Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.ovidiuioandumitru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu-Ioan Dumitru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ovidiu Ioan Dumitru (neafiliat)
Mai mulți consilieri școlari în unitățile de învățământ preuniversitar

Parlamentarul independent, Ovidiu Ioan Dumitru, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 42, București, colegiul uninominal nr. 6, a depus, la Camera Deputaților, o propunere legislativă care vizează modificarea articolului99 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

Propunerea înaintată spre dezbatere vizează introducerea obligativității existenței cabinetelor de asistență psihopedagogică/psihologică în fiecare unitate de învățământ preuniversitar, organizată potrivit legii în vigoare,care să asigure asistență psihopedagogică/psihologică unei singure unități de învățământ, indiferent de numărul de elevi înscriși.
"Trebuie să conștietizăm că necesitatea cunoașterii temeinice a tinerilor și abordarea diferențiată a acestora pot determina progrese în activitatea lor școlară. Aici intervine importanța și nevoia derulării unui proces intensiv de acordare a asistenței psihopedagogice elevilor și celorlalte persoane implicate în procesul educațional (profesori, părinți, tutori și autorități școlare). Rolul consilierilor este unul proactiv, care presupune prevenirea situațiilor de criză personală și educațională a elevilor", se arată în expunerea de motive depusă împreună cu propunerea legislativă.
Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea centrelor județene/ale municipiului București și a cabinetelor de asistență psihopedagogică prevede că o școală trebuie să aibă peste 800 de elevi sau 400 de preșcolari pentru a beneficia de acest cabinet sau, în cazul școlilor care nu ating cifra respectivă, se pot grupa pentru a atrage serviciile unui psiholog.
"Elevii trebuie asistați în adaptarea la mediul școlar, socialși familial, să depășească tentații precum drogurile, alcoolul, violența sau furtul. În plus, statul poate avea de câștigat, pe termen lung, în sensul orientării profesionale deoarece tinerii își vor cunoaște mai bine interesele și se vor ghida mai ușor pe piața muncii, scăzând numărul șomerilor. Inițiativa pe care o supun dezbaterii vine să rezolve necesitatea existenței unui psiholog care să poată oferi consiliere, în fiecare zi, la o unitate de învățământ, și nu doar o dată la 2-3 zile cum se întâmplă în prezent în cazul școlilor care nu au peste 800 de elevi înmatriculați. În asemenea situații se regăsesc numeroase unități de învățământ, începând de la școlile din comune și sate și mergând până la cele din București. Prin această inițiativă, propun un sistem eficient de prevenție și sprijin", a precizat deputatul Ovidiu Ioan Dumitru.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației Naționale, în anul școlar 2012 - 2013 au fost finanțate 2387 de posturi de profesoriconsilieri raportat la un număr de aproximativ 21.200 de unități de învățământ preuniversitar.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 19 ianuarie 2022, 4:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro