Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
www.movilapetru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Petru Movilă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Prin OUG 103 din 15 noiembrie 2013, la art. 9 se prevede că în anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător. Această ordonanță înseamnă o reducere consistentă a veniturilor medicilor, și așa aflate la un nivel de subzintență.
O estimare aproximativă făcută de reprezentanții sistemului medical arată că neplata zilelor de sâmbătă și duminică ar însemna o diminuarea a veniturilor cu 20 – 25 la sută. Conform actualei legislații, aceste zile se plătesc dublu față de zilele din timpul săptămânii.
În aceste condiții, deputatul Petru Movilă, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților a depus astăzi un proiect de lege de modificare a acestei OUG, care taie în carne vie din veniturile medicilor, ale polițiștilor, ale asistenților sociali sau ale angajaților ISU și SMURD.
"Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să arunce praf în ochi. Mai întâi anunță că fiecare medic rezident va primi 150 Euro ca bursă și apoi, prin același OUG, reduce substanțial veniturile celorlalți angajați ai sistemului sanitar. Ceea ce se întâmplă nu este normal iar această prevedere aduce prejudicii serioase la zeci de mii de angajați din România. Am depus un proiect de lege de modificare a Ordonanței 103, în procedură de urgență, întrucât această nedreptate trebuie remediată, deși consider că este de datoria Guvernului să își îndrepte propria greșeală emițând o nouă ordonanță de urgență. Sunt mulți medici care lucrează sâmbetele și duminicile tocmai pentru că înseamnă un ban în plus. În condițiile în care salariile sunt mici iar aceste zile nu se vor mai plăti, medicii se întreabă deja de ce să mai vină la muncă", a explicat deputatul Petru Movilă.
Foarte important de menționat este și faptul că, atunci când a fost întrebat despre această prevedere, în cadrul dezbaterilor din comisia de sănătate pe tema bugetului pe anul 2014, ministrul Nicolăescu a susținut că nu există o astfel de ordonanță, ascunzând cu bună știință o ordonanță care diminuează substanțial veniturile medicilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 13 aprilie 2021, 23:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro