Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Eliza Mădălina Ștefănescu (Grup PSD)
Măsuri concrete privind reducerea abandonului școlar!

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2017 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Noua lege votată grație majorității parlamentare a PSD, presupune implementarea Programului de acordare, cu titlu gratuit, preșcolarilor și elevilor din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, a unui suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Programul se va desfășura până la sfârșitul anului școlar actual, în perioada desfășurării activității didactice.
Cele 50 de unități de învățământ selectate pentru acest Program-pilot sunt situate în medii geografice izolate/ greu accesibile - deltă, munte, câmpie (zonă depopulată/ zonă greu accesibilă din cauza condițiilor naturale), în medii sociale defavorizate (comunități cu grad mare de vulnerabilitate - populație romă, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate și supuși unor forme disimulate de abandon parental, copii supuși unor forme de abuz parental prin muncă, abandonul școlii, cutume și mentalități culturale restrictive, în defavoarea minorului etc.), precum și în medii economice cu grad ridicat de paupertate.
Din rapoartele realizate în urma monitorizării modului de implementare a programului pilot în anul școlar trecut rezultă că în școlile unde a fost realizată această facilitate s-a observat o îmbunătățire a frecvenței elevilor la cursuri, în unele unități de învățământ aceasta cunoscând o creștere de peste 42,7% față de anii precedenți.
Legea votată de Parlament este extrem de benefică pentru viitorul României, în contextul eforturilor Guvernului de a reduce rata de părăsire timpurie a școlii și, implicit a abandonului școlar și a analfabetismului, obiectiv asumat și în fața instituțiilor Uniunii Europene.
În etapa a doua a programului s-a decis includerea a cel puțin o unitate de învățământ din fiecare județ, din Dolj fiind selectat Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” Bârca.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 aprilie 2021, 9:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro