Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Giureci-Slobodan Ghera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Nivelul de excelență al relațiilor între România și Croația este susținut prin consistența și dinamica dialogului politico-diplomatic la nivel înalt, dinamizând și dezvoltând totodată și dialogul politic bilateral la toate nivelurile. Astfel s-au identificat noi domenii de cooperare economică între cele două țări, contribuindu-se și mai tare la politica ușilor deschise dintre cele două state membre ale Uniunii Europene. Programul vizitei în Croației a avut o agendă destul de încărcată, unde au avut loc o serie de întâlniri importante cu mai multe oficialități.
Prima întrevederea a fost cu doamna Kolinda Grabar-Kitaroviæ, Președintele Republicii Croația - ea fiind prima femeie alesă ca președinte în Croația nu demult. Din discuțiile purtate, s-a vorbit despre stadiile de implementare a condiționalităților de aderare în UE a țărilor candidate și aspirante din Balcanii de Vest, dar și în ceea ce privește evoluțiile din Moldova, Ucraina și Georgia, agreendu-se idea că putem susține împreună parcursul european al acestor țări prin diferite proiecte și expertize; despre modul în care sprijinim minoritatea croată in România în sensul păstrării identității culturale și lingvistice, primind totodată felicitari pt. acesta, respectiv vorbindu-se și despre comunitatea română și istro-română din Croația, istroromâna fiind unul din cele 4 dialecte istorice ale limbii române alături de daco-româna vorbită la nord de Dunăre, aromână și meglenoromână; în continuare s-a vorbit despre proiectele axate pe cultură, educație, creșterea capacității de absorbție a fondurilor europene, inițiativele și investițiile concrete în securitatea și stabilitatea zonei; securitatea energetică, etc. - lucruri care pot face din țările noastre exemple de bună practică pentru democrațiile emergente candidate la structurile europene și euroatlantice. Cu acest prilej, doamna Președinte si-a exprimat interesul de a-l avea oaspete cât mai curând în Croația pe domnul Președinte al României, Klaus Werner Iohannis.
A doua întrevedere a fost cu dl. Josip Leko, președintele Parlamentului Croat, unde punctul culminant al discuțiilor purtate a reprezentat sugestia dl. președinte Zgonea, de a semna inițiativa semnării unui "Memorandum de înțelegere, pe următorii câțiva ani, care să genereze sprijin reciproc în domeniul afacerilor externe, al integrării europene și al politicilor bugetare, al proiectelor de educație și cultură, dar și aprofundarea colaborării în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și a Mediteranei” propunere care a fost agreată și acceptată. Acest lucru reprezintă un bun instrument prin care ne dorim să accelerăm ritmul de implementare a proiectelor care să aibă drept rezolvare bunăstarea cetățenilor țărilor noastre și, în același timp, să constituie un semnal pozitiv pentru țările din Balcanii de Vest, aflate în proces de aderare la Uniunea Europeană
In cadrul vizitei un alt moment a fost cel dedicat intalnirii cu doamna prim-vice-prim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene al R. Croația, Vesna Pusic. Cu aceasta ocazie a fost subliniata viziunea comună a țărilor noastre în ceea ce privește importanța și relevanța diplomației parlamentare ca parte a politicii noastre externe, un instrument util în procesul de construcție a unei Uniuni a Energiei care să urmărească accelerarea investițiilor, precum și prioritizarea legată de interconexiuni de energie și gaze; identificarea unor rute alternative de aprovizionare energetică, etc. Iar în final ne-am întâlnit și cu un grup de oameni de afaceri, purtând discuții interesante, România cautând să-și dezvolte piața de desfacere, să creeze noi punți de legătură în domeniul afacerilor. Volumul total de schimburi comerciale ale României cu R. Croația este în creștere, cu +13%.
Consider această vizită de bun augur, reprezentând totodată un impuls pozitiv și important pentru un viitor comun mai bun și pentru o dezvoltare durabilă și stabilă între cele două țări prietene.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 martie 2021, 6:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro