Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
www.movilapetru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Petru Movilă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Petru Movilă (Grup PDL)

Deputatul Petru Movilă a depus o nouă propunere legislativă ce face referire la modificarea Legii 446/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap care, în forma actuală, pasează autorităților locale responsabilitatea de a angaja și salariza asistentul personal sau de a asigura indemnizația lunară, fără însă să aloce și fondurile necesare.

Propunerea legislativă corectează această carență și propune ca plata salariilor asistenților personali și indemnizația de însoțitor să fie asigurată din bugetul Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin transfer către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care, la rândul ei, să vireze fondurile către primării. În acest mod, acestea vor fi scutite de povara care o reprezintă aceste plăți.
Conform legii, primăriile sunt obligate să facă plățile necesare, cu toate că în momentul în care se conturează bugetul nu se poate prognoza numărul de persoane cu handicap care vor intra în gradul 1 de-a lungul anului. În aceste condiții, nu este posibil să se prevadă în buget sumele corecte pentru plata acestora.
"De cele mai multe ori, primăriile ajung în incapacitate de plată, fiind nevoite fie să treacă în șomaj asistenții personali, fie să recurgă la concedieri colective, pentru că este imposibil să prevezi câte persoane vor trebui plătite în plus, dintr-un buget care și așa stă sub semnul austerității. Sunt primării din comune sărace care nu au absolut deloc posibilitatea de a aloca acești bani, ceea ce din persectiva atribuțiilor statului, înseamnă că se creează o responsabilitate discriminatorie pentru cetățenii care locuiesc fie în comune mai sărace, fie mai bogate. Pe lângă acest lucru, astăzi, pe rolul instanțelor de judecată se află un număr semnificativ de procese între asistenții personali și primării, pentru obligarea acestora să-i reangajeze. Consider că aprobarea acestei propuneri legislative va ridica de pe umerii primăriilor o mare povară și va fi un real ajutor pentru persoanele cu handicap care de multe ori sunt puse în situații critice", a explicat deputatul Petru Movilă.
De asemenea, reamintim că la propunerea parlamentarului, comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, au început deplasările în teritoriu. Prin această măsură s-a venit în ajutorul persoanelor cu handicap care nu au mai fost nevoie să vină până la sediul direcției pentru a se prezenta în fața comisiilor de specialitate.
La nivelul județului Iași sunt aproximativ 23 mii de persoane cu handicap, ponderea acestora în totalul populației fiind de 3,64 la sută. Procentul se situează peste cel la nivel regional (ponderea medie la nivelul regiunii Nord - Est fiind de 3,29 la sută) respectiv peste valoarea la nivel național de 3,62 la sută.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 13 aprilie 2021, 23:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro