Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

România are privilegiul de a se mândri cu Delta Dunării, o zonă cu un potențial turistic excepțional, parte din patrimoniul UNESCO din anul 1992 .

Delta Dunării este, de asemenea, un spațiu fertil, foarte potrivit pentru agricultură. Având în vedere aceste considerente, Grupul parlamentar al PSD și-a arătat susținerea pentru proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, act normativ adoptat în cadrul ședinței de plen din data de 21 octombrie 2015 a Camerei Deputaților.
Potrivit Legii 18/1991, amenajările agricole și amenajările piscicole fac parte din aceeași categorie de terenuri, reprezentând terenuri cu destinație agricolă. Studiile arată că utilizarea agricolă a zonelor piscicole din Delta Dunării nu produce dezechilibre ecologice asupra sistemului, iar continuarea activității de agricultură reprezintă cea mai favorabilă soluție pentru exploatarea acestor zone, spre deosebire de reabilitarea ca amenajare piscicolă, care implică eforturi financiare însemnate și contribuie la degradarea terenurilor. Noua lege prevede ca pe teritoriul rezervației Deltei Dunării, terenurile ocupate ca amenajări agricole sau piscicole și care constituie domeniu public de interes județean, aflat în administrarea Consiliului Județean Tulcea, să poată fi utilizate ca amenajări agricole sau piscicole doar în baza unor studii tehnice de specialitate din care să rezulte necesitatea utilizării lor ca astfel de amenajări. De asemenea, se instituie în sarcina proprietarilor, arendașilor sau concesionarilor terenurilor folosite ca amenajări agricole sau piscicole, a căror utilizare a fost schimbată, obligația de a efectua studii tehnice de specialitate din care să rezulte modalitatea în care sunt folosite amenajările agricole sau piscicole în cauză.
Totodată, noul act normativ introduce sancțiuni contravenționale pentru schimbarea utilizării terenurilor în lipsa unor studii tehnice de specialitate și abrogă prevederile introduse prin Legea nr. 122/2004 pentru completarea Legii nr.82/1993, potrivit cărora “începând cu data de 15 septembrie 2014 nu se mai acordă subvenție agricolă pentru terenurile aferente fostelor amenajări piscicole aflate pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro