Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Eliza-Mădălina Ștefănescu (Grupul parlamentar alPSD)
Pași concreți în îmbunătățirea legislației pentru combaterea violenței în familie
Violența în familie provoacă suferință, traume și, în cele mai rele cazuri, decese. Iar acest lucru, în România anului 2018, trebuie să se schimbe.


Din păcate, însă, statisticile și, mai ales, poveștile oamenilor care au trecut prin asta spun altceva. Așa că este de datoria noastră să schimbăm lucrurile. Iar ele se vor schimba.

La inițiativa Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie urmează să fie modificată, pentru reducerea pe cât posibil a acestui flagel. Măsurile luate vor fi mult mai eficiente și vor permite un control mai bun atât asupra victimelor violențelor, cât și asupra agresorilor.
Trebuie în mod cert să ne redefinim conceptele a ceea ce înseamnă violența în sânul unei familii și să spunem clar și răspicat că indiferent de obicei, cultură, tradiție și religie, violența împotriva copiilor și femeilor, dar și împotriva bărbaților trebuie să se oprească. Persoanele care au locuit în teroare, în abuzuri și private de orice formă de respect trebuie să capete o voce și să își reia identitatea. Cu sprijinul statului, prin centrele de protecție, de îngrijire, prin sistemele de asistență care vor fi puse la dispoziție, dar și prin liniile telefonice de urgență, glasul lor va fi auzit și va deveni important.
Prevenția este extrem de importantă în aceste cazuri, iar printr-o informare potrivită încă de pe băncile școlii, astfel de întâmplări, uneori tragice, ar putea fi evitate. La fel de importante sunt și sancțiunile care sunt aplicate agresorilor, însă important este să facem tot ce ne stă în putință pentru a crea și un sistem de reabilitare.
Dar, poate cea mai importantă este atitudinea noastră, a tuturor, față de victime, de agresori și față de violență în general. În societatea în care trăim, informația și viteza înseamnă putere, iar empatia și o mână întinsă către cineva aflat în suferință au început să își piardă din valoare. Este de datoria noastră să fim acolo și să reacționăm atunci când suntem martori la asemenea violențe. Dacă o persoană care suferă nu poate vorbi pentru a cere ajutor, este de datoria noastră ca noi să fim vocea ei și să facem tot ce putem pentru a oferi sprijin.
Societatea noastră este așa cum ne-o construim. Haideți să contribuim cu toții la ea, iar prin sisteme bune de prevenție, de protecție, de informare și de ajutorare, dar și printr-o comunicare mai bună, să clădim lumea fără violență în care ne dorim să trăim!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 aprilie 2021, 9:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro