Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
www.movilapetru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Petru Movilă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Petru Movilă (Grup PDL)

După ce ani de zile s-au cheltuit resurse și fonduri semnificative pentru descentralizarea sistemului sanitar și după ce cu mari dificultăți s-a reușit corectarea carențelor de la nivel local a procesului de derulare a achizițiilor publice, astăzi, după votul pozitiv dat în Camera Deputaților ordonanței de urgență promovate de Ministerul Sănătății, se va reveni la o abordare de tip comunist.

USL a votat recentralizarea sistemului sanitar și monopolizarea pieții în scopul deservirii clientelei favorite. Coordonarea la nivel național a procedurii de achiziție nu face altceva decât să îngreuneze extrem de mult situația unităților spitalicești și să favorizeze crearea de monopoluri, dat fiind faptul că, la momentul actual nu sunt foarte multe companii care să susțină contracte naționale cu sute de beneficiari. Acest lucru înseamnă că accesul pacienților la medicamente, echipamente, dispozitive va fi îngreunat.
"Dorința USL de a centraliza sistemul sanitar este profund anti-europeană și încalcă autonomia publică locală, în condițiile în care multe din spitale fie sunt în subordinea Consiliilor Județene, fie a primăriilor. Fondurile alocate spitalelor sunt decise tot de către Ministerul Sănătății, care mai apoi, va decide pentru ce și când va organiza licitațiile. Fiecare spital și fiecare zonă a țării are specificul său. Se va crea, din nou, o birocrație stufoasă, vor fi blocate sau întârziate livrările către spitale și toată lumea va avea de suferit, în special pacienții", a declarat deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.
Un alt aspect negativ al deciziei luate astăzi este și faptul că nu s-au avut în vedere facilități pentru regimul de urgență, pentru situațiile în care spitalele vor rămâne fără medicamentele necesare. "Legislația care se vrea implementată acum are mari lacune, care la un moment dat, vor crea probleme serioase celor din teritoriu și implicit pacienților cărora le va fi restricționat accesul la serviciile medicale. S-a ajuns în această situație și pentru că nu s-a făcut public de către Ministerul Sănătății vreun studiu de impact și nu s-a avut în vedere consultarea nici unei organizații reprezentative", a explicat parlamentarul.
PDL va ataca ordonanța de urgență privind desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziție publică centralizată, votată astăzi în Camera Deputaților, for decizional, la Curtea Constituțională a României.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 10 aprilie 2021, 22:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro