Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Giureci-Slobodan Ghera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Giureci-Slobodan Ghera (Grup minorități)

Deputatul Uniunii Croaților din România, domnul Ghera Giureci-Slobodan, membru în Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, a participat, în perioada mai-iunie, la o serie de înâlniri.

Prima întâlnire oficială în acest sens a domnului deputat a avut loc pe 11 mai, cu o delegație din Republica Croația, condusă de domnul Josip Leko, președintele Parlamentului Croat, delegație care a vizitat minoritatea croată din România în localitățile Reșița, Lupac, Clocotici și Carașova, județul Caraș-Severin. Evenimentul cheie a avut loc la sediul central al Uniunii Croaților din România în Carașova. Vizita a fost una de succes, iar pe marginea a mai multor discuții, s-a subliniat faptul că minoritatea croată rămâne o punte de legătură dintre România și Croația, o minoritate importantă, care există de peste 600 de ani.
Pe 5 iunie, domnul deputat, membru al Comisiei pt. transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, a participat, în Constanța, la ședința organizată de domnul deputat Lupu Mihai, președintele Comisiei, unde a avut loc și o dezbatere pe tema portului Constanța.
A treia întâlnire a avut loc în Parlamentul României, în data de 17 iunie, odată cu vizita delegației croate conduse de domnul Milorad Pupovac, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Croația, întâlnire ce a avut loc în cadrul Comisiei pentru afaceri europene, unde a participat și domnul deputat ca membru CAE. Discuțiile pe această temă au fost: dezvoltarea cooperării economice și turistice; atragerea a cât mai multor fonduri europene în următoarea perioadă; criza economică din 2008; o mai mare asumare a responsbilităților din partea ambelor state în privința extinderii și intensificării relațiilor în domeniile precum agricultura, energia, industria, etc. Tot în aceeași zi, domnul deputat Ghera, în calitate de președinte al Grupului de prietenie cu Republica Croația, împreună cu domnul deputat Dorel Căprar, membru al Grupului, au oferit un dejun oficial delegației croate, unde printre alții, a fost prezent și domnul deputat Jakča Baloeviæ, președintele Grupului de prietenie cu România, precum și E.S. doamna Andrea Gustoviæ-Ercegovac, discutându-se pe subiecte legate de intensificarea relațiilor bilaterale de colaborare între România și Croația, atragerea de noi investitori, despre minoritatea croată din România și minoritatea română din Croația, despre susținerea limbii materne, a școlilor și a învățământului în limba maternă unde există școli, reînnoirea protocoalelor expirate, precum este cel de Colaborare în domeniul învățământului între MEN din România și cel din Croația (în curs de reînnoire), importanța continuării transmiterii canalelor de televiziune croată pentru minoritatea croată din România etc.
Miercuri, 18 iunie, a avut loc întâlnirea membrilor Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților și ai Senatului, ai Comisiei speciale comune a ambelor Camere pentru aderarea României la Spațiul Schengen, cu delegația Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag-ul german, unde a participat și domnul Ghera Giureci-Slobodan, deputat UCR, membru al comisiei CAE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 martie 2021, 7:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro