Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mihai Lupu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mircea Man (Grup PNL)
Eșecul aderării României la Schengen

Din anul 2011, România tot așteaptă să intre în spațiul Schengen. Chiar dacă am îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la acest spațiu, se pare că nici în acest an, acest lucru nu va fi posibil.

Recent Franța a cerut ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să nu fi inclus pe ordinea de zi a Consiliului JAI, deoarece criza refugiaților va genera o regândire a acestui spațiu, iar România mai are de așteptat probabil încă cel puțindoi ani.
Obiectivul aderării la zona Schengen reprezintă pentru țara noastră un obiectiv extrem de important și are tot sprijinul președintelui Comisiei Europene și al Parlamentului European, iar românii își doresc ca acest obiectiv să devină o realitate, chiar dacă așa zisele eforturi diplomatice „bat pasul pe loc”.
Guvernul Ponta nu s-a concentrat suficient asupra continuării eforturilor de realizare a integrării europene depline și mă întreb, oare cât de real este interesul acestui guvern pentru aderarea la spațiul Schengen? Mai ales că și în Raportul MCV pentru anul 2015 continuă să fie criticat Parlamentul României pentru blocarea acțiunilor justiției, dar și inițiativele legislative elaborate de acestă majoritate parlamentară, inițiative menite să slăbească instituțiile anti-corupție.
Această majoritate care conduce România, a ratat intrarea României în spațiul Schengen, intrare compromisă de guvernele Ponta I,II,III și IV, o majoritate care a dat dovadă de un comportamentul iresponsabil și care prin acțiunile sale a pus România într-o ipostază dificilă pe plan extern. Surprinzător că și Victor Ponta a declarat recent că” ...sincer să fie nu cred că trebuie să ne facem iluzii prea mari în perioada următoare”, deci un alt punct eșec anunțat al acestui guvern.
România este pregătită să adere la Schengen și să asigure securitatea frontierelor, dar se pare că încă mai există unele state membre, care au rețineri în această privință, noi totuși continuăm să avem încredere în instituțiile europene și în deciziile acestora și avem răbdare, dar oare cât mai avem de așteptat? Este dreptul nostru al românilor ca cetățeni ai Uniunii Europene să circulăm liber în cadrul acesteia, iar eșecul aderării nu este nici al cetățenilor din România și nici al europenilor, ci al întregii clase politice.
Nu trebuie să uităm câ România este un mare furnizor de securitate în regiune și în Uniunea Europeană, fiind extrem de important să existe în continuare o consolidare a dialogului politic și de securitate între România și celelalte state membre UE, o mai bună colaborare, mai ales acum cu criza refugiaților.
Atât România cât și Bulgaria au făcut și vor face eforturi, dar acum așteaptă ca miniștri de interne ai UE să decidă care vor fi pașii pentru aderarea celor 2 țări la spațiul de liberă circulație.
România cere Schengen. Românii așteaptă ca acest vis să devină realitate.Este dorința dar și dreptul lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 3:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro