Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 4 decembrie 2006 ora 13:00

Ședința a început la ora 13,15.

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnul Lucian Augustin Bolcaș și doamna Daniela Popa - vicepreședinți; Ioan Munteanu, Dan-Radu Rușanu, Gheorghe Albu - secretari; Ioan Oltean, Kelemen Hunor, Miron Ignat - chestori; Anghel Stanciu - PSD, Ion Mînzînă - PRM, Cristian Rădulescu - PD, Marian Hoinaru - PNL,Márton Árpád-Francisc - UDMR, Petru Călian - Partidul Conservator și doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaților.

Invitați: domnii Mihai Alexandru Voicu - ministru delegat pentru relația cu Parlamentul; Mihai Unghianu - secretar general adjunct; doamna Bogdana Balmuș - Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților; Cristian Ionescu - Departamentul Legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaș - Serviciul pentru lucrări în comisii; Florin Dumitrașcu - Direcția pentru relații publice.

*

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, vă propun să începem.

Dacă există obiecții, observații la ordinea de zi? Nu sunt.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

În ceea ce privește ordinea de zi a Camerei Deputaților, dacă există obiecții, observații, comentarii? Sigur că, din câte înțeleg, s-a finalizat dezbaterea în comisie la proiectul de lege privitor la alegerile europene și, potrivit înțelegerii de miercuri, raportul se va distribui astăzi și-l vom pune la pct.2 pe ordinea de zi la ședința Camerei Deputaților, ședința fiind miercuri, probabil.

Dacă sunt observații?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Este o problemă, dacă îmi îngăduiți, legată de nota suplimentară care a venit în legătură cu cele două reexaminări solicitate de președinte. Raportul comisiei pentru ambele vizează întregul proiect de lege și nu vizează articolele ce se cer reexaminate. Raportul ca atare nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru o lege organică.

Vă propun să procedăm așa cum se procedează și în cazul celorlalte situații în Cameră, să se retrimită la comisie ambele cereri de reexaminare pentru a se întocmi un nou raport, care să vizeze articolele a căror reexaminare se cere, pentru că raportul, așa cum este, pune în discuție legea, ceea ce președintele nu a făcut-o. Și singura cale de ieșire din această ambiguitate este ca să se întocmească noi rapoarte pe articolele pentru care s-a solicitat reexaminarea. Și dacă termenul va fi scurt, putem să o punem pe ordinea de zi de miercuri.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule vicepreședinte, eu am o singură întrebare. Aceasta este o competență a președintelui de ședință; nu știu dacă Biroul permanent poate să își asume o asemenea decizie.

Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu cred că va trebui să supunem votului, pentru că există această procedură, numai acele articole. Restul articolelor nu le supunem votului, ci numai acele articole și, în funcție de votul dat, se dă un vot final pe urmă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar eu înțeleg că s-au votat în plen. Nu?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Au fost două rapoarte care aveau un caracter general și care mențineau în final vechile legi, așa cum au fost votate, fără referire expresă la text, articol... În plen s-au pus la vot rapoartele, pentru că nu se putea pune la vot articolul. Și nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru o lege organică.

Președintele de ședință, care am fost eu, a avut prudența să nu dispună nimic. Am spus că se va proceda conform Regulamentului.

În aceste condiții, Biroul permanent este chemat să dispună retrimiterea la comisie și refacerea rapoartelor. Este soluția cea mai pragmatică. Nu știu dacă este chiar cea mai corectă juridic, dar este cea mai pragmatică.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Alte intervenții la această propunere?

Atunci supun aprobării dumneavoastră propunerea de retrimitere la comisie a acestui proiect.

Biroul permanent, cine este pentru? 5 voturi pentru. Voturi împotrivă? Un vot împotrivă. (Domnul Ioan Munteanu) Abțineri? S-a aprobat această solicitare.

În legătură cu ordinea de zi, supun aprobării Comitetului liderilor ordinea de zi, cu introducerea pct.2 despre care am discutat și cu observațiile ulterioare.

Cine este pentru? Vă mulțumesc. Voturi împotrivă? Abțineri? S-a aprobat în unanimitate.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

În ceea ce privește programul de lucru, astăzi la ora 15,00 va avea loc o ședință a Birourilor permanente reunite, aici, în care să se aprobe programul de lucru, partea comună.

M-am consultat cu domnul președinte Văcăroiu. Există o propunere ca în după-amiaza de joi să aibă loc ședințe de comisii la cele două Camere, pentru a se putea rezolva o parte dintre proiectele care sunt restante în acest moment. Însă această chestiune este de resortul Birourilor reunite ale celor două Camere și acolo se va discuta.

Domnul Marton. Vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Dacă vrem să mergem pe Regulamentul nostru, al Camerei Deputaților, atunci pe această necesitate ar trebui să avem joi zi de comisie, nu după-masa de joi. Ați propus după-masa de joi.

Domnul Bogdan Olteanu:

Îmi cer scuze, joi dimineață; m-am exprimat greșit.

Oricum, chestiunea este ridicată spre informare. Decizia se va lua în Birourile reunite.

Dacă există alte observații legate de programul de lucru? Nu sunt.

Supun atunci votului dumneavoastră programul de lucru așa cum a fost propus, sigur, sub rezerva că acele chestiuni care țin de ședințele comune vor fi discutate în Birourile reunite la ora 15,00. Cine este pentru? Mulțumesc.

Memorandum intern: Dezbatere asupra Programului legislativ și de lucru al 
Comisiei Europene

PUNCTUL 3

Dezbatere asupra Programului legislativ și de lucru al Comisiei Europene

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Domnule președinte, pentru organizarea acestei dezbateri, în intervalul 11-15 decembrie se propune, conform cutumei și după modelul stabilit încă din 2005, ca la ședință să fie invitați membrii Birourilor permanente ale celor două Camere, liderii de grupuri din cele două Camere, membrii Comisiilor pentru integrare europeană, precum și parlamentarii membri ai Comisiilor pentru politică externă, Comisiilor juridice, iar la nivelul comisiilor permanente urmând a fi invitați toți președinții, precum și toți parlamentarii desemnați în calitatea de membri ai Parlamentului European, până la organizarea alegerilor europene.

De asemenea, s-a propus și invitarea unor reprezentanți din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Integrării Europene și de la SPAE.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Observații? Nu sunt. Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Programul de lucru și legislativ al Comisiei Europene anexat este pe 2006 sau pe 2007? Aici scrie 2006...

Doamna Georgeta Ionescu :

În anul curent comisia totdeauna stabilește niște priorități pentru anul care urmează. Este vorba de prioritățile anului 2007. La nivelul parlamentelor naționale ședința are loc în 2006, pentru a stabili prioritățile Comisiei pentru anul care urmează. Puțin mai jos o să vedeți că se vorbește în text de prioritățile anului 2007; acolo este o greșeală materială.

Asemenea consultări au loc în toate parlamentele naționale. Comisia așteaptă un semnal și din partea Parlamentului român.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Alte chestiuni?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Din acest material nu am înțeles nimic. Poate o să aflăm. Mai avem o săptămână, o să aflăm despre ce este vorba.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 4

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Avem o solicitare de procedură de urgență din partea Guvernului la proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului anual de finanțare pe 2006 între Guvernul României și Comisia Comunităților Europene. Sunt obiecții? Nu sunt.

De asemenea, o solicitare a Guvernului pentru proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe. Obiecții? Nu sunt.

Atunci, am adoptat aceste două solicitări. Am luat act de celelalte inițiative.

Solicitare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.778/2006 și PLx nr.783/2006

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.778/2006 și PLx nr.783/2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Obiecții, observații? Vă rog, domnule Ionescu.

Domnul Cristian Ionescu:

Termenul constituțional expiră în privința celor două proiecte de lege - și 5 și 6. Pentru al doilea expiră la 13 decembrie și la primul la 8 decembrie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci vă propun să nu fim de acord cu această solicitare și, sigur, în măsura în care comisia se va prevala de prelungirea de facto a termenului, vom decide dacă le introducem în dezbatere fără raport sau nu. Vă mulțumesc.

Cererea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.800/2006

PUNCTUL 6

Cererea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.800/2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Observații, comentarii?

Domnul Anghel Stanciu:

Suntem Cameră decizională, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, aici este aprobarea termenului. Fiind Cameră decizională, cred că putem fi de acord.

Solicitare din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.817/2006

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.817/2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Obiecții, observații? Nu sunt.

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială

PUNCTUL 8

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog. Domnul Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte, nu am nimic împotriva solicitării termenului, numai că ne-au rugat să aprobăm un termen, dar nu au spus până când și cât și-ar dori.

Domnul Bogdan Olteanu:

Din păcate, solicitarea este tardivă, pentru că nu este întocmită în termen de 5 zile de la sesizarea comisiei de fond. Deci, nu se poate acorda. Eventual colegii din Comisia pentru muncă pot să participe acolo în calitate de parlamentari și să-și exprime un punct de vedere.

Obiecții? Nu sunt. Mulțumesc.

Solicitare din partea Grupului parlamentar al PSD

PUNCTUL 9

Solicitare din partea Grupului parlamentar al PSD

Domnul Bogdan Olteanu:

Solicită includerea pe ordinea de zi a proiectului privind libertatea religioasă. Vă rog, domnule Stanciu.

Domnul Ioan Munteanu:

Stați un pic, s-a făcut o confuzie la prelungirea termenului: la Comisia pentru tehnologia informației nu și-au propus până când. Aici mă refeream. Adică, au spus un termen...

Domnul Bogdan Olteanu:

Le acordăm două săptămâni? De acord? Mulțumesc.

Deci, privind solicitarea Grupului PSD. Vă rog, domnule Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte, stimați colegi, există un proiect de lege al Guvernului, și anume Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, care se discută în Camera Deputaților cam de 8 ani. Guvernul a venit cu o inițiativă legislativă, Biroul permanent a aprobat la 1 februarie 2006 să fie dezbătută în procedură de urgență. Repet, 1 februarie 2006.

Biroul, conform Regulamentului, a mai prelungit de două ori termenul de depunere a raportului, ultima dată fiind 27 martie 2006.

De atunci au trecut circa 9 luni și acest raport nu este întocmit de cele două comisii, Comisia juridică și, respectiv, Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități. Suntem într-o situație delicată, inclusiv domnul președinte al Comisiei juridice într-o scrisoare pe care o adresează Biroului precizează că este o situație nefirească și neadoptarea Legii cultelor în acest an nu va fi scuzată nici de opinia publică, nici de forurile internaționale.

Menționăm că înainte de a trimite proiectul de lege la Parlament, Guvernul a obținut acordul tuturor cultelor la vremea respectivă. S-au făcut multe amendamente, inclusiv eu; am 100. Dar cred că nu mai este timp.

De aceea, cred că este o chestiune de consens. Dacă practic toate cultele au fost de acord și au semnătura pe scrisoarea respectivă când a fost înaintată la comisie, ar trebui să avem voința politică să o aprobăm în forma în care Guvernul, de acord cu cultele, a trimis-o. Altfel, este clar că nu este voință politică.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule deputat, vă mulțumesc mult pentru susținerea fermă acordată Guvernului la acest proiect. Din ce cunosc însă, comisiile reunite mai au nevoie de o singură întrunire pentru a finaliza raportul asupra proiectului. Este un raport cu multe amendamente, cu multe observații, am înțeles că spre binele legii.

V-aș propune, dacă domnii lideri de grupuri veți fi de acord, să găsim o formulă care să permită dezbaterea acestui proiect în comisii în cursul acestei sesiuni și adoptarea în plen, inclusiv să fim de acord ca marți după-masă să permitem celor două Comisii - juridică și pentru drepturile omului - să se întrunească în timpul plenului de la buget și să dezbată acest proiect pentru a întocmi raportul. Singura problemă a dânșilor a fost că data trecută nu au fost în cvorum. De această dată sunt convins că pentru ziua de marți, când se discută bugetul, toți colegii vor fi prezenți.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte, înseamnă că dumneavoastră vreți să loviți doi iepuri dintr-o dată. Păi, eu am 100 de amendamente aici. Dacă mă blocați marți aici, unde trebuie să mă duc, ce fac cu bugetul? Îl votăm direct sau îl mai dezbatem? Votăm direct respingerea sau mai dezbatem bugetul?

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Stanciu, fiecare votează cum consideră.

Domnul Anghel Stanciu:

Dar dacă nu sunt acolo?

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă nu veți fi de acord cu această propunere nu este nici o problemă, avem program la comisie. Eu vă spun să luăm foarte în serios faptul că este o lege cu multe amendamente, cu multe observații și că discutarea ei în plen fără raport va ridica enorme dificultăți.

Domnul Marton. Vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu am crezut că domnul Stanciu, șef al Comisiei pentru învățământ, a susținut aprobarea proiectului de lege propus de Guvern, iar cele două comisii sunt Comisia juridică și Comisia pentru drepturile omului. Deci, domnul Stanciu nu are amendamente la acest proiect de lege, pentru că susține varianta Guvernului și atunci poate să rămână să susțină amendamentele la proiectul bugetului.

Domnul Anghel Stanciu:

Am peste 100 de amendamente, domnule Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Aveți dumneavoastră peste 100! Dar tocmai ați spus că susțineți în forma inițială.

Domnul Bogdan Olteanu:

Înțeleg că nu există consens. Atunci propunerea dumneavoastră nu poate... Domnul deputat Rădulescu. Vă rog.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte, sigur, și eu susțin acest lucru, accelerarea dezbaterii la legea respectivă, pe care ne-o cere și Uniunea Europeană, știți foarte bine ce implicații are. Nu este o lege pe care să o facem pe picior. Cei de la UDMR au exemple în această privință.

Sunt de acord cu celeritatea, dar săptămâna aceasta nu prea văd cum, peste buget, unde toți au câte ceva de zis, câte ceva de susținut. Cred că le facem praf pe amândouă, după care vine domnul Funar și ne spune că, din cauza faptului că se lucrează în celelalte două comisii, nu avem cvorum și să suspendăm cu totul lucrările la buget. Nu putem să le amestecăm.

Domnul Anghel Stanciu:

Sunt, totuși, 9 luni. În 9 luni cred că, în loc de lege, ieșea altceva...

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule deputat, au fost 9 luni pentru că, din păcate, foarte multe ședințe nu au întrunit cvorumul. Eu vă propun, fiind convins că joi toți parlamentarii vor participa la ședințele de comisii, ca joi să se țină ședința comisiilor reunite și să facă raportul și cu asta basta. Și dacă joi fac raportul - nu-și pun alt program nici la Comisia juridică, nici la Comisia pentru drepturile omului, își pun doar ședință reunită și stau și lucrează. Dânșii mi-au spus că în două ore pot să finalizeze raportul. Dacă pot, cu atât mai lăudabil.

Dacă suntem de acord, îi notificăm pe cei doi președinți. Biroul permanent, observații la această propunere?

Domnul Anghel Stanciu:

Dacă nu finalizează, atunci o punem în plen.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Stanciu, o discutăm luni. Rugăm atunci Secretariatul general să ia legătura cu președinții Comisiilor juridică și pentru drepturile omului și să-i roage ca joi să desfășoare programul comun cu unic punct pe ordinea de zi Legea cultelor și sunt convins că, pe lângă ochiul publicului, va fi și ochiul divin care va veghea asupra prezenței joi. Vă mulțumesc.

Comunicare din partea Grupului parlamentar al PNL

PUNCTUL 10

Comunicare din partea Grupului parlamentar al PNL

Domnul Bogdan Olteanu:

Ne informează că doi deputați independenți nu mai sunt afiliați grupului.

Cererea domnului deputat Ștefan Glăvan

PUNCTUL 11

Cererea domnului deputat Ștefan Glăvan

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Glăvan ne solicită motivarea absențelor, dat fiind că se ocupă de o misiune oficială. Dacă nu sunt obiecții, observații, aprobat.

Propuneri nominale pentru componența Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei 
și Comerțului

PUNCTUL 12

Propuneri nominale pentru componența Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economie și Comerțului

Domnul Bogdan Olteanu:

Toate grupurile au făcut propuneri. Punem pe ordinea de zi de miercuri, dacă sunteți de acord. Avem și propunerea de hotărâre cumva? Atunci, vă propun să punem miercuri pe ordinea de zi, pct.3, după Legea alegerilor europene, dacă sunteți de acord. Facem și această comisie. Sunt sigur că Secretariatul general cu mare plăcere și disponibilitate va asigura toată infrastructura.

Memorandum intern: Completarea Hotărârii Camerei Deputaților nr.30/2006 privind bugetul Camerei Deputaților

PUNCTUL 13

Completarea Hotărârii Camerei Deputaților nr.30/2006 privind bugetul Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Completarea Hotărârii Camerei Deputaților nr.30 din 2006 privind bugetul Camerei.

Doamna secretar general sau domnii chestori.

Doamna Georgeta Ionescu :

Propunerea este făcută de domnii chestori.

Propunerea, în concret, vizează introducerea explicită, în hotărârea Camerei Deputaților privind bugetul a unor prevederi referitoare la funcționarea Clubului parlamentarilor.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog!

Domnul Dan Radu Rușanu:

Pentru funcționarea Clubului parlamentarilor români, inclusiv a terenurilor sportive, ca să nu mai fie nici un dubiu.

Inclusiv a terenurilor sportive și a cabinetului medical.

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun, pe ordinea de zi de miercuri, la plen, dacă sunteți de acord?

Vă mulțumesc.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 14

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Vizita în România a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Arabe Siriene, conduse de domnul Mousa Al-Zubi, președintele Grupului (decembrie 2006)

1. Vizita în România a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Arabe Siriene, conduse de domnul Mousa Al-Zubi, președintele Grupului (decembrie 2006)

Domnul Bogdan Olteanu:

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe, vizita în România a unei delegații a Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Arabe Siriene, să se aprobe de principiu.

De acord? Vă mulțumesc.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Participarea unor deputați români la un studiu privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, în politică, organizat de Uniunea Inter-Parlamentară

2. Participarea unor deputați români la un studiu privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, în politică, organizat de Uniunea Inter-Parlamentară

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea unor deputați români la un studiu privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, în politică.

E un chestionar, de acord să se trimită la grupuri. Se ocupă secretariatul.

Doamna Georgeta Ionescu :

Mă scuzați, se solicită completarea unor chestionare de către parlamentari.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vom solicita din partea grupurilor ca parlamentarii interesați să completeze aceste chestionare.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Participarea la reuniunile Biroului și Comisiei pentru probleme sociale, sănătate și familie din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 10-12 ianuarie 2007)

3. Participarea la reuniunile Biroului și Comisiei pentru probleme sociale, sănătate și familie din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 10-12 ianuarie 2007)

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la reuniunile Biroului și Comisiei pentru probleme sociale, sănătate și familie din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Obiecții, observații? Nu sunt, aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Suplimentare de cheltuieli

4. Suplimentare de cheltuieli

Domnul Bogdan Olteanu:

Suplimentare de cheltuieli, doamna deputat Iordache.

Obiecții, observații? Nu sunt. Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Contribuția financiară a Parlamentului României la bugetul Adunării parlamentare a NATO pentru anul 2007

5. Contribuția financiară Parlamentului României la bugetul Adunării parlamentare a NATO pentru anul 2007

Domnul Bogdan Olteanu:

Contribuția financiară a Parlamentului României la bugetul Adunării parlamentare NATO.

Obiecții, observații? Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea la reuniunea comisiilor AUEO cu președinții comisiilor de politică externă și de apărare din cadrul celor două camere ale Parlamentului belgian, cu reprezentanți ai Consiliului Permanent al UEO și ai Comitetului politic și de securitate și ai Comitetului Militar al Uniunii Europene (Bruxelles, 11-12 octombrie 2006)

6. Informare privind participarea la reuniunea comisiilor AUEO cu președinții comisiilor de politică externă și de apărare din cadrul celor două camere ale Parlamentului belgian, cu reprezentanți ai Consiliului Permanent al UEO și ai Comitetului politic și de securitate și ai Comitetului Militar al Uniunii Europene (Bruxelles, 11-12 octombrie 2006)

Domnul Bogdan Olteanu:

Informare privind participarea la reuniunea comisiilor AUEO, doamna deputat Jipa.

Obiecții, observații? Aprobat.

Scrisoarea Comisiei juridice, de disciplină și imunități

Materiale suplimentare

Scrisoare din partea domnului președinte Sergiu Andon

Domnul Bogdan Olteanu:

Scrisoare din partea domnului președinte Sergiu Andon, care ne propune ca pentru a ajuta la Legea cultelor, să folosim alte două variante.

Înțeleg că, deja, chestiunea s-a rezolvat, deci scrisoarea a rămas fără obiect.

Notă cu privire la PLx nr. 641/2006 și PLx nr.476/2006

Notă cu privire la cele două proiecte de legi

Domnul Bogdan Olteanu:

Nota cu privire la cele două proiecte de legi, de asemenea, s-a lămurit.

Solicitare din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.829/2006

Solicitarea din partea Comisiei buget-finanțe privind prelungirea unui termen de depunere a raportului la o propunere legislativă

Domnul Bogdan Olteanu:

Solicitarea din partea domnului deputat Mihai Tănăsescu, din partea Comisiei de buget-finanțe de prelungire a termenului de depunere a raportului la o propunere legislativă, dacă sunteți de acord?

Vă mulțumesc, s-a aprobat.

PUNCTUL 15

DIVERSE

Domnul Bogdan Olteanu:

La diverse, domnul deputat Stanciu și domnul deputat Albu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte, stimați colegi, vă rog să-mi permiteți să vă adresez dumneavoastră, dar și direct, fac apel la colegii mei, liderii de grup, ca în ședințele de astăzi, de grup, să notifice colegilor din Comisia juridică necesitatea ca joi să fie prezenți la ședință.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule președinte, ne confruntăm cu o situație, mai ales cei de la grupurile parlamentare și de la cabinetele membrilor Biroului permanent. Sunt unii funcționari, consilieri sau șefi de cabinet care nu doresc, pur și simplu, să fie funcționari parlamentari. Ei știu că, în momentul în care, eu sau dumneavoastră sau altcineva nu va mai fi vicepreședinte sau secretar, e greu să rămână acolo! Cine îi va agrea? Iar cel care va veni în locul nostru, că nu suntem veșnici, cum spunea și domnul Stanciu, mi-e greu să cred că vor lucra cu consilierii mei și șeful meu de cabinet ș.a.m.d. Și atunci, să le dăm posibilitatea să găsim o formulă, să lăsăm Secretariatul general sau juriștilor, ca ei să poată opta, care doresc, să rămână pe funcționar parlamentar și care nu. Mai sunt situații, vă spun, mai sunt unii care sunt în consilii de administrație pe la societăți private, neprivate, care trebuie să demisioneze de acolo.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule secretar, din câte știu, există o propunere legislativă de modificare a Statutului funcționarului parlamentar care stă cu înțelepciune și răbdare la Senat.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Chiar privind această chestiune în vizor, este o inițiativă legislativă a mea, depusă la Senat, care privește cele trei categorii, persoanele care sunt la grupurile parlamentare, care sunt la membrii Biroului permanent, respectiv la liderii grupurilor parlamentare.

Domnul Bogdan Olteanu:

Rugămintea mea, stimați colegi, este să vorbim cu colegii noștri de la Senat, poate o și iau în discuție. Dacă se face raport la comisia de la Senat și se votează în plen, poate că vine la Cameră și cred că poate o trecem foarte repede.

Alte chestiuni?

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

La această solicitare a domnului secretar Albu, ar fi o variantă ca, pentru personalul care deservește cabinetele membrilor Biroului permanent și grupurile parlamentare să existe distincte, și în statul de funcții, două categorii de personal, cei care sunt funcționari parlamentari și, să spunem, o treime care nu sunt în această calitate, pentru a permite și alte tipuri de angajări.

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general, când ajunge proiectul la Cameră discutăm, se pot face amendamente, se poate face orice. Dar, deocamdată, din păcate, stă de multă vreme la Senat.

Vă mulțumim, închid ședința.

Vă mulțumesc.

*

Ședința s-a încheiat la ora 13,45.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 24 mai 2019, 19:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro