Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 25 noiembrie 2015, proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Cunoscut ca legea „Casă contra credit”, noul act normativ le creează debitorilor posibilitatea de a preda creditorilor imobilele ipotecate, în vederea stingerii obligațiilor asumate. Proiectul, adoptat cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD, transpune și prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului, având ca scop crearea unui mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului din proprietatea sa să stingă integral obligația către creditor. Aceasta este o situație echitabilă, întrucât la momentul acordării creditului, imobilul adus ca garanție acoperea valoarea acordată.
Legea era necesară întrucât, pentru persoanele care contractează credite și ajung în imposibilitate de plată, apărea situația în care, deși imobilul cumpărat se valorifica în urma executării silite, rămâneau încă datoare băncilor. Situația era profund inechitabilă, deoarece instituția de credit sau instituția financiară nebancară acorda creditul în condițiile în care valoarea imobilului era stabilită chiar de evaluatori agreați de creditor. Astfel, noul act normativ protejează debitorii contractelor de credit de abuzurile cesionarilor de creanțe și împarte între creditor și debitor riscurile devalorizării. Restabilirea echilibrului contractual înseamnă că în situația unei „crize contractuale” părțile împart riscul.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, debitorul va avea șansa unui noi început, și pe de altă parte imobilele vor fi reintroduse rapid în circuitul civil (momentan fiind indisponibilizate).
Dispozițiile legii se aplică și în cazul în care creanța creditorului care provine dintr-un contract de credit este garantată împreună cu unul sau mai mulți coplătitori.
Noul act normativ, care a fost elaborat ținându-se cont de tendințele europene manifestate în decizii ale CEDO și Curtea de Justiție a UE, se referă atât la contractele de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât și la contractele care se vor încheia după această dată.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro