Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
nicolaie.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Vizita în Serbia - Comisia pentru românii din afara granițelor transmite recomandări către MpRP

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor a Camera Deputaților a transmis miercuri, 15 martie, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, un set de 18 recomandări și posibile soluții pentru principalele problemele ale minorității române din Serbia, în urma vizitei efectuate în perioada 22-24 februarie a.c..

Delegația, formată din președintele Comisiei, Constantin Codreanu (PMP), vicepreședintele Matei Dobrovie (USR), secretar Sebastian Radu (PSD) și Marilen Pirtea (PNL), a avut convorbiri cu E.S. doamna Oana-Cristina Popa, ambasadorul României în Serbia, conducerea Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR), cu membrii Comisiei pentru diasporă și sârbii din regiune, din Adunarea Națională a Republicii Serbia, Consulul general de la Zajcear, Marius Dilof, și gerantul interimar al Consulatului general al României la Vârșeț, precum și cu înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.
În discuțiile cu omologii sârbi, parlamentarii români au subliniat importanța respectării de către Serbia a principiului reciprocității, dat fiind că România este un exemplu la nivel european în materie de protecție a minorităților naționale și acordă acestora reprezentare în Parlament, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media.
De asemenea, delegația a insistat asupra deblocării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-sârbe privind minoritățile naționale, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei. Este necesar ca în acest for să fie evaluate periodic progresele înregistrate în urma semnării protocolului din 1 martie 2012 (neratificat însă până în acest moment), prin care Serbia, în calitate de stat candidat la aderarea la UE, se angajează să acorde minorității române de pe întreg teritoriul ei dreptul la educație în limba maternă, acces la mass-media și serviciu religios în limba română, cât și reprezentare în Parlament.
Membrii delegației au prezentat un raport privind problemele minorității române din Serbia și un set de 18 recomandări și posibile soluții pentru acestea.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 22 noiembrie 2019, 0:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro