Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Giureci-Slobodan Ghera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ghera Giureci Slobodan (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În calitate de reprezentant al minorității croate și deputat ales din partea Uniunii Croaților din România în Parlamentul României, precum și în calitate de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația, am făcut parte din delegația condusă de domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, care a efectuat o vizită oficială în Republica Croația, în perioada 15-16 iunie a.c., aceasta fiind prima vizită a unui șef de stat din România, după ce Croația a devenit membră a Uniunii Europene.

În acest interval am participat alături de ceilalți membri ai delegației la întâlnirile care au avut loc, atât cu Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitaroviæ, cât și cu premierul Zoran Milanoviæ și președintele Parlamentului (Saborului Croat), domnul Josip Leko. De asemenea, am luat parte la dineul oficial oferit de Președinția Republicii Croația în onoarea Președintelui României, la Palatul Prezidențial, dar și la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la monumentul memorial "Vocea victimelor croate - Zidul durerii" care se află în Cimitirul Mirogoj din Zagreb.
Discuțiile care au avut loc în timpul acestei vizite oficiale au vizat lupta împotriva corupției, stabilitatea în regiune, securitatea zonei Schenghen, cooperarea în cadrul regiunii Dunării - valorificarea oportunităților oferite în acest sens de Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, intensificarea legăturilor economice, dezvoltarea energetică a celor două țări, siguranța NATO, făcându-se referire totodată și la teme sociale precum șomajul în rândul tinerilor, problemă cu care se confruntă și Republica Croată.
De asemenea, un alt punct important de pe agenda de lucru a vizitei a făcut referire și la protejarea minorităților naționale din Croația și din România.
Concluzia acestor întâlniri a fost una fără echivoc: există de ambele părți dorința de a da de la cel mai înalt nivel un nou impuls dialogului și relațiilor bilaterale și în egală măsură s-a putut observa interesul unei cooperări strânse care vizează consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanică.
De asemenea, s-a putut observa faptul că de-a lungul timpului relațiile bilaterale dintre cele două țări s-au dezvoltat constant, acestea fiind în momentul de față excelente. Acest lucru se datorează mai ales faptului că România și Croația au multe obiective comune pe care le pot realiza mai bine împreună, unul dintre cele mai importante fiind cooperarea în cadrul Uniunii Europene, unde există interese și poziții similare sau apropiate.
M-am simțit onorat să fac parte din acestă vizită oficială și totodată sper ca strânsa colaborare dintre cele două țări să-și mențină parcursul bun pe care l-a avut până în acest moment și să se dezvolte la fel de armonios și pe viitor
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 martie 2021, 8:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro