Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Loránd-Bálint Magyar > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Asumarea pe buget nu este democratică

Viceliderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei, contestă modalitatea PNL de a trece Bugetul de Stat pe 2020. De asemenea, parlamentarul ieșean este nemulțumit și de alocările bugetare.

Deputatul Silviu Macovei: „Asumarea răspunderii pentru buget arată o lipsă de democrație!”
Viceliderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei, reacționează dur la intenția liberalilor de a-și asuma răspunderea pentru Legea Bugetului de Stat pe 2020. Parlamentarul social-democrat acuză PNL că forțează limitele democrației prin încercarea de a ocoli reprezentanții cetățenilor. „Bugetul afectează întreaga țară, nu este o lege oarecare pentru care un partid minoritar în Parlament, ca PNL, să-și asume răspunderea. Asta nu este democrație! Cum să spui public, tu, liberal, că Parlamentul încetinește aplicarea bugetului? Păi, tocmai acesta este rolul reprezentanților cetățenilor, să discute, să dezbată și să transmită nevoile din comunitățile din care provin! Nu ai dreptul într-o democrație să spui «știu eu cel mai bine ce aveți voi nevoie». Sau, poate, chiar asta este intenția PNL, de a declanșa alegeri anticipate prin forțarea Parlamentului. Căci, dacă își asumă răspunderea pe buget, riscă o eventuală moțiune de cenzură care va trece și Ludovic Orban va pleca acasă”, afirmă deputatul Silviu Macovei.
Poziția tranșantă față de alocările bugetare l-au făcut și în trecut pe deputatul Macovei să conteste modul de distribuire al banilor, mai ales în ceea ce privește Iașul. De altfel, chiar în timpul guvernării PSD, acesta a declarat public refuzul de a vota bugetul dacă nu se alocă bani pentru autostrada A8.
Acum, Silviu Macovei se declară complet nemulțumit de formula alocării bugetare așa cum a fost făcută de ministrul liberal de finanțe: „Sunt dezamăgit și neîncrezător cu privire la faptul că această formă de buget va răspunde nevoilor Iașului. Pentru șoseaua de centură nu s-a alocat niciun ban în plus; sunt tot banii de anul trecut, necheltuiți. Ni se aruncă praf în ochi cu niște credite de angajament de 152 milioane. Eu am criticat și când partidul meu era la guvernare aceste credite de angajament care nu sunt nici măcar niște credite garantate de guvern! Sun doar niște promisiuni iluzorii. Nu mai vorbesc despre cotele de TVA fiindcă primim mai puțin decât Bacăul sau Suceava, deși Iașul are activitate economică de cel puțin trei ori mai mare ca aceste orașe la un loc”, explică Silviu Macovei.
Sub aceeași formulă ca în trecut, parlamentarul ieșean amenință cu boicotarea bugetului: „Repet ce am spus an de an: dacă nu se alocă bani concreți, nu promisiuni, pentru proiectele majore ale Iașului (autostrada și centura ocolitoare – n.a.) nu voi vota bugetul! Dacă PNL, care este clar minoritar în Parlament, alege să-și asume răspunderea fără dezbatere parlamentară, voi vota imediat eventuala moțiune de cenzură”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 29 septembrie 2022, 23:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro