Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 4 noiembrie 2015, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.21/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum și a art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.

Noul act normativ, inițiat de Guvern și susținut de Grupul Parlamentar al PSD, vine în sprijinul deblocării și accelerării procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
În prezent, la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, care are ca principal scop soluționarea dosarelor de despăgubire constituite în temeiul legislației aplicabile restituirii proprietăților preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, se constată, după o perioadă de 2 ani de activitate, existența unui blocaj. Din cele aproape 6.000 de dosare analizate, 2.000 sunt înaintate în vederea emiterii unei decizii, iar pentru restul de 4.000 de dosare nu s-au putut înainta propuneri de decizie pentru că nu se poate stabili categoria de folosință a terenurilor sau nu se poate stabili suprafața și/sau alcătuirea construcțiilor pentru care s-a propus acordarea de despăgubiri sau măsuri compensatorii. Având în vedere această stare de fapt, există riscul ca termenele legale de soluționare să nu fie respectate și beneficiarii despăgubirilor să nu poată intra în posesia drepturilor lor.
În urma adoptării acestui proiect de lege, Comisiile locale și județene de fond funciar sau Comisia de Fond Funciar a Municipiului București vor avea obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2017.
Terenurile puse la dispoziția comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foștilor proprietari până la data de 1 ianuarie 2017 vor intra, de drept, în Fondul național. În cazul în care, prin documentele existente în dosarul de despăgubire, nu se poate stabili suprafața și/sau descrierea, din punct de vedere arhitectural, a construcțiilor pentru care se stabilesc despăgubiri, se acordă măsuri compensatorii pentru o suprafață utilă de 21 mp. Cererile se vor analiza în ordinea înregistrării lor. Prin excepție, se vor analiza cu prioritate cererile formulate de persoanele certificate de Statul Român sau de alte state membre al Uniunii Europene, ca supraviețuitoare ale Holocaustului, aflate în viață la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei legi.
Instituirea noilor reglementări este argumentată de necesitatea finalizării procesului de restituire, în natură sau prin compensări, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România de la cultele religioase și de la comunitățile cetățenilor aparținând minorităților naționale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 1:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro