Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Marian Neacșu

Sportul a fost și este în continuare un vehicul foarte bun pentru promovarea imaginii României peste hotare. Pornind de la această realitate, Camera Deputaților a adoptat miercuri, 25 noiembrie 2015, în cadrul ședinței de plen, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/1991, inițiat de Guvernul Ponta.

Legea prevede introducerea unor facilități în ceea ce privește acordarea cetățeniei române străinilor sau persoanelor fără cetă¬țenie care au contribuit în mod semnificativ la păstrarea ș¬i promovarea culturii, civilizației ¬și spiritualității românești sau care pot contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului.
Trebuie menționat că actul normativ stipulează acordarea cetățeniei la cererea acestor persoane, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară (sau, la alegere, menținerea acestuia în străinătate), dacă solicitantul va reprezenta România la loturile naționale și își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori specific societății românești, dovedind acest lucru prin acțiuni, comportament, atitudine și prin loialitate față de statul roman.
De asemenea, noua lege aduce clarificări cu privire la persoanele care pot solicita redobândirea cetățeniei, componența Comisiei pentru cetățenie, și stabilește într-un mod clar, fără posibilitatea de a fi interpretată eronat, procedura de acordare a cetățeniei. Legiferând soluții care să acopere întreaga problematică a relațiilor sociale, noul act normative, susținut de Grupul Parlamentar al PSD, introduce posibilitatea suspendării procedurii de acordare sau redobândire a cetățeniei în cazuri de cercetare penală, până la finalizarea cauzei, și totodată actualizează și completează lista documentelor cu care se face dovada cetățeniei române.
Prevederile proiectului adoptat de Camera Deputaților sunt compatibile cu normele și standardele internaționale în materie de cetățenie, existând legi asemănătoare și în alte state.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro