Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Eliza-Mădălina Ștefănescu (Grup PSD)
Guvernul acordă o atenție specială persoanelor cu dizabilități

Deputatul PSD Eliza-Mădălina Ștefănescu a subliniat miercuri, 18 aprilie, printr-o declarație politică susținută în plenul Camerei Deputaților, faptul că Guvernul PSD-ALDE a acordat o atenție deosebită și a pus în aplicare mai multe măsuri în plan social, pentru a fi alături de cei care au nevoie de sprijinul constant al societății, respectiv persoanele cu dizabilități.

“Cred că este important să amintim faptul că indemnizațiile acestora au crescut în medie cu 30% și stagiul minim de cotizare la asigurarea socială pentru a beneficia de medicamente și produse sanitare gratuite a fost redus de la șase luni la o lună. Microîntreprinderile și persoanele fizice sunt acum încurajate de legislația in vigoare să facă donații, astfel încât ONG-urile care promovează egalitatea șanselor și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități să se bucure de finanțarea necesară pentru a funcționa. Persoanele cu dizabilități și cu boli rare nu trebuie evitate, ci integrate, iar asta se va întâmpla fără îndoială. Acestea vor avea parte de criterii de încadrare în grad de handicap extinse și actualizate, iar elevii nu vor mai fi limitați sa opteze între bursa medicală și cea de merit. Totodată, adulții cu dizabilități vor beneficia de servicii sociale de tip rezidențial, iar familiile lor de servicii de tip respiro. Toate aceste hotărâri sunt deja aplicate, în urma unor acte normative adoptate de Guvern”, a declarat deputatul social-democrat, amintind că măsurile luate nu se opresc aici.
“Programele Ministerului Muncii au în vedere măsuri pentru reglementarea biletului unic de transport ca alternativă la foile de drum acordate gratuit persoanelor cu handicap grav și accentuat și a modului de certificare a persoanelor cu dizabilități, dar și introducerea unei scheme de vouchere pentru achiziționarea de tehnologii și echipamente asistive, care să le faciliteze accesul la tehnică de calcul și comunicare. De asemenea, este necesar să se investească în pregătirea personalului din instituțiile de profil, pentru o asistență modernă a persoanelor cu dizabilități. Nu în ultimul rând, prin Ministerul Fondurilor Europene, vor putea fi accesate 155 de milioane de euro pentru proiecte de încurajare a angajării persoanelor cu dizabilități și vor include măsuri de susținere a angajatorilor, prin acordarea de subvenții și accesibilizarea mediului de lucru. Persoanele cu dizabilități nu vor mai fi uitate. Pentru că așa este normal: să facă parte din societate, alături de toți cetățenii României”, a arătat Eliza-Mădălina Ștefănescu.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 aprilie 2021, 9:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro