Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Nechita-Stelian Dolha > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În deschiderea discuției, deputații PNL au prezentat amendamentul lor la articolul 48 din Constituție referitor la întemeierea unei familii: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".
"Amendamentul nostru, susținut prin semnătură de încă 47 de colegi parlamentari, are la bază morala creștină, tradiția ce caracterizează ca și structură poporul român. Peste 92% dintre cetățenii țării sunt creștini, pentru care căsătoria între un bărbat și o femeie este firească", a întărit liberalul Grigore Crăciunescu. Din dorința de a avea un sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte reprezentate în România, Mircea Dolha și Grigore Crăciunescu vor transmite acestora o scrisoare în care să își prezinte punctul de vedere și importanța introducerii acestei modificări în Constituția României.
Deputații PNL Mircea Dolha și Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituției și un amendament prin care propun "ca nici o minoritate, cu excepția celor cu rădăcini comune și atestate științific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român". "Cu exepția minorităților care au rădăcini comune atestate științific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorități asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română", se arată în amendamentul depus de parlamentarii liberali.
O altă propunere prezentată a vizat posibilitatea schimbării formei de guvernământ care, în opinia inițiatorilor, se va putea face doar prin referendum la care să participe 50% plus 1 dintre alegătorii înscriși pe listele de vot. "Cetățenii țării au dreptul să își aleagă forma democratică de guvernământ pe care o doresc. Trecerea de la o formă de guvernare la alta se poate face prin referendum. cu prag de participare de 50% +1", au motivat inițiatorii, deputatul Mircea Dolha susținând, în pledoaria de argumentare, și că "un demers de o asemenea complexitate nu poate fi realizat decât prin susținerea unei largi majorități a cetățenilor cu drept de vot".
În încheiere, un alt aspect vizat de amendamentele depuse l-a reprezentat obligativitatea votului exprimat de către toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 până în ziua alegerilor inclusiv. În opinia celor doi deputați, o astfel de prevedere ar plasa România în rândul altor state cu o experiență democratică consistentă, precum Grecia, Italia sau Belgia. "Faptul că am depus aceste amendamente repreprezintă parte a activității noastre parlamentare și, cu siguranță, ele își vor găsi locul sub o formă sau alta, în viitoarea Constituție a României", au concluzionat deputații PNL. Notă: Atașat veți găsi amendamentele depuse de cei doi parlamentari ai PNL.

Amendamente

Amendamente

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 2 aprilie 2020, 16:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro