Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Eliza Mădălina Ștefănescu (Grupul parlamentar al PSD)
Importanța încurajării donării de sânge în România
Donarea de sânge este gestul prin care orice persoană poate oferi un ajutor pe cât de mic, pe atât de important și de valoros.


Pe 14 iunie, în fiecare an, din 2004 încoace, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pentru a trage un semnal de alarmă asupra nevoii donării de sânge, cât și pentru a le mulțumi celor care, periodic, calcă pragul unui centru de transfuzii și nu numai. Aceste persoane au o contribuție cât se poate de masivă față de semenii lor, aflați nu de puține ori în lupta pentru viață

În România, conform statisticilor, aproximativ 2% dintre cetățeni merg periodic să doneze sânge. Indicatorul este, însă, destul de mic față de alte state din Europa, dar asta nu trebuie să ne descurajeze. Mereu este loc de mai bine, mai ales având în vedere scopul final: o persoană care donează sânge din trei în trei luni poate salva, într-un an, 15 vieți.
Criza de sânge din România este un subiect delicat și mereu de actualitate și, de multe ori, motivele pentru care cetățenii aleg să nu doneze sunt legate de condițiile din spațiile de donare. Partidul Social Democrat și-a asumat, prin programul de guvernare, investiții masive în infrastructura de sănătate, însă cred cu tărie că la fel de importantă este și atitudinea pe care o avem, ca națiune, față de acest gest.
Donarea de sânge înseamnă altruism și o iubire fără egal față de semeni. Când ne gândim că viața unui om poate depinde de câteva sute de mililitri de sânge și că noi putem oferi acest mic cadou, asta ne dă o putere pe care trebuie să o tratăm cu foarte mare seriozitate. Dincolo de beneficiile acordate donatorului de sânge, de inițiativele publice sau private de a susține donatorii de sânge, aceștia din urmă trebuie să se gândească și la faptul că undeva, pe un pat de spital, inima unei persoane continuă să bată grație lor. Iar acesta este un motiv de a dona mai mult decât important pentru oricare dintre persoanele care, până acum, nu au ales să facă asta.
Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este găzduită de Grecia, desfășurându-se sub sloganul „Fii acolo pentru cineva. Donează sânge. Împarte viața”. Dincolo de a face noi înșine acest gest, important este să vorbim și cu cei din jur despre cât de important este. Conștientizând necesitatea donării și cât de mult poate însemna ea pe termen lung, doar așa îi putem convinge, la rândul nostru, pe ceilalți, să nu rămână indiferenți. Mai ales în contextul grupelor rare de sânge, unde este nevoie de o promovare și mai intensă a donării de sânge. Nu în ultimul rând, donarea de sânge într-un număr cât mai mare va duce și la scăderea numărului de abuzuri legate de traficul de sânge.
În concluzie, doresc să îmi manifest întreg sprijinul față de orice persoană sau instituție care încurajează donarea de sânge. Doar dacă vom lua toți măsuri, ca indivizi, vom putea ajuta din ce în ce mai mulți semeni aflați în nevoie în societatea noastră.
La mulți ani donatorilor de pretutindeni și echipelor medicale care fac posibil acest act!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 aprilie 2021, 9:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro