Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, Marian Neacșu

Camera Deputaților a adoptat marți, 13 octombrie 2015, cu susținerea Grupului parlamentar al PSD, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.297/2004 privind piața de capital.

Noul act normativ este parte a unei inițiative mai largi propuse de către un grup de lucru condus de Bursa de Valori București, cu participarea unor reprezentanți ai pieței de capital românești, cât și ai autorităților de supraveghere și reglementare, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai BNR, precum și ai Ministerului Finanțelor Publice.
Această intervenție legislativă urmărește eliminarea unor obstacole care împiedică evoluția pieței de capital din România, într-o perioadă în care premisele de creștere sunt încurajatoare.
Principalele modificări aduse de proiect se referă la facilitarea accesului la piața de capital românească; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanța corporativă a emitenților și transparența acestora, inclusiv raportarea informațiilor relevante pentru participanții la piață; simplificarea regimului ofertelor publice și al listărilor de acțiuni și obligațiuni și urmărește creșterea bazei de investitori instituționali din România, precum și motivarea populației să investească direct sau indirect în instrumente financiare listate.
Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a adus proiectului inițiat de Guvern două amendamente care au scopul de a asigura protecția drepturilor acționarilor minoritari ai societăților listate. Astfel, în cazul majorărilor de capital social, ridicarea dreptului de preferință a acționarilor de a subscrie va fi hotărâtă în adunarea generală extraordinară, la care participă acționari reprezentând cel puțin 85% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care dețin cel puțin 3/4 din drepturile de vot. Conform amendamentelor aduse, majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară, la care participă acționari reprezentând cel puțin 85% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care să reprezinte cel puțin 3/4 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri noi și performante necesare realizării obiectului de activitate al societății emitente.
Piața de capital, în general, și bursele de valori, în special, ar trebui să-și consolideze substanțial rolul de alternativă viabilă la creditarea bancară (marcată în ultimii ani de reticențe în finanțarea proiectelor de investiții, ca urmare a crizei financiare) și să devină una din principalele surse de finanțare a societăților, prin majorări de capital, emisiuni de acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 2:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro