Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Liviu Dragnea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea

Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a primit luni, 17 septembrie, vizita unei delegații conduse de doamna Shen Yueyue, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului Chinez și președinte al Federației Femeilor din Întreaga Chină.

Întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru evocarea relațiilor dintre România și China, care se bucură de un capital mare de încredere și sunt bazate pe prietenia tradițională dintre cele două popoare. În acest context, președintele Camerei Deputaților a exprimat interesul pentru dezvoltarea dialogului politic, astfel încât acesta să reprezinte un instrument în stimularea colaborării bilaterale.
În contextul excelentei cooperări economice, China fiind principalul partener comercial al României în Asia, cei doi interlocutori au apreciat că există oportunități pentru extinderea colabărării pe acest palier, atât prin schimburi comerciale, cât și prin proiectele de investiții propuse de țara noastră.
Printre domeniile strategice în care China poate deveni principal investitor s-a remarcat cel energetic, fiind menționate discuțiile avansate privind reactoarele 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și construirea unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari.
De asemenea, a fost exprimat interesul deosebit pentru implicarea partenerilor chinezi în o serie de proiecte de infrastructură de anvergură pentru România, având în vedere poziționarea strategică a țării noastre pe tronsoanele culoarelor europene de transport și, complementar, pe cel al Noilor Drumuri ale Mătăsii. Astfel, prin valorificarea poziției geografice a României, aceasta poate deveni o componentă relevantă a coridoarelor de transport dintre Europa și Asia, în special prin intermediul Portului Constanța și al Dunării.
În acest sens, domnul Liviu Dragnea a transmis companiilor de profil chineze să valorifice oportunitatea participării la implementarea proiectelor românești care se vor desfășura în sinergie cu prioritățile europene și în concordanță cu obiectivele platformei de conectivitate UE-China.
Cei doi oficiali și-au exprimat satisfacția față de stadiul unor parteneriate aflate în desfășurare, menționându-se, sub acest aspect, înființarea de parcuri industriale și, în concret, inițiativa regiunii Liaoning pentru realizarea unui parc industrial chinez în județul Prahova, axat pe domeniul IT și al tehnologiilor de vârf, inclusiv de echipament medical și autovehicule electrice, cu o valoare estimată la 200 mil. euro.
La finalul discuțiilor, președintele Camerei Deputaților a ținut să sublinieze importanța diplomației parlamentare și a dialogului partidelor politice în promovarea cooperării între state, inclusiv în contextul formatelor multilaterale, aceste două instrumente fiind vectori ai facilitării schimbului de idei și al contactelor interumane.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 20 februarie 2020, 14:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro