Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Liviu Dragnea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților - întrevederi cu omologii din Austria, Elveția, Franța și Polonia

Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a participat, în perioada 23 – 24 aprilie 2018, la Conferința Președinților de Parlamente din Uniunea Europeană, desfășurată la Tallinn, Estonia, ocazie cu care a avut o serie de convorbiri bilaterale cu omologii din Austria, Elveția, Franța și Polonia.

”Am avut discuții foarte consistente cu domnul Wolfgang Sobotka, președintele Consiliului Național al Republicii Austria, privind preluarea, de către România, a președinției Consiliului UE. Austria își încheie mandatul în decembrie, iar noi preluăm în ianuarie. Bineînțeles că am discutat despre obiectivele prioritare pentru ei, așa cum sunt dezvoltarea societății digitale sau investițiile în inovare, pe care le vom sprijini și în mandatul nostru. Un subiect special a fost Strategia pentru Regiunea Dunării, care, la bază, e o inițiativă româno-austrică cu un imens potențial de coeziune socială și dezvoltare economică”, a declarat domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.
Întrevederea cu domnul Dominique De Buman, președintele Consiliului Național al Confederației Elvețiene, a avut loc în contextul pregătirii, la sfârșitul lunii mai, a vizitei oficiale la Berna a președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea. În acest sens, discuțiile au vizat, în primă fază, subiectele de interes comun, precum contribuția financiară elvețiană, a cărei rată de absorbție în țara noastră depășește 85%, respectiv susținerea Acordului cadru între UE și Elveția. Cei doi oficiali au apreciat pozitiv experiența acestui prim contact direct și au agreat dezvoltarea substanțială a acestor teme în cadrul întâlnirii din luna mai.
În marja evenimentelor pregătite pentru anul 2018, printre care Sezonul România – Franța și consolidarea parteneriatului strategic prin actualizarea Foii de parcurs, domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, și domnul François de Rugy, președintele Adunării Naționale franceze, au considerat oportun un schimb de opinii privind rolul diplomației parlamentare în consolidarea proiectelor comune. Cu acest prilej, președintele Camerei Deputaților a menționat caracterul special al cooperării româno-franceze, care are potențialul de a atinge o nouă etapă în relațiile bilaterale, dacă se bazează pe un dialog onest, corect și aplicat.
De asemenea, oficialul român a purtat discuții cu domnul Marek Kuchciński, mareșalul Seimului Republicii Polone, despre disponibilitatea de a utiliza instituțiile legislative pentru a intensifica cooperarea dintre cele două țări și a promova o agendă comună la nivel european. În cadrul convorbirii, au fost evidențiate dinamica pozitivă a contactelor bilaterale și pozițiile convergente ale celor două țări pe mai multe niveluri de cooperare internațională, o atenție deosebită fiind acordată revitalizării Parteneriatului estic.
Conferința Președinților de Parlamente din Uniunea Europeană constituie un forum anual de discuții privind rolul și responsabilitățile parlamentelor naționale în structura europeană. Pe agenda reuniunii de anul acesta de la Tallinn, Estonia, sunt prevăzute sesiuni plenare având ca teme viitorul Uniunii, asigurarea siguranței cetățenilor europeni și facilitarea schimburilor de informații la nivelul parlamentelor naționale.
Prezența domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, în cadrul Conferinței, a reprezentat atât o oportunitate de participare la dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene, cât și de consolidare a relațiilor interparlamentare, favorizând un dialog direct la nivel înalt, cu președinții de parlamente naționale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 27 februarie 2020, 20:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro