grupul dumneavoastră parlamentar. Eu am spus data trecută că sunt de acord cu domnul Oltean, i-am spus că și astăzi i-am demonstrat, prin prezență, că am putut la un moment dat să facem vot egal și chiar să batem la vot, în condițiile în care este știut că domnul Toader - îmi pare rău că nu este aici - îmi tot spune ce majoritate are ș.a.m.d. Deci, indiferent de program vreți dumneavoastră să impuneți, va trebui să aveți și acordul grupurilor parlamentare, dacă într-adevăr dorim să desfășurăm activitatea.

A doua problemă, domnule Sever, vreau să țineți cont de faptul că șeful acestei Camere este o femeie, se numește Roberta Anastase, iar felul în care de foarte multe ori colegii domniei sale prezintă activitatea Parlamentului, că lipsim, că nu muncim, că stăm în cap sau stăm în mâini, eu o iau ca un atac la domnia sa. Deci, sper că colegii din PDL, care fac anumite propuneri, vezi Doamne, că nu merge bine Camera Deputaților, nu o fac din punct de vedere al misoginismului, pentru că Roberta este o femeie și, știu eu, vezi Doamne, nu guvernează bine și nu coordonează bine ceea ce este în Cameră. Mi-aș dori din tot sufletul așa să fie cum cred că mă exprim eu acum.

Iar problemele grupurilor vă rog să ne lăsați să le rezolvăm noi, pentru că, dacă domnul Toader încă nu a înțeles că nu conduce Grupul PSD+PC, este numai problema domniei sale.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mulțumesc.

Eu vreau să încep prin a spune că, principial, sunt de acord cu ce spunea domnul Voinescu. Problema este în felul următor, că n-ați sesizat nuanța de ironie pe care a abordat-o domnul Ganț. Deci, haideți să lămurim lucrurile.

Dumneavoastră, PD-L-ul, printr-un vicepreședinte, ați făcut o propunere, pe care noi am discutat-o, s-a adoptat acea propunere, ați anunțat-o frumos la presă, astăzi toți ne-am ținut de acea propunere. Problema este în felul următor: nu v-ați ținut dumneavoastră. Deci, PD-L-ul n-a venit astăzi. Deci, cei care au absentat ați fost dumneavoastră, PD-L-ul, ca să lămurim lucrurile, ca să nu ne mai faceți morală prin ricoșeu. Puteți verifica prin foaia de prezență, pentru că așa cum spunea și doamna Aurelia Vasile, la anumite voturi chiar v-am bătut, dacă nu a fost egalitate.

Dacă vă aduceți aminte, la Biroul permanent trecut eu am spus: "Domnilor, este o propunere bună, dar sper să nu fie în același tip populist pe care-l practicați de atâta timp. Haideți să vă și țineți de ea", da? Și-l rugasem pe domnul Oltean să vorbească întâi cu Grupul parlamentar PD-L, da? Ceea ce ne-a promis atunci că face.

Deci, scuzați-ne, nu ne certați pe noi pentru că nu vă vin parlamentarii dumneavoastră. Purtați o discuție întâi cu Grupul parlamentar PD-L, aduceți-i acolo, pentru că nu trebuie să meargă nimeni cu arcanul după parlamentarii dumneavoastră. Problema este a dumneavoastră.

Deci, noi am venit astăzi și chiar ne simțim, eu unul mă simt jignit. Deci, noi am venit astăzi aici, da? și rândul PD-L-ului era gol. Îmi pare foarte rău s-o spun, dar nu mai dați prin ricoșeu că parlamentarii ș.a.m.d. De acord, trebuie să se supună programului. Evident, nu? Programul parlamentarilor. Suntem cu toții de acord, dar spuneți-le asta și colegilor dumneavoastră, care nu vin. Asta-i problema, deci absenteismul de la PD-L îl corectați dumneavoastră, PD-L-ul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era domnul Ioan Oltean, domnul Eugen Nicolăescu și domnul Gelu Vișan.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnă președinte, stimați colegi, eu am, așa, un gust amar pentru modul în care, vedeți, o chestiune pe care am acceptat-o absolut cu toții.

Propunerea mea nu a fost nici de rea credință și nici nu era în detrimentul unui grup sau a altuia. Pur și simplu, am crezut că în felul acesta putem să intensificăm activitatea parlamentară în plenul Camerei și la nivelul comisiilor.

Prezența în sala de ședințe este obligatorie și pentru cei ce reprezintă puterea și pentru cei ce reprezintă opoziția, domnilor! Deci, în privința aceasta, nu ne tot scoatem ochii unii altora. Dacă puterea nu reușește să-și adune și să-și treacă legile, este treaba ei, dar nu cred că parlamentarii care sunt în opoziție nu trebuie să vină în sala de ședințe. Din acest punct de vedere, avem aceleași drepturi și obligații și unii și alții.

Și vreau să vă spun că astăzi n-a fost mai puțină lume decât era marțea sau este marțea când avem aceeași ședință în plen. Așa a fost, așa este în fiecare zi. Deci, nu a fost un absenteism mai mare astăzi decât în zilele obișnuite ale plenului Camerei Deputaților, indiferent că se cheamă luni sau marți. Dar cred că experiența pe care am demarat-o astăzi merită a fi consolidată și a fi susținută. Sigur, probabil că dacă cei ce conduc ședințele ne vom prezenta la ora nouă în sală și vom începe ședința, o să-i motivăm sau determinăm și pe alții să fie prezenți la nouă și nu la zece și zece sau zece și douăzeci. Dar, în nici un caz, haideți să nu ne căutăm, știu eu, bârna unii în ochii altora. Este o propunere. Dacă se va dovedi viabilă, o vom menține, dacă nu se va dovedi viabilă, revenim la program, numai lunea se lucrează; o să lucrăm numai lunea și cu asta-basta.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule vicepreședinte, putem sta și joia. Dar haideți, dacă tot am definit noțiunea de absenteism acceptabil, practic asta am înțeles din ce ați spus dumneavoastră, haideți să fim corecți unii cu alții. Dumneavoastră trebuie să vă aduceți parlamentarii, să asigurați și cvorumul și să aveți și votul și la fel și noi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, haideți, vă rog eu frumos, eu zic să încheiem această dezbatere. Colegii mei, care sunt vicepreședinți, îmi atrag atenția asupra acestui lucru, că deja folosim acest microfon pentru stenogramă și nu pentru ceea ce avem noi de făcut.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu nu accept.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, nu. Vreau să înțelegeți un lucru.

Sunt de acord cu orice propunere.

Bun. Un singur lucru aș vrea: unu - să nu-mi mai folosiți numele în momentul în care nu mă vizează un lucru; în al doilea rând, de comun acord am discutat asupra necesității de a prelungi programul acestei Camere. În momentul în care sunt patru oameni în sală, nu poți să spui că era un grup sau celălalt, pentru că era clar că nu era nici un grup prezent în sală.

Sunt de acord, ca poziție personală, să susțin propunerea făcută de domnul Ovidiu Ganț. Poate fi o oră la care să fie mai greu ca parlamentarii să ajungă la plen și atunci ora zece o putem agrea și cred că este singurul lucru pe fondul căruia trebuie să discutăm. Altfel, am agrea un alt program și eu cred că trebuie să mergem, nimeni nu se aștepta la minuni de la prima ședință. Da?

Prin urmare, înțeleg că există o propunere făcută de domnul Ovidiu Ganț la programul Camerei pentru săptămâna următoare, ca programul de miercuri să înceapă cu ora zece, el să fie până la ora 13.00, cu un vot final la 12.30. Și marți, domnul Dușa îmi spune, am putea să luăm în considerare, ținând cont că nu mai este plen, să facem declarații politice de la ora nouă la ora zece.

Domnul Eugen Nicolăescu. Pe aceste propuneri?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Pe program strict.

Având în vedere că astăzi la ora nouă și zece minute eram trei-patru parlamentari în sală, cred că se impune modificarea orei de începere a ședinței și zece este o oră corectă, din punctul meu de vedere. Dar, ca să putem s-o facem mai atractivă această oră, chiar cu începerea la zece și nu strângerea începând cu ora zece, cred că ar trebui să mutăm și declarațiile politice, de marți, miercuri dimineață. Și în felul acesta, cei interesați măcar de declarațiile politice tot vin de la ora nouă dimineață și până la zece. Trebuie să luăm o decizie să facem ceva, să declanșăm procedura.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem iniția o modificare de regulament.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Deci, putem să venim să declanșăm procedura, dacă vom considera că este mai bine așa. Să fie lăsate comisiile de marți dimineața de la ora zece să-și facă treaba lor, iar cred că și ora de începere a declarațiilor politice, nouă, este mai corectă decât 8.30.

Deci, ce vă propun? Miercurea, de la zece, declanșăm procedura de modificare a regulamentului, ca și declarațiile politice să se modifice ca dată, de marți pentru miercuri și să accesăm din nou programul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt de acord, dacă sunteți de acord să nu operăm această modificare de săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare să facem modificarea în regulament și, apoi, din următoarea săptămână, ca să fim cu totul în regulă.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Și ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este faptul că nu sunt de acord să ștergem ceva din stenogramă, indiferent ce prostii se spun de la aceste microfoane.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Perfect.

Sunt întru-totul de acord cu dumneavoastră și vă mulțumesc pentru această propunere, mi se pare una constructivă și atunci poate apreciați și ca acest microfon să nu-l mai folosim pentru declarații politice.

Era domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vroiam să spun că, în opinia mea, și vă rog să mă credeți că nu este nici un fel de acuză, este pur și simplu o propunere. În legătură cu începutul, conform orei din program, indiferent care-i aceea pe care o stabilim, eu cred că și președintele de ședință are un rol foarte important. Pentru că, dacă președintele de ședință, la ora zece, cum scrie, este acolo și începe ședința cu cinci oameni în sală, pentru că nu interzice regulamentul la dezbaterea pe articole.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Voicu, vreau să înțelegeți un lucru. Marea problemă este că eu, de exemplu, vin în sală, mă întorc la mine în birou, pentru că permanent țin contactul cu secretariatul tehnic. Nu intru la conducerea ședinței decât în momentul în care am numărul necesar pentru a putea anunța cvorumul. Aici este problema, nu este alta. Deci, noi ținem legătura. Domnul Dușa, de exemplu, astăzi a fost la fix acolo, s-a așezat pe scaun, a luat de la secretariatul tehnic, nu avea cvorumul, a plecat și a revenit la ora zece. Deci, aici este problema de timp.

De obicei, la orele de după-amiază, să spunem, când sesizăm noi acele întârzieri de un sfert de oră, douăzeci de minute, adeseori o jumătate de oră sau 40 de minute, în momentul acela lucrurile sunt în desfășurare, în sensul în care mai este un număr relativ mic de oameni care să semneze și acesta este motivul pentru care se începe cu întârziere.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Și începerea la timp ar fi un mijloc de presiune pentru ca oamenii chiar să vină la timp.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Adrian Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Eu am o propunere concretă. Am înțeles că, la ora aceasta, domnul prim-ministru Boc anunță o inițiativă a Guvernului în ceea ce privește revizuirea Constituției și, dacă este așa, atunci îmi dau seama că încercăm în mod inutil să decidem noi aici programul. Poate rugăm totuși Guvernul să stabilească orele la care să înceapă activitatea la Parlament. Pentru că altfel intrăm într-un conflict de decizie și aș ruga totuși pe cineva de la presă să ne informeze dacă într-adevăr s-a anunțat acest lucru de la Guvern, atunci într-adevăr discuția noastră de ieri, legată de comisia specială comună, nu mai are nici un fel de sens. Este vorba deci de o altă procedură? Dați-mi voie să-mi exprim nedumerirea. Sigur, nu am încă datele definitive, dar dacă această informație este corectă, înseamnă că ne prefacem pur și simplu în activitățile pe care le derulăm.

De aceea, rugămintea mea este să verificăm rapid această chestiune și să putem să avem informația corectă, sau poate reprezentanții PD-ului știu ce s-a întâmplat în consultările respective, că s-ar putea, în timp ce domnul Traian Băsescu îi consulta la plămâni pe cei de la Guvern, ei să fi luat un medicament din acesta de revizuire a Constituției, pe care să îl vedem astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Gelu Vișan.

Domnul Gelu Vișan:

Normal ar trebui să dau o grămadă de replici sau o serie de replici în numele domnului Mircea Toader, care nu este aici și al cărui nume a fost invocat, se pare că este o preocupare foarte intensă pentru liderul de grup al Partidului Democrat Liberal.

Vă mărturisesc că am urmărit și eu foarte mare atenție astăzi votul și nu mi s-a părut deloc a fi ceea ce s-a afirmat astăzi din punct de vedere al rezultatului votului și atât, iar în ceea ce privește programul, s-a luat o decizie în Biroului permanent pentru a schimba programul, a fost o decizie destul de importantă și pentru ziua de miercuri, dar și pentru oră, iar din punct de vedere al orei nu cred că este, până la urmă, o mare problemă de a merge pe ora 9.00 mai departe, pentru că până la urmă și parlamentarii se vor obișnui cu acest program. A fost prima zi și constat că deodată s-au creat mari...

Doamna Aurelia Vasile:

La ce oră ați venit la program azi?

Domnul Gelu Vișan:

La ora 8,30.

Deci, eu cred că nu este o mare problemă până la urmă.

Eu cred că putem să mergem o perioadă scurtă, încă - nu știu -două săptămâni, să vedem ce se întâmplă.

Mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Și cu Regulamentul cum adică este pentru două săptămâni ?

Domnul Gelu Vișan:

Nu, Regulamentul este pe declarații politice. Ora 9,00 nu este pe declarații politice. Senatul are de vreo 4 ani ora 9,00 și nu este o mare problemă.

Domnul Mircea Dușa:

Stimați colegi, data trecută ne-a ținut colegul Ioan Oltean o oră de dirigenție, vreau să țin și eu una doar de două minute. Discutăm aici de o oră, discutăm nimic. Unii avem și treabă. Cei care nu aveți și vreți să discutați, stați și discutați! Haideți să rezolvăm problemele care le avem de rezolvat și să nu tot pierdem vremea pe aici. Unii avem treabă. Cei care nu au nici o treabă, asta este; vor să tot vorbească să se audă, să tot vorbească, dar în fața oglinzii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. O să vă supun la vot.

Doamna Aurelia Vasile dorește să ia cuvântul.

Dar sper că este strict pe program, doamna Aura Vasile, că suntem la capitolul "declarații politice".

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, vreau să-i aduc aminte domnului vicepreședinte Dușa că există în Regulamentul Camerei Deputaților - că l-am schimbat pe Cezar Preda, căruia tot timpul trebuia să-i aduc aminte de articol și alineat, că liderii de grup participă la dezbateri, intervin, pot să impună, doar că nu votează.

Deci, vă rog să ne suportați domnule vicepreședinte!

Domnul Mircea Dușa:

Doamna vicelider de grup, cred că totuși pierderea asta este timp de o oră ca să nu facem nimic, nu-și are nici un rost. Unii mai avem și treabă pe aici.

Doamna Aurelia Vasile:

Dacă aveți treabă, puteți să plecați domnule vicepreședinte, dar trebuie să ne ascultați și pe noi. Care este problema?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Continuăm. Am terminat, ne-am încălzit, acum putem să intrăm în ordinea de zi.

Deci, programul de lucru: modificare - miercuri, începând cu ora 10,00, cu propunerea către Comisia de regulament.

Domnule Eugen Nicolăescu, dacă tot ați venit cu propunerea aceasta, vă ocupați dumneavoastră de inițiativa de modificare?

Ziceam efectiv ca să ne ocupăm din punct de vedere tehnic.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Da.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Perfect. O să găsim formula să ne uităm la capitolele pentru acest lucru.

Dacă sunteți de acord cu programul în ansamblu? Da.

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 1 octombrie 2022, 21:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro