Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Tudorița Lungu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Tudorița Lungu (Grupul parlamentar al PNL)
„Guvernul PSD-ALDE pune bețe în roate ONG-urilor, în loc să le trateze ca pe un partener”

După ce a constatat că actualul guvern PSD-ALDE, prin deciziile pe care le ia, blochează activitatea organizațiilor neguvernamentale, deputatul PNL de Bacău Tudorița Lungu l-a interpelat pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Demersul parlamentarului liberal vine după ce Ministerul Finanțelor Publice a impus tuturor ONG-urilor românești să se înscrie, începând cu 1 aprilie 2019, într-un registru special. Numai că, aproape de termenul limită, acest registru nici măcar nu există, iar reprezentanții ONG-urilor au reclamat că nu știu ce procedură trebuie să urmeze și că activitatea le-ar putea fi blocată.
„În orice țară civilizată, activitatea neguvernamentală este tratată cu respect, pentru că suplinește nevoi ale societății pe care autoritățile publice nu le pot rezolva. Unde autoritățile se află în imposibilitatea de a dezvolta, de a crea, de a construi, intră în scenă ONG-urile, care organizează activități educative sau culturale, oferă servicii sociale, de la îngrijirea copiilor și bătrânilor, până la construcția de centre de ocrotire sau, mai nou, chiar spitale. Este un parteneriat care funcționează pe bază de reciprocitate. La noi, guvernul PSD-ALDE vrea să aibă tot controlul asupra ONG-urilor, pe care nu le privește ca pe un partener, ci ca pe niște dușmani. Debirocratizarea, permanentul dialog, înțelegerea și rezolvarea nevoilor pe care actorii din societatea civilă le au ar trebui să reprezinte căile unui parteneriat viabil, ai cărui beneficiari sunt românii”, spune deputatul Tudorița Lungu, care cataloghează ca fiind inutil noul registru introdus, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice și ANAF aveau oricum toate datele referitoare la ONG-uri.
Parlamentarul liberal îl acuză pe ministrul Eugen Teodorovici că, în acest ultim caz, a procedat total netransparent, fără nicio consultare a asociațiilor și fundațiilor, și îl somează public pe acesta să precizeze cum va proceda pentru ca reprezentanții ONG-urilor să fie informați la timp asupra procedurilor și a pașilor pe care trebuie să îi urmeze, dar și ce fonduri a presupus înființarea acestui registru, atât din punct de vedere tehnic, cât și al personalului care urmează să-l deservească. Deputatul Tudorița Lungu se teme că termenul rămas până la 1 aprilie 2019 nu se va dovedi suficient pentru ca prevederile să fie aplicate, iar activitatea ONG-urilor va fi blocată.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 27 februarie 2020, 1:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro