Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

Conform Constituției, dreptul la ocrotirea sănătății este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Consumul de droguri este o problemă gravă din punct de vedere social, și necesită măsuri de combatere, atât din punct de vedere judiciar, cât și medical.

La nivelul Agenției Naționale Antidrog nu au fost stabilite tarife și condiții în care structurile din cadrul acesteia să poată încasa contravaloarea serviciilor și a cheltuielilor ocazionate de participarea la programe psihologice și sociale, considerându-se că stabilirea tarifelor ar fi în contradicție cu rolul Agenției și atribuțiile de a oferi servicii sociale integrate, inclusiv programe psihologice și sociale pentru toate persoanele care se adresează instituției, conform principiilor egalității de șanse, nediscriminării, confidențialității și echității. Astfel, în toată această perioadă, de la înființare până în prezent, Agenția nu a realizat venituri extrabugetare.
Pe de altă parte, serviciile medicale specifice furnizate prin intermediul Agenției Naționale Antidrog în vederea tratării persoanelor consumatoare de droguri nu sunt decontate de către casele de asigurări din România. Conform articolului 23 din Legea nr. 143/2000, “Cheltuielile ocazionate de efectuarea evaluării consumatorului și de derularea programelor psihologice și sociale sunt suportate de la bugetul de stat prin bugetul Agenției Naționale Antidrog și, în funcție de posibilitățile materiale, de către persoana în cauză, de familie sau de un organism privat, în condițiile stabilite printr-un ordin comun al ministrului Afacerilor Interne, al ministrului Sănătății și al ministrului Finanțelor Publice”.
La inițiativa Guvernului Ponta, a fost elaborat proiectul de Lege pentru modificarea art.23 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, actul normativ fiind adoptat miercuri, 18 noiembrie 2015, de Camera Deputaților, cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD. Astfel, conform noii legi, cheltuielile ocazionate de efectuarea evaluării consumatorului și de derularea programelor psihologice și sociale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne, în limita fondurilor aprobate Agenției Naționale Antidrog.
Prin această modificare a legii se urmărește protejarea stării de sănătate a populației, în special a adolescenților și adulților, prin reducerea riscurilor de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri. Totodată, se are în vedere punerea în acord a sistemului de finanțare a Agenției Naționale Antidrog cu articolelor 62 și 67 din Legea nr. 500/2002, în sensul eliminării posibilității obținerii de venituri extrabugetare, având în vedere faptul că activitatea instituției este finanțată integral de la bugetul de stat prin MAI.
Sănătatea persoanelor consumatoare de droguri care solicită tratament sau alte servicii de prevenire, evaluare și consiliere antidrog și care se adresează Agenției Naționale Antidrog va fi protejată ca urmare a oferirii posibilității accesului gratuit la aceste tipuri de servicii integrate, inclusiv programe psihologice și sociale. Având în vedere ravagiile pe care le produce flagelul drogurilor la nivel mondial, cred că un stat modern, european, este dator să ofere condiții pentru recuperarea celor afectați de consumul acestor substanțe și să îi ajute să se reintegreze în societate.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro