Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Liviu Dragnea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea
România, Finlanda și Croația au semnat Declarația de cooperare

Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a semnat luni, 23 aprilie 2018, la Tallinn, alături de președințele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, Declarația de cooperare între parlamentele naționale ale trio-ului care preia președinția Consiliului Uniunii Europene începând cu anul viitor. Celelalte două state semnatare ale declarației au fost reprezentate de doamna Paula Risikko, președinta Parlamentului finlandez, și domnul Gordan Jandrokovic, președintele Parlamentului croat.

”Este un pas important, pe care l-am făcut astăzi, la Tallinn. De fapt, este primul document asumat în ceea ce privește colaborarea și stabilirea obiectivelor Președinției Consiliului UE. România deschide trio-ul președinției, în ianuarie 2019, și faptul că am agreat acest instrument de lucru, declarația, arată că suntem deschiși pentru promovarea unei agende comune la nivel european”, a declarat domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.
Documentul stabilește principiile care vor sta la baza cooperării trilaterale, reprezentând angajamentul ferm al părților de a folosi resursele parlamentare pentru promovarea obiectivelor Președinției Consiliului UE, asigurarea unei comunicări efeciente între legislative și consultarea regulată în privința pozițiilor asumate pe teme europene.
De altfel, încă de la începutul textului Declarației, cele trei state recunosc contextul deosebit în care vor deține Președinția, menționând provocarea reprezentată de viitoarele alegeri europene și impactul pe care îl vor avea asupra arhitecturii instituționale a Uniunii Europene după Brexit, pregătirea următorului exercițiu financiar multianual, dar și necesitatea unei mai mari implicări a cetățenilor și nivelelor naționale în procesele decizionale ale UE.
Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație între statele membre, la fiecare 6 luni, iar țările care dețin Președinția lucrează îndeaproape în grupuri de trei, denumite trio-uri, stabilind obiectivele pe termen lung și o agendă comună pentru o perioadă de 18 luni.
România este prima țară a trio-ului care urmează la Președinția Consiliului UE, mandatul său fiind pe perioada ianuarie - iunie 2019, urmată apoi de Finlanda și Croația.
Declarația de cooperare între parlamentele celor trei țări – România, Finlanda și Croația – a fost semnată în marja participării demnitarilor la Conferința Președinților de Parlamente din Uniunea Europeană, care are loc la Tallinn, Estonia, în perioada 23 - 24 aprilie 2018.

Declaratie Tallin

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 21 februarie 2020, 17:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro