Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Tudorița Lungu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Tudorița Lungu (Grupul parlamentar al PNL)
Tudorița Lungu, deputat PNL: ”Fără instituții ferme și legi clare, statul pierde lupta cu infractorii din păduri”

Șase pădurari morți și peste 650 de agresiuni la adresa personalului silvic sunt motivele pentru care Federația Sindicatelor Silva a protestat pentru a șasea oară în acest an și a reclamat lipsa de siguranță a profesiei. Silvicultorii s-au plâns că intră în pădurile pe care trebuie să le păzească, fără uniformă de serviciu și echipament de protecție, fără minime dotări cu mijloace de apărare, fără armament sau cu armament ineficient, fără mijloace de transport și de comunicație. Campaniile de decredibilizare, susținute de grupuri de interese, au dus la diminuarea autorității personalului silvic, vulnerabil acum în fața infractorilor.

Sunt tot mai dese cazurile în care pădurarii au fost bătuți, agresați, li s-au furat armele, au fost atacați cu săbii, cuțite sau drujbe, au fost amenințați cu moartea de infractorii surprinși în timp ce furau material lemnos sau de braconieri. Situația se perpetuează de câțiva ani, dar amploarea este tot mai mare. Fenomenul infracțional din pădurile României este unul tot mai serios, iar personalul silvic, tot mai lipsit de capacitatea de a lupta cu el.
Este evident că silvicultorii sunt tot mai demotivați și nu există nicio justificare pentru că Regia Națională a Pădurilor ”Romsilva”, una dintre cele mai profitabile regii ale României, îi lasă fără dotări, mijloace de transport, armament și pregătire. Așa cum PSD nu are nicio justificare pentru tergiversarea din parlament cu privire la proiectul Statutului personalului silvic, și care ar fi trebuit să fie adoptat în regim de urgență. Un statut de care pădurarii au nevoie și pe care îl așteaptă. Așa cum România are nevoie de instituții de forță puternice, cu oameni capabili să intervină fără teamă, pentru că legea ar trebui să fie de partea lor, iar dotările, pe măsura misiunilor pe care le au.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 4 martie 2021, 1:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro