Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

Legislația existentă în domeniul fondurilor de pensii administrate privat și a pensiilor facultative a necesitat o modificare ce sper că va ajuta la fluidizarea luării deciziilor în cadrul acestor societăți.

Camera Deputaților a adoptat în acest sens, miercuri, 11 noiembrie 2015, una dintre inițiativele mele, respectiv proiectul de Lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat și pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative.
Conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II sau fonduri de pensii obligatorii) și Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative (pilonul III sau fonduri de pensii facultative), fondurile de pensii private sunt entități constituite prin contract de societate civilă, încheiate între participanți, conform prevederilor Codului Civil.
Noul Cod Civil prevede că hotărârile privind modificarea contractului de societate să fie luate cu consimțământul tuturor asociaților, pe baza principiului unanimității. Astfel, se ajunge la imposibilitatea adoptării de modificări, având în vedere numărul mare de participanți la fondurile de pensii private (6,29 milioane de participanți la pilonul II și 346 mii de participanți la pilonul III). Aceeași situație se repetă și în cazul fondurilor de pensii facultative.
De asemenea, contractele de societate constituie, conform Codului Civil, reglementări de drept comun ce permit derogări prin voința părților. Ca urmare a adoptării proiectului de lege pe care l-am conceput și l-am susținut, modificarea contractului de societate în cazul fondurilor de pensii administrate privat și a pensiilor facultative se poate realiza la propunerea administratorului sau a majorității participanților, iar hotărârile privind modificarea contractului de societate se adoptă cu acordul majorității participanților, dacă prin contract nu se stabilește altfel.
Totodată, în noua lege se prevede faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 2:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro