Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Videos
Activité parlementaire
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2008-2012 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Marian Neacsu > Communiqués de presse Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Marian Neacșu (Grup PSD)
Măsura în care conservăm, revigorăm și promovăm patrimoniul cultural românesc ne conturează și ne păstrează identitatea în context internațional.


În urma acuzațiilor lansate de deputatul PNL, Bogdan Radu Țîmpău, privind susținerea pe care Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaților ar arăta-o față de proiectul de lege prin care cetățile dacice ar trece în administrarea unei autorități nou înființate, cu sediul la București, în subordinea Ministerului Culturii, doresc să îmi fac cunoscut punctul de vedere, fără echivoc.

Grupul parlamentar al PSD își retrage susținerea și va respinge Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei. Proiectul a fost inițiat de Grupul Minorităților Naționale, între semnatari fiind și deputatul PSD Ionuț Vulpescu, la momentul respectiv ministru al Culturii. Acest fapt ne-a dat încredere că obiectivele istorice aflate în cauză vor primi atenția cuvenită din partea Ministerului Culturii. Însă, având în vedere contextul actual, PSD nu va promova acest proiect de lege.
Dorim ca aceste vestigii de importanță extraordinară pentru cultura și istoria României să rămână în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Având în vedere faptul că proiectul pilot privind trecerea sitului arheologic Sarmisegetusa Regia din administrarea Ministerului Culturii în cel al Consiliului Județean Hunedoara, prin Hotărâre de Guvern, semnată de fostul prim-ministru PSD Victor Ponta în anul 2012, a avut rezultate remarcabile (a fost asigurată paza corespunzătoare, fiind executate amenajări bine-venite, fiind finalizată anul trecut asfaltarea unui drum de 19 km care face posibil accesul turiștilor), vom susține acest model administrativ.
În cadrul ședinței de astăzi, miercuri, 2 martie 2016, a Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, președintele PSD Liviu Dragnea a reafirmat poziția mea și a colegilor mei cu privire la acest proiect de lege.
Credem că este de datoria noastră să conservăm cu responsabilitate aceste vestigii de valoare execepțională, aflate în patrimoniul cultural al umanității, și fac apel către toți deputații, indiferent de culoarea politică, să țină cont de interesul public, de dezvoltarea durabilă, cu alte cuvinte de binele național, și să nu dea curs unei inițiative legislative care a pornit cu bune intenții, însă a ajuns într-un alt punct, cel al intereselor personale, pe care PSD nu și-l asumă.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 3 mars 2021, 20:15
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro