Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
www.movilapetru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Petru Movilă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Petru Movilă (Grup PDL)

Deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, va depune un proiect de lege de modificare a Legii Educației Naționale, a OG 18/2009 privind organizarea rezidențiatului și a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru trecerea rezidențiatului din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Educației Naționale și transformarea salariilor medicilor rezidenți în burse doctorale.

Această propunere vine ca urmare a unor discuții cu membrii Colegiului Medicilor și a unor specialiști din ambele domenii, care și-au arătat întreaga disponibilitate în ceea ce privește susținerea acestui proiect de lege care va permite majorarea semnificativă a veniturilor medicilor rezidenți.
"Astăzi, un medic rezident primește în medie un salariu de 200 Euro, sumă de bani care nu îi poate asigura nici pe departe un venit care să îi garanteze accesul la o viață mai bună, decentă, care să-i acopere măcar cheltuielile zilnice. De-a lungul timpului s-a tot discutat despre majorarea salariilor medicilor rezidenți și nu numai, dar niciodată nu s-a întâmplat din lipsa fondurilor necesare la bugetul de stat. Un astfel de medic are în anul întâi de rezidențiat un salariu de 800 de lei, urmând ca până în ultimul an să ridice cel mult 1.500 lei . Oricât de pertinentă și de realistă ar fi explicația oferită de reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Sănătății, nu este normal ca un medic, după 6 ani de facultate și încă 5 de rezidențiat să primească un astfel de salariu", a explicat deputatul Petru Movilă.
Parlamentarul ieșean explică faptul că efortul pe care statul român îl face pentru plata medicilor rezidenți este de circa 80 milioane Euro. Transformarea acestui fond de salarii în fond de burse și implicit trecerea rezidențiatului de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației, ar însemna o creștere semnificativă a veniturilor medicilor rezidenți.
"Am început demersurile necesare pentru depunerea proiectului de lege de modificare în acest sens a legislației în vigoare. În acest mod, statul român va avea pârghiile necesare să ofere medicilor o șansă reală de îmbunătățire a unui sistem aflat aproape în colaps. Să nu uităm că din 2007 și până în prezent și-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste granițele țării tocmai din cauza faptului că acolo pot primi salarii mai mari", a declarat parlamentarul ieșean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 13 aprilie 2021, 23:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro