Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Liviu Dragnea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


Domnule Președinte al României,
Domnule Președinte al Senatului,
Doamnă Prim-Ministru,
Domnule Președinte Emil Constantinescu,
Domnule Președinte Traian Băsescu,
Preafericirea Voastră,
Înaltpreasfinția Voastră,
Stimați reprezentanți ai cultelor religioase,
Distinși membri ai Familiei Regale,
Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Domnule Președinte al Curții de Conturi,
Domnule Președinte al Consiliului Legislativ,
Doamnelor și domnilor deputați și senatori,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Stimați reprezentanți ai Corpului diplomatic,
Stimați invitați,

Trăim în aceste zile un moment unic în istoria țării noastre! România împlinește 100 de ani! Un veac de unitate, un veac de împlinire a celui mai măreț vis al națiunii noastre!
Este cea mai mare sărbătoare a României!
Unirea cu Bucovina
Peste trei zile vom sărbători Marea Unire! Dar trebuie să marcăm faptul că astăzi, pe 28 noiembrie, cu 100 de ani în urmă, în Sala de Marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei a votat, în unanimitate, unirea cu țara mamă, România.
Astăzi, deci, se împlinește un secol de la Unirea Bucovinei cu România! Îi salut pe parlamentarii de Suceava și transmit o urare caldă de „La mulți ani!” tuturor românilor bucovineni de pe ambele părți ale graniței dintre România și Ucraina.
La mulți ani, Bucovina!
Mesaj pentru Basarabia
De asemenea, aceeași urare de „La mulți ani!” o transmit și românilor din Basarabia de peste Prut. Astăzi ne desparte o graniță desenată pe o hartă. Însă nimeni, niciodată, nu a reușit și nici nu va putea vreodată să traseze granițe în sufletul unui popor! În spiritualitatea noastră națională nu am fost despărțiți niciodată și vom continua să fim uniți atâta timp cât prin inimile noastre va continua să curgă sânge românesc! La mulți ani, deci, pentru românii noștri din Basarabia și Nordul Bucovinei!
Cea mai importantă realizare în 100 de ani: integrarea euro-atlantică
Dragi români,
Am fost întrebat în aceste zile care este cea mai importantă realizare a României în cei 100 de ani de la Marea Unire! Este greu de ales pentru că sunt multe fapte mari: atât în perioada interbelică sau în Al Doilea Război Mondial, dar și în perioada regimului comunist, când au fost mulți oameni curajoși care au luptat pentru libertatea acestui popor.
Cred însă că, la scara istoriei la care ne raportăm, cea mai importantă realizare în acest veac al Unirii este integrarea euro-atlantică a României.
Am construit un cadru de securitate extrem de solid pentru România în cadrul NATO, iar acum ne putem concentra acțiunile noastre pentru a aduce mai multă prosperitate și dezvoltare pentru acest popor.
Uniți pentru obiectivele majore ale României: armistițiu politic pentru România
Cred, de asemenea, că este datoria noastră de a continua acest proces. Este datoria noastră de a consolida poziția țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO.
Avem obiective clare în această privință: adoptarea monedei euro în România, admiterea țării noastre în Spațiul Schengen sau crearea unor relații de cooperare europeană care să facă din România o țară mândră și respectată în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO astfel încât să ne consolidăm relații de securitate, atât de necesare în contextul norilor negri care s-au strâns la răsărit.
Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România! Acestea sunt teme cu adevărat importante pentru țara noastră și pentru acest popor. Iar noi, ca oameni politici, avem datoria de a ne comporta ca adevărați români!
Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiție internă permanentă. E firesc – pentru că așa funcționează democrația. Ne criticăm, ne atacăm, iar uneori, din păcate, mergem prea departe! Cred, însă, că în ce privește România, în ce privește obiectivele majore ale națiunii trebuie să fim în primul rând români.
Să fim oameni politici, ca oameni de partid, dar patrioți în ce privește România! Să fim patrioți, în primul rând, când ne raportăm la interesele majore ale țării noastre! Să fim români adevărați, uniți în promovarea națiunii noastre!
Strategie românească în Parlamentul European
Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa. Să ne stabilim împreună obiectivele pe care să le urmărim și pe care să le susținem cu toții, pe o singură voce, într-o singură limbă – limba românească.
Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent, când în Parlamentul Europei am văzut români votând împotriva României. Nu putem justifica în niciun fel așa ceva. Este expresia ceea mai puternică a dezbinării noastre! Trebuie să încetăm acest război dintre români și români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara țării. Vă asigur dragi colegi că nu asta vor cei care ne-au votat!
Ca și dumneavoastră, eu țin mult la țara mea, iubesc România și sunt pregătit să colaborez cu toată lumea în interesul țării mele! Sunt convins că sunt mulți ca mine, care gândesc la fel, în toate grupurile politice din România. Îi invit pe toți să construim împreună o strategie pentru România! Îi invit pe toți să stabilim împreună nu o strategie politică, ci o strategie românească în care să se regăsească marile obiective ale României!
Separat putem fi frânți, unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră. Împreună, însă, putem fi o forță de nestăvilit. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, o Românie puternică în lume! Împreună putem consolida Marea Unire pentru încă 100 de ani și pentru toate veacurile care vor urma până la sfârșitul timpului!
Avem multe motive care să ne unească și pentru care să fim mândri că aparținem acestei națiuni! Sunt mândru că sunt român și îmi doresc ca România să stea mereu cu fruntea sus în istoria care va urma de acum încolo!
La mulți ani, România!
La mulți ani, tuturor românilor, oriunde s-ar afla!
Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 20 februarie 2020, 14:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro